Генитален стадий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Гениталния стадий в психологията е термин, използван от Зигмунд Фройд, за означение на последния стадий от човешкото психосексуално развитие. Според теориите на Фройд този стадий започва с пубертета и се появява зрялата възрастна сексуалност. Фройд описва човекът на този стадий като „способен на любов и труд“.

Женска сексуалност и критика на теорията на Фройд[редактиране | редактиране на кода]

Фройд вярва, че на този етап женската сексуалност от клиторно-ориентирана става влагалищно-ориентирана. Има значителна критика относно тази теория, която описва възрастните жени, които продължават да си доставят удоволствие и/или оргазъм от клиторна стимулация за недостигнали пълна сексуална зрялост.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Genital stage“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.