Георги Гурджиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Георги Иванович Гурджиев)
Георги Гурджиев
Գեորգի Իվանովիչ Գյուրջիև
духовен учител
Роден
Починал
ПогребанФранция

Учил вТбилиска духовна семинария
Философия
РегионЗападна философия
ЕпохаФилософия на XX век
ШколаМистицизъм
Семейство

Уебсайтwww.institut-gurdjieff.com
Георги Гурджиев в Общомедия

Георги Иванович Гурджиев (арменски: Գեորգի Գյուրջիև, гръцки: Γιώργος Γεωργιάδης, руски: Георгий Иванович Гурджиев) е философ, мистик, учител по свещени ритуални танци и духовен учител от гръцко-арменски произход.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 13 януари 1866 г. в Гюмри, Руска империя. Известен е с въвеждането на термина „Работата“, който според неговите принципи и инструкции се отнася до работа върху самия себе си, или както той по-рано го нарича – „Четвъртият Път“.

Като част от учението си, през различни периоди от живота си, той формира и разпуска няколко училища по света. Твърди, че учението, което е донесъл на Запада, произтичащо от неговите собствени преживявания и пътувания, изразява истината, която може да бъде открита в древни религии и мъдри учения, отнасящи се до себеопознанието на човека и мястото на човечеството във Вселената.

Неговото учение може да бъде обобщено под името на третата му книга „Животът е реален само тогава, когато съм“. Пълното издание на неговите книги се нарича „Цялото и всичкото“.

Умира на 29 октомври 1949 г. в Ньой сюр Сен, Франция.

Идеи[редактиране | редактиране на кода]

Гурджиев смята състоянието, в което хората се намират за сън, в който те са несъзнавани автомати. „Човекът живее в сън и в сън умира“[1] Въпреки това Гурджиев смята, че е възможно човек да се събуди и да осъзнае живота по-пълно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. P.D. Ouspensky (1949), In Search of the Miraculous.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата G. I. Gurdjieff в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​