Георги Куцомит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Георги Куцомит
византийски военачалник
Роден
неизв.
Починал
неизв.

Георги Куцомит (на средногръцки: Γεωργίῳ Κουτζομύτῃ) е византийски военачалник от времето на император Алексий I Комнин.

Информацията за Георги Куцомит е изключително оскъдна. За него се споменава единствено в „Алексиадата“ на Анна Комнина, която съобщава, че Георги Куцомит придружава императора по време на кампанията му срещу печенегите от 1087 г. и че в навечерието на битката при Дръстър Алексий I Комнин поверил на Георги Куцомит императорската палатка и целия обоз и го изпратил с тях към Ветрин, така че императорът да може спокойно да атакува печенегите.[1][2]

В хрониката на Никифор Вриений се разказва и за мъж, споменат само с името Куцомит, който през 1077 г. заедно със своите връстници и приятели – патрикия Вриений и Василий Куртикий, – изкачил със стълба стените на Траянополис в Тракия и намерил градската стража заспала.[3] Не е изяснено обаче каква е връзката между Георги Куцомит от разказа на Анна Комнина и Куцомит от разказа на Никифор Вриений и дали не става въпрос за една и съща личност.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Анна Комнина, Алексиада, кн. VII, 3. ( ГИБИ VIII 1972, с. 63)
  2. Skoulatos 1980, с. 95.
  3. Вриений 1997, кн. III, 9.

Източници[редактиране | редактиране на кода]