Направо към съдържанието

Георги Помашки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Георги Помашки
български лекоатлет и треньор
Роден
10 януари 1960 г. (64 г.)

Георги Помашки е български лекоатлет и треньор с гръцко гражданство. Състезател и треньор в дисциплините троен скок и скок на дължина.

Сред спортните му успехи са шесто място на европейското първенство в зала през 1986 година, четвърто място на европейското първенство на открито през същата година, осмо място на европейското първенство в зала през 1987 година и участие на световното първенство през същата година.

През 1983 година става шампион на България, след което Христо Марков печели пет поредни титли. Шампион на България в зала през 1985 и 1988 година.[1] Най-доброто му постижение е 17,03 метра, постигнато в Будапеща през 1988 година, и 7,95 метра в скока на дължина, постигнат през същата година в Плевен.

След оттеглянето си като спортист става треньор в Гърция. Там постига сериозни успехи като треньор и води подготовката на суперуспешни атлети като Вула Патулиду, Милтос Тендоглу, Циамита Парашекеви, Олга Васдеки, Параскеви Папахристу и Тори Франклин.

Участва в изборите за европейски парламент в Гърция през 2019 година като кандидат на Комунистическа партия на Гърция.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bulgarian Indoor Championships // GBR Athletics. Athletics Weekly. Посетен на 15 октомври 2016.
  2. neaselida.gr Ο Πομασκι υποψήφιος στις εκλογές