Геста Данорум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Геста Данорум
Gesta Danorum
Корица на изданието от 1898 г.
Корица на изданието от 1898 г.
Автор Саксо Граматик
Създаден 12 век
Оригинален език латински
Жанр историческа хроника
Страници 16 тома

Геста Данорум (на латински: Gesta Danorum, също Historia Danica) е първата история на датския народ, написана в края на 12 и началото на 13 век от Саксо Граматик, датски духовник и историк. Документът е разделен в 16 тома и е поръчан от датския епископ Абсалон фон Роскилде, който побеждава и християнизира през 1168 г. славяните на остров Рюген. В началото на книгата са поставени различни саги и митични истории, като съдържанието постепенно преминава в доказуеми исторически факти и достига до управлението на Кнут VI (1185).

Геста Данорум се движи основно в две посоки.

Едната е описанието на Дания като страна с ясни граници, един език и общи обичаи, чиято история показва континюитет въпреки прекъсванията от междуособни войни, и чийто народ се чувства свързан чрез общото си минало и културна идентичност.

Втората посока е оправдаването на войните на датския крал Валдемар I срещу славяните (ободрити и рани). За целта авторът си служи с пейоративни описания на културните различията на славяните. Датчаните са обрисувани като смирени християни и невинни жертви на славянските пиратски нападения. Славяните са разгледани като езичници и кръвожадни варвари, които все още се намират на нивото на развитие на дивите животни.

Целта на Валдемар I е да обуздае тези славянски племена и да ги цивилизова с помощта на християнството. За примери на варварско поведение на славяните са дадени нападенията им над островите Лоланд и Фалстер.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Saxonis Gesta Danorum. Primum a C. Knabe & P. Herrmann recensita. Recognoverunt et ed. J. Olrik & H. Raeder. Hauniae: Levin & Munksgaard, 1931
  • Saxo Grammaticus: Gesta Danorum / Danmarkshistorien. Hrsg. von Karsten Friis-Jensen, dänische Übersetzung von Peter Zeeberg. Kopenhagen 2005