Направо към съдържанието

Глеб Панфилов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Глеб Панфилов
Глеб Анатольевич Панфилов
съветски и руски кинорежисьор и сценарист
Роден
Починал
26 август 2023 г. (89 г.)
ПогребанНоводевическо гробище, Хамовники, Русия

Учил вНационален институт по кинематография „С. А. Герасимов“
ПартияКПСС
НаградиЗлатна мечка (1987)
Орден за изкуство и литература
Ника
народен артист на СССР
Режисура
Активностот 1958 г. до 2023 г.
Семейство
СъпругаИнна Чурикова

Уебсайтwww.glebpanfilov.ru
Глеб Панфилов в Общомедия

Глеб Анатолиевич Панфилов (роден на 21 май 1934 г. в Магнитогорск, Съветски съюз; починал на 26 август 2023 г. в Москва) е руски филмов режисьор.[1]

Панфилов посещава Уралския политехнически институт до 1957 г. и след това започва работа като химик. Той се присъединява към аматьорски филмов клуб в Свердловск през 1958 г. и същата година прави своя режисьорски дебют. Панфилов прави кратки документални филми и е нает от местната телевизия като сценарист и режисьор. Посещава курсове по операторско майсторство в московското държавно филмово училище ВГИК между 1960 и 1963 г. и се обучава като сценарист и режисьор в „Госкино“ до 1966 г.

През 1967 г. е заснет първият пълнометражен професионален филм на Панфилов: идеологически лоялната, но убедително изиграна драма за гражданската война „В огъня няма брод“. „Най-добрите произведения на Панфилов дават интересни прозрения за ежедневието на Съветския съюз от широк спектър от житейски и професионални гледни точки“.[2] Тези продукции процъфтяват предимно от психологическите изпълнения на втората съпруга на Панфилов, Инна Чурикова.

След като има проблеми с цензурата с критичния за системата труд „Темата“ – филм от 1979 г., който е награден със Златна мечка в Берлин през март 1987 г. – Панфилов се концентрира върху по-малко безобидни теми и наред с други неща поставя две адаптации на оригинали на Максим Горки („Вася Железнова“ и „Майка“).

Източници[редактиране | редактиране на кода]