Глен Бруум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Глен Бруум
Glen Broom
американски икономист
Националност Флаг на САЩ САЩ
Научна дейност
Област Икономика
Образование Университет на Илинойс в Ърбана-Шампейн
Уисконсински университет
Работил в Щатски университет в Сан Диего
Предприемаческа дейност
Работил в „Консепт продъкшънс“
Награди „Джаксън & Уорнър“ за поведенчески науки

Глен Бруум (на английски: Glen Broom) е почетен професор в училището по комуникации към Щатския университет в Сан Диего, Калифорния.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Получава бакалавърска и магистърска степен от Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн. Започва кариерата си като редактор. Работил е и като радио консултант на Американската агенция за международно развитие в Аман, Йордания.

Премества се в Чикаго през 1968 г., за да създаде своя агенция за ПР и реклама „Консепт продъкшънс“. По-късно агенцията става част от чикагската консултантска фирма „Приложни поведенчески науки“, в която той работи като вицепрезидент и директор по ПР. Напуска компанията през 1972 г., за да се върне към академичната кариера.

Защитава докторска степен по масова комуникация в Университета на Уискънсин-Медисън и започва работа в университета като оглавява специалността ПР. През 1979 г. се премества в Щатския университет в Сан Диего, където отново ръководи специалността ПР, а по-късно оглавява и департамента по журналистика.

Глен Бруум е съавтор на шестото, седмото, осмото и деветото издание на книгата „Ефективен ПР“ (заедно със Скот Кътлип и Алън Сентър), както и на книгата „Използване на изследването в ПР“ („Using Research in Public Relations“), заедно с Дейвид Дозиер.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

През 1986 г. в знак на признание за изследванията му Институтът по ПР му присъжда наградата за изследовател. През 1991 г. Американското общество за ПР (PRSA) му връчва наградата за „Най-добър преподавател“. През 1993 г. получава наградата „Джаксън & Уорнър“ за поведенчески науки на фондация „Джаксън“ и PRSA.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Скот Кътлип, Алън Сентър, Глен Бруум, Ефективен ПР. София: РОИ Комюникейшън, 2007, 550 стр.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]