Гоблен от Байо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Гобленът от Байо (на френски: Tapisserie de Bayeux, tapisʁi də bajø; на староанглийски: Baius tæpped) е парче бродиран плат с размери 0,5 на 68.38 м, не точно гоблен, което показва събитията около Норманското нашествие в Англия. Надписите на гоблена са на латински. Изложено е в град Байо, Нормандия, Франция в Musée de la Tapisserie de Bayeux, а в гр. Рединг, Англия е изложено копие от Викторианската епоха.

Най-известното изображение върху гоблена е това на Халеевата комета, която през 1066 г. - годината на нашествието - минава край Земята. Войските на Уилям Завоевателя я приемат като добър знак за успеха на кампанията. През ХХ век, бе изложена друга хипотеза: създаването на килима може да е по поръчка на Одо, епископ на Байо, полубрат и един от най-близките сътрудници на крал Уилям I. Като потвърждение на тази теза обикновено водят следните факти: на килима са изобразени три от слугите на епископ, чиито имена се срещат също така в книгата Страшния съд, килима се е намирал в катедралата в Байо, построен от Одо, може би килима е създаден във време, когато катедралата е строена ( 1070-те години.). Ако клиентът на килима наистина е епископ Одо, то негови спонсори или изпълнители вероятно са били британските тъкачи, тъй като основните имоти на Епископа са в Кент. Това е косвено потвърдено и от факта, че някои латински имена на килима са получени от англосаксонски, а растителните багрила използвани в килима са широко признати в Англия. Има предположение, че авторите на килим от Байо от монасите на манастира "Св. Августин в Кентърбъри.

Конците, с които е бродирано върху гоблена са от вълна в четири цвята: лилаво, синьо, зелено и черно.

Сцените бродирани върху килима, разказват историята на завладяването на Англия. Събитията се развиват в хронологичен ред и представляват поредица от сцени: Изпращането на Харолд от крал Едуард Изповедника в Нормандия, пленяването му от Граф Гай, граф на Ponthieu, освобождаването на херцог Вилхелм, клетва Харолд пред Уилям и участието му в обсадата на Динан, смъртта на Едуард Изповедник и коронацията на Харолд, появата на комета, нашествието на Уилям и накрая, в битката при Хейстингс смъртта на Харолд.