Говерла

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Говерла
Говерла (септември 2015)
Говерла (септември 2015)
48.1603° с. ш. 24.5° и. д.
Местоположение на картата на Украйна
Общи данни
Местоположение Украйна
Част отЧорногора, Украински Карпати, Карпати
Надм. височина2061 m
Изкачване
Първо изкачваненеизвестно
Най-лесен маршрутc Ворохта, Лазещина
Говерла в Общомедия

Гове́рла (на румънски: Hovârla; на унгарски: Hoverla, старо име на унгарски: Hóvár) – е най-високият връх в украинските Карпати и Украйна с височина 2061 m. Името по произход е от румънското howirla – „труднопроходимо възвишение“[1].

Намира се на границата между Надвирнянски район на Ивано-Франкивска област и Рахивски район на Закарпатска област, на 17 km от границата с Румъния.

Говерла като символ[редактиране | редактиране на кода]

Паметна плоча на върха.
Издигане на знамето на Украйна, 16 юли 1993 г.

Говерла е най-високата точка на Украйна. Всяка година на 16 юли, в деня на годишнината от приемането на декларацията за независимостта на Украйна, обществени организации традиционно издигат знамето на Украйна. По случай петата годишнина от независимостта, на върха са положени капсули с пръст от всички области на Украйна. Поставен е и голям метален кръст, скулптура на тризъбец и бетонен стълб.

Природа[редактиране | редактиране на кода]

Върхът е с конусовидна форма. Оформен е в резултат на плейстоценското заледяване. Изграден е от пясъчници и конгломерати. Покрит е с алпийска растителност. Склоновете са покрити с букови и смърчове гори. На височината 1500 m започва субалпийският пояс.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Върхът е популярен обект за летен и зимен туризъм. Първият туристически маршрут до връх е прокаран през 1880 г. Четирите основни маршрута са с дължина от 10 до 16 километра и денивелация – от 1150 до 1350 метра.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. (укр.) Янко М. Т. Топонімічний словник України: Словник-довідник. – К.: Знання, 1998. – 432 с. – ISBN 5-7707-9443-7., който се отнася до Лящук Б. Ф. До походження географічних назв на території Покутсько-Буковинських Карпат і прилеглих районів // Вісн. Львів. ун-ту: Сер. геогр. – Львів, 1962. – Вип.1.
  • (укр.) Габорак, Мирослав Михайлович. Назви гір Івано-Франківщини. Словник-довідник / М. М. Габорак; відп. ред.: В. В. Грещук; Прикарпатський нац. ун-т ім. В.Стефаника. – Івано-Франківськ: Місто НВ, 2005. – 351 с.: 8л. іл. – Бібліогр.:с.340-350.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]