Гоемон (филм, 2009)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Гоемон“
Goemon
五右衛門 (映画)
РежисьориКазуаки Кирия
ПродуцентиКазуаки Кирия,
Такашиге Ишисе
СценаристиКазуаки Кирия,
Тецуро Такита
В ролитеЙосуке Егучи,
Рьоко Хиросуе
МузикаАкихико Мацумото
РазпространителShochiku Co.
 Япония
Warner Bros.
 САЩ
Премиера1 май 2009 г. (Яп.)
Времетраене128 мин.
Страна Япония
ЕзикЯпонски
Външни препратки
Официален сайт
IMDb Allmovie
Ишикава Гоемон (картина от Тойокуми III, 1863 г.

„Гоемон“ (на японски: 五右衛門 – Goemon) е японски филм от 2009 г., базиран на историите за живота на Ишикава Гоемон, легендарен нинджа – бандит от XVI век, който взимал пари от богатите и ги давал на бедните. Режисьор на филма е Казуаки Кирия.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Почти успял да обедини Япония и да възцари мир, Ода Нобунага е убит от предалия го генерал Акечи Мицухиде... Тойотоми Хидейоши успява да премахне Мицухиде и като наследник на Нобунага взема властта.

Ишикава Гоемон, води безгрижен и разгулен живот. Нарича се най-добрият крадец. Тълпите го обичат, защото той краде пари от богатите и ги раздава на бедните.

При обир в дома на Мицухиде, намира синя кутия, която взема със себе си. Оказва се, че това, което се намира в нея (документи изобличаващи Хидейоши като съучастник в заговора срещу Нобунага) е желано от всички които искат да се домогнат до властта в страната.

След като Ишикава разбира за предателството на Хидейоши в душата му назрява желание за мъст, защото миналото му е дълбоко свързано със справедливия Набунага... ...Още дете, Гоемон остава сирак. Семейството му е избито от вражески самураи. Само той успява да се спаси, скрит в гората. Там за малко да изгуби живота си, нападнат от бандити, но е спасен от Нобунага. Даймио – то го приема като свой син и го прави ученик на Хатори Ханзо, който го обучава заедно с друго изоставено дете (Киригакуре Сайзо) в изкуството нинджуцу. Сайзо става и единственият истински приятел на Гоемон...

Ишикава се двоуми дали да се намеси в мръсните политически игри, като убие Хидейоши, но след като приятелят му Сайзо е екзекутиран, животът му губи смисъл и решението е взето. Изгубил надежда се изправя сам срещу всички, като оставя властта в ръцете на най-малкото зло, Токугава Иеясу. Това коства живота му, убит е от „верният“ си слуга, който се хвали, че е убил великият Гоемон.

Край на разкриващата сюжета част.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Премиера[редактиране | редактиране на кода]

Държава Дата Разпространител
 Япония 1 май 2009 г. Shochiku Co. Ltd
 САЩ 2009 г. Warner Bros.
 България ? ?

Саундтрак[редактиране | редактиране на кода]

Саундтракът на филма „Гоемон“ е пуснат за продажба в Япония на 22 април 2009 г. от Columbia Music Entertainment. Музиката е композирана от Акихико Мацумото.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]