Гоемон (филм, 2009)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Гоемон
Goemon
五右衛門 (映画)
Режисьори Казуаки Кирия
Продуценти Казуаки Кирия,
Такашиге Ишисе
Сценаристи Казуаки Кирия,
Тецуро Такита
В ролите Йосуке Егучи,
Рьоко Хиросуе
Музика Акихико Мацумото
Разпространител Shochiku Co.
Флаг на Япония Япония
Warner Bros.
Флаг на САЩ САЩ
Премиера 1 май 2009 г. (Яп.)
Времетраене 128 мин.
Страна Флаг на Япония Япония
Език Японски
Външни препратки
Официален сайт
IMDb
Ишикава Гоемон (картина от Тойокуми III, 1863 г.

Гоемон (на японски: 五右衛門 – Goemon) е японски филм от 2009 г. базиран на историите за живота на Ишикава Гоемон, легендарен нинджа – бандит от 16-ти век, който взимал (крадял) пари от богатите и ги давал на бедните. Режисьор на филма е Казуаки Кирия.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Почти успял да обедини Япония и да възцари мир, Ода Нобунага е убит от предалия го генерал Акечи Мицухиде... Тойотоми Хидейоши успява да премахне Мицухиде и като наследник на Нобунага взема властта.

Ишикава Гоемон, води безгрижен и разгулен живот. Нарича се най-добрият крадец. Тълпите го обичат, защото той краде пари от богатите и ги раздава на бедните.

При обир в дома на Мицухиде, намира синя кутия, която взема със себе си. Оказва се, че това, което се намира в нея (документи изобличаващи Хидейоши като съучастник в заговора срещу Нобунага) е желано от всички които искат да се домогнат до властта в страната.

След като Ишикава разбира за предателството на Хидейоши в душата му назрява желание за мъст, защото миналото му е дълбоко свързано със справедливия Набунага... ...Още дете, Гоемон остава сирак. Семейството му е избито от вражески самураи. Само той успява да се спаси, скрит в гората. Там за малко да изгуби живота си, нападнат от бандити, но е спасен от Нобунага. Даймио – то го приема като свой син и го прави ученик на Хатори Ханзо, който го обучава заедно с друго изоставено дете (Киригакуре Сайзо) в изкуството нинджуцу. Сайзо става и единственият истински приятел на Гоемон...

Ишикава се двоуми дали да се намеси в мръсните политически игри, като убие Хидейоши, но след като приятелят му Сайзо е екзекутиран, животът му губи смисъл и решението е взето. Изгубил надежда се изправя сам срещу всички, като оставя властта в ръцете на най-малкото зло, Токугава Иеясу. Това коства живота му, убит е от „верният“ си слуга, който се хвали, че е убил великият Гоемон.

Край на разкриващата сюжета част.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Премиера[редактиране | редактиране на кода]

Държава Дата Разпространител
Флаг на Япония Япония 1 май 2009 г. Shochiku Co. Ltd
Флаг на САЩ САЩ 2009 г. Warner Bros.
Флаг на България България ? ?

Саундтрак[редактиране | редактиране на кода]

Саундтракът на филма „Гоемон“ е пуснат за продажба в Япония на 22 април 2009 г. от Columbia Music Entertainment. Музиката е композирана от Акихико Мацумото.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]