Горещ сняг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Горещ сняг
Горячий снег
СценаристиЮрий Бондарев
Базиран на от Юрий Бондарев
В ролитеАнатолий Кузнецов
Болот Бейшеналиев
МузикаАлфред Шнитке
Премиера1972 г.
Времетраене105 минути
Езикруски език
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Горещ сняг“ (на руски: Горячий снег) е съветски игрален филм за Великата отечествена война, заснет през 1972 г. по едноименния роман на Юрий Бондарев, режисиран от Гавриил Егиазаров.

Начало на встъпителната заставка на филма:

Посвещава се на войниците от Великата отечествена война.

Филмът разказва за един от епизодите на битката в покрайнините на Сталинград, а именно Котелниковската отбранителна операция, в която издръжливостта и силата на духа на съветските войници се проявяват напълно.

1942 г. Група германски войски от 330 000 души под командването на фелдмаршал Фридрих Паулус е обкръжена близо до Сталинград. За да разбие обръча, Хитлер изпраща избрани танкови части в битка – така нареченият „танков юмрук“ под командването на фелдмаршал Ерих фон Манщайн. Съветските войски получават заповед да спрат настъплението на всяка цена.

Батареята под командването на лейтенант Дроздовски (Николай Ерьоменко младши), след дълъг форсиран марш в декемврийския студ, се окопава на пехотните позиции на дивизията на полковник Деев (Вадим Спиридонов) за директен огън. Пролуките спират отпред и настъпва обезпокоителна тишина. Това означава, че немските танкове са пробили отбраната и се придвижват към батареята. След въздушното нападение на Ю-88 последва кървава битка. Много бойци от артилерийски екипажи, медицинска сестра са убити, командирът на батальона е ранен. Германските танкове пробиват позицията на батерията, но с големи загуби.

На следващия ден армията на генерал Бесонов (Георгий Жжонов) предприема контраатака. Само седем бойци остават от батерията и стрелковия батальон, който държи отбраната на плацдарма близо до река Мишкова, способен да се движи самостоятелно. Командващият армията генерал-лейтенант Бесонов връчва на всеки от останалите в строя орден „Червено знаме“ с думите: „Благодаря за разбитите танкове... Благодаря... Благодаря... Всичко, което Аз мога“.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Бондарев, Юрий. Горячий снег. Москва, Современник, 1975. с. 397. (на руски)

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Горячий снег (фильм)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​