Градски хали (Русе)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Градски хали
Халите
Видпокрит пазар
Местоположение Русе, България
АрхитектПетър Марковски
Стоян Ковачевски
Конструкцияжелезобетон
Изграждане1936 – 1938 г.
Етажи3 (три)
Площ2000 m2 (застроена площ)[1]
2743 m2 (разгъната застроена площ)[2]
Градски хали в Общомедия

Градските хали, наричани по-често от местните жители само Халите, са емблематичен търговски комплекс в центъра на град Русе. Намират се между улиците „Александровска“ и „Богдан войвода“, или булевард „Фердинанд“ и улица „Ангел Хаджиоглу“. До тях се стига с автобусна линия 30.

Исторически преглед[редактиране | редактиране на кода]

Старата фасада на Халите. Вляво се забелязва табела на бившата сладкарница, а вдясно – ресторант
Бившият магазин за перилни препарати

Преди построяването им на тяхно място се разполагат Касапските могили.[3] Построени са за периода от 1936 до 1938 година и открити на 11 юни 1939 година.[1][4] Проектанти на модерната за времето си сграда с 2000 m2 застроена площ са софийските архитекти Петър Марковски и Стоян Ковачевски.[1]

Община Русе организира търг, спечелен от местен предприемач. За целта Русенска популярна банка отпуска заем при приемлива лихва. Не след дълго Халите са построени и се нареждат сред най-големите магазини в България по онова време. Те били изградени с най-съвременните тогава материали и технически методи, като част от оборудването им били вентилация и хладилни камери. Халите се отличават и с обширно пространство, дължащо се на железобетонната конструкция, която от своя страна не налага изграждане на колони и междинни стени.

Наши дни[редактиране | редактиране на кода]

И до днес Халите заемат важно място в търговския живот на града. Преди да се превърнат в супермаркет, те приютяват сергии на независими търговци; от 22 декември 2003 година в сградата се помещава филиал на унгарската верига „ЦБА“,[5] която е и главен наемател. Десет години по-късно Русенският административен съд провежда конкурс за отдаване под наем, в който вземат участие както български, така и чуждестранни търговски вериги. След редица премеждия конкурсът завършва в полза на същата верига,[6] която обаче е длъжна да извърши ремонтни и възстановителни дейности и временно затваря врати.[7] Същевременно използващият сградата ресторант продължава да работи, но скоро и той преустановява дейността си.

Освен горепосочените супермаркет и ресторант дълги години в сградата се помещават сладкарница и аптека, затворили впоследствие. На входа на Халите просъществува павилион за печатни издания, а до него – няколко магазина, два от които за бельо и за козметика. Преди да се премести, там извършва дейността си и офис на куриерска фирма, а в един от тях преди време се продавали сувенири. В източната страна на сградата има две помещения: преди това в едното работи книжарница, а в другото отдавна се продавали перилни препарати.

На 22 август 2015 година кметът на община Русе Пламен Стоилов открива реновираните Хали: откриването протича под специална програма, а за посетителите е предвидена наградна томбола.[8] Освен супермаркета клиенти приемат суши бар и пекарна, предлагаща хляб и сладки изделия,[9] които обаче не се радват на дълготрайна дейност. Налице е нова подредба на щандовете,[9] а кулинарният такъв вече предлага храна на място. За малките посетители на магазина е сформиран детски кът, отворен е и отделен „подмагазин“ за печатни медии и цигари. Старият ресторант работи отново.

Исторически факти[редактиране | редактиране на кода]

  • На мястото на настоящия надпис е стоял надписът „Общински хали“. Известно време на покрива се извисявал надписът „Гастроном“.
  • На площада пред построените десетилетия по-късно Хали намира смъртта си на бесило революционерът Стефан Караджа.[10][11][12]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Градските хали. History.rodenkrai.com. Посетен на 12 април 2014.
  2. ПЛАН ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА ОБЩИНА РУСЕ ЗА ПЕРИОДА 2014 – 2024. Община Русе. Посетен на 12 април 2014.
  3. Кървави Заговезни. Bgjourney.com. Посетен на 13 април 2014.
  4. Исторически календар за 2014 г. Архив на оригинала от 2014-01-19 в Wayback Machine.. Официален сайт на Регионален исторически музей, Русе. Посетен на 12 април 2014.
  5. ЦБА „Градски хали“ – Русе. Cbaamg.com. Посетен на 13 април 2014.
  6. Наемателят на Градските хали в Русе остава същият Архив на оригинала от 2014-08-12 в Wayback Machine.. Ruse.topnovini.bg. Посетен на 10 август 2014.
  7. Затвориха Градските хали в Русе за ремонт. Ruseinfo.net. Посетен на 21 декември 2014.
  8. ̣ Отвориха халите Архив на оригинала от 2017-08-26 в Wayback Machine.. Ruse.utre.bg. Посетен на 14 август 2015.
  9. а б Суши бар, пекарна и повече персонал в обновените Хали. Utroruse.com. Посетен на 14 август 2015.
  10. СЕМЕЙСТВО ОБРЕТЕНОВИ Архив на оригинала от 2014-01-21 в Wayback Machine.. Официален сайт на Регионален исторически музей, Русе. Посетен на 12 април 2014.
  11. Баба Тонка запазила черепа на Караджата като светиня Архив на оригинала от 2014-04-13 в Wayback Machine.. Вестник „Атака“ (архив). Посетен на 12 април 2014.
  12. Разкриха стените на русенския затвор. БНР Шумен. Посетен на 12 април 2014.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Външни снимки
Стара снимка на Халите