Граучо Маркс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Граучо Маркс
американски комик
Граучо Маркс 
Роден: 2 октомври 1890 г.
Починал: 19 август 1977 г. (86 г.)

Джулиъс Хенри Маркс (Julius Henry Marx), по-известен като Граучо Маркс (Groucho Marx, 1890-1977) е американски комик, телевизионна и кино звезда, който прави кариера и като част от братя Маркс, и самостоятелно. Известен е с бързото си импровизирано остроумие, както и с необикновената си външност - дебели плътни вежди и мустаци, очила и почти неотменна пура в устата.

Семейство Маркс израства в Ню Йорк в малка еврейска махала, притисната между ирландско-германския и италианския квартал. Всеки от братята отработва специфичен акцент. За Граучо това е немският. След потапянето на британския лайнер „Лузитания“ през 1915 г. се създават анти-германски настроения и „немският“ герой на Граучо среща неодобрение. Той бързо се отървава от акцента и създава бързо говорещия всезнайко, който става много известен.

Прави 26 филма. Автор е и на няколко книги. Има три брака, които завършват с развод. Има две деца от първия си брак и едно от втория. Почива на 86 години. От всичките братя Маркс Граучо живее най-дълго.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Открийте още информация за Граучо Маркс в нашите сродни проекти:

Wikiquote-logo.png Уикицитат (цитати)
Commons-logo.svg Общомедия (изображения и звук)