Развод

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Scales of justice
Встъпване в брак

Предбрачен договор · Брак
Граждански брак
Еднополов брак

Правни положения
със силата на брак

Съжителство · Граждански съюз
Домашно партньорство
Фактическо съжителство

Разпадане на брака

Анулиране · Развод · Издръжка
Недействителен брак

Въпроси касаещи децата

Родителски права · Легитимност
Осиновяване · Правна защита
Насърчаване
Родителска отговорност
Жителство · Попечителство
Родителска подкрепа

Свързани теми

Домашно насилие · Малтретиране
Сексуално насилие върху деца Инцест
Брак на непълнолетни

При различни законодателства

Брак · Анулиране · Развод

Развод се нарича офицалното приключване на брака.

В България според Семейния кодекс развод може да бъде даден при молба на един или на двамата съпрузи. Развод се дава от съответния районен съд.

В религиите[редактиране | редактиране на кода]

Будизъм[редактиране | редактиране на кода]

Будизмът за разлика например от християнството не е религия центрирана около семейството – съответно независимо от причините той няма доктрини върху институционалните връзки. Подобни причини могат да бъдат ролята на непривързаността (в будизма) и собственото търсене на просветление. Будизмът не гледа на брака като на религиозен акт, задължение или ангажимент, напротив на брака се гледа като на светски въпрос. Що се отнася до развода, предполага се, че една будистка двойка (ако и двамата партньори са будисти) спазваща етичните принципи на Будизма не би имала необходимост от развод, все пак ако по някаква причина се загуби общата хармония, взаимност или в крайните случаи се стигне до насилие, според Будизмът раздялата (разводът) е предпочитан избор. [1]

Християнството[редактиране | редактиране на кода]

Упоменаване на развод може да се прочете още в Новия Завет. Исус Христос определя единствената причина за развод – съпружеската измяна. „И казвам ви: Който напусне жена си, освен за прелюбодейство, и се ожени за друга, той прелюбодействува; и който се ожени за нея, когато бъде напусната, прелюбодействува.“ (Евангелие от Матея 19:9).

Православната църква разширява понятието и причините за развод, и в днешно време в Православната църква е прието да се даде развод при следните причини, освен прелюбодеяние: отказване на съпруга или съпругата от Православието (смяна и приемане на друга религия), противоестествени пороци, неспособност за брачно съжителство, опит за самоубийство, неизлечима психическа болест (Руска Провославна Църква).

Католическата Църква абсолютно не се допуска църковен развод, втори брак може да се сключи само при смърт на единия от съпрузите.

Ислям[редактиране | редактиране на кода]

В исляма развода не се поощрява, но се допуска. Началото на бракоразводния процес става с трикратно заявление от съпруга за намерението да се разведе. Процедурата на развода е доста сложна, тъй като целта на законите на шериата е да се примирят развеждащите се.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Възгледи за развода: