Гущерът от ледовете

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Гущерът от ледовете“
АвторПетър Бобев
Първо издание1958 г.
България
ИздателствоНародна младеж
Оригинален езикбългарски
Жанрнаучна фантастика
Видповест
ПоредицаБиблиотека „Приключения и научна фантастика“ № 42

„Гущерът от ледовете“ е научно-фантастична повест на българския писател Петър Бобев.

Публикувана е от издателство „Народна младеж“, София на 15 юли 1958 г. под № 42 от поредицата Библиотека „Приключения и научна фантастика“ с илюстрации от художника Михаил Руев. Книгата е с формат 25 см. (1/16 59/84), с размери 14,5/20,5 см., 156 страници, подвързана с твърди корици, с тираж: 8000 бр.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

При геоложки проучвания под ледовете на Антарктида научен екип се натъква на замразен в леда еласмозавър - огромен морски динозавър, замръзнал при заледяването на континента. Чудовището е извадено от леда и натоварено в хладилна камера на кораб, с който да бъде транспортирано до Европа за научни изследвания.

По време на пътуването охлаждането на хладилната камера спира да работи поради авария. На сутринта намират камерата празна. Всички смятат, че при люлеенето от вълните трупът се е хлъзнал по локвата под него, и е паднал зад борда. Синът на учения, открил еласмозавъра, обаче вижда, че размразеният динозавър се е съживява, излиза от камерата и се гмурва в океана.

Край на разкриващата сюжета част.

Литературни награди[редактиране | редактиране на кода]

  • 1955: насърчение от журито на анонимния конкурс, обявен през 1955 година от Министерството на народната просвета и Съюза на българските писатели за написване на най-хубави творби за деца.

Рецензия[редактиране | редактиране на кода]

  • Секул Петров: „Детската литература през 1958 г.“, сп. „Пламък“, март 1959 г., книжка 3, стр.87-92.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]