Гюнейсу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гюнейсу
40.9772° с. ш. 40.6136° и. д.
Гюнейсу
Страна Турция
Надм. височина200 m
Население16 750 души (2018 г.)
Пощенски код53390
МПС код53
Официален сайтwww.guneysu.bel.tr

Гюнейсу е град във вилает Ризе в Черноморския регион на Турция. Той е седалище на област Гюнейсу.[1] Населението му е 8 722 души (2021 г.).[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото, гръцко име на Гюнейсу е Потамия[3] (Ποταμιὰ, „речно село“[4]) и името продължава да се използва от местните и днес, тъй като Гюнейсу е разположено в равнина, напоявана от река Потамия, приток на Ташлъдере (или Аскороз, от старогръцкото и византийско σκουρος ποταμός[5]).

География[редактиране | редактиране на кода]

Районът е хълмист, пресечен от реки и долини, навътре от Черноморското крайбрежие, с върхове достигащи 2000 m. Климатът е влажен, на което се дължи и броят на долините, прорязани от планински потоци. Наводненията и свлачищата са постоянна заплаха и днес. Крайбрежната растителност е широколистна, но по-високата част е борова гора, с алпийски растения по високите ливади в Източнопонтийските планини.

Гюнейсу е беден селски район, който губи голяма част от населението си в резултат на миграция с цел работа. Основният източник на доходи е отглеждането на чай, а през последните години и киви. Другите култури се отглеждат предимно в семейни градини за лични нужди. Единствената индустрия е обработката на чай, като Гюнейсу е водещ център на тази дейност за вилает Ризе.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Güneysu има влажен субтропичен климат (по климатичната класификация на Кьопен: Cfa).

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Семейството на турския президент Реджеп Таип Ердоган е от Гюнейсу, като той самият прекарва там част от детството си тук и все още редовно посещава областта.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. İlçe Belediyesi, Turkey Civil Administration Departments Inventory. Retrieved 30 January 2023.
  2. Address-based population registration system (ADNKS) results dated 31 December 2021 (XLS) // TÜİK. Посетен на 30 January 2023. (на турски)
  3. Güneysu, Index Anatolicus
  4. Ἑλληνικὴ ἀπογραφή 1920
  5. Περίπλους τοῦ Εὐξείνου Πόντου
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Güneysu в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​