Гюстав Кайбот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гюстав Кайбот
Gustave Caillebotte
Автопортрет на Гюстав Кайбот от 1892 г.
Роден
Починал
ПогребанПер Лашез, Париж, Франция

Националност Франция
Кариера в изкуството
Стилреализъм, импресионизъм
АкадемияВисше национално училище по изящни изкуства
УчителиЛеон Бона
Семейство
Подпис
Гюстав Кайбот в Общомедия

Гюста̀в Кайбо̀т (на френски: Gustave Caillebotte) роден на 19 август 1848 г. в Париж и починал на 21 февруари 1894 г. в Женвилие, О дьо Сен, е френски художник от епохата на импресионизма, колекционер на произведения на изкуството, меценат и строител на лодки.[1]

Път край Неапол, 1872, една от ранните картини на художника
Улица в Париж в дъждовен ден, 1877

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Гюстав Кайбот се ражда в богато семейство от висшето общество. Баща му получава в наследство текстилна фабрика и е съдия в търговския съд на департамент Сена. Два пъти овдовява и се жени за Силесте Дофрен, с която имат трима сина. Най-голям е Гюстав. Гюстав започва да рисува от 1860 г. в град Йере, където семейството му живее през лятото. Получава юридическо образование, участва във Френско-пруската война и започва да изучава след това живопис. След като получава солидно състояние като наследство, се занимава с рисуване без да има нужда от продажба на картините си, превръща се в един от меценатите на импресионистите като закупува редовно техни картини и ги подпомага финансово. Умира през 1894 г. от възпаление на белите дробове.

Занимания и колекции[редактиране | редактиране на кода]

Гюстав Кайбот финасира различни свои увлечения като строителство на яхти, отглеждане на орхидеи, както и дизайн на текстил. Създава филателна колекция, която се намира в момента в Британския музей. Притежава колекция от картини, включваща картини на Камил Писаро, Клод Моне, Пиер-Огюст Реноар, Алфред Сисле, Едгар Дега, Пол Сезан и Едуард Мане. Завещава колекцията си на френското правителство с изричното условие, картините да бъдат изложени в Люксембургският дворец. В резултат на преговорите са взети 38 картини, които се намират в момента в музея Орсе като колекцията на Густав Кайбот, както и четиридесет картини, нарисвани от самия него.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]