Гюстав Кайбот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гюстав Кайбот
Gustave Caillebotte
Caillebotteautoportrait.jpg
Автопортрет на Гюстав Кайбот от 1892 г.
Роден
Починал
ПогребанПер Лашез, Париж, Франция

НационалностFlag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Франция
Кариера в изкуството
Стилреализъм, импресионизъм
Гюстав Кайбот в Общомедия

Гюста̀в Кайбо̀т (на френски: Gustave Caillebotte) роден на 19 август 1848 г. в Париж и починал на 21 февруари 1894 г. в Женвилие, О дьо Сен, е френски художник от епохата на импресионизма, колекционер на произведения на изкуството, меценат и строител на лодки.[1]

Път край Неапол, 1872, една от ранните картини на художника
Улица в Париж в дъждовен ден, 1877

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Гюстав Кайбот се ражда в богато семейство от висшето общество. Баща му получава в наследство текстилна фабрика и е съдия в търговския съд на департамент Сена. Два пъти овдовява и се жени за Силесте Дофрен, с която имат трима сина. Най-голям е Гюстав. Гюстав започва да рисува от 1860 г. в град Йере, където семейството му живее през лятото. Получава юридическо образование, участва във Френско-пруската война и започва да изучава след това живопис. След като получава солидно състояние като наследство, се занимава с рисуване без да има нужда от продажба на картините си, превръща се в един от меценатите на импресионистите като закупува редовно техни картини и ги подпомага финансово. Умира през 1894 г. от възпаление на белите дробове.

Занимания и колекции[редактиране | редактиране на кода]

Гюстав Кайбот финасира различни свои увлечения като строителство на яхти, отглеждане на орхидеи, както и дизайн на текстил. Създава филателна колекция, която се намира в момента в Британския музей. Притежава колекция от картини включваща картини на Камил Писаро, Клод Моне, Пиер-Огюст Реноар, Алфред Сисле, Едгар Дега, Пол Сезан и Едуард Мане. Завещава колекцията си на френското правителство с изричното условие, картините да бъдат изложени в Люксембургският дворец. В резултат на преговорите са взети 38 картини, които се намират в момента в музея Орсе като колекцията на Густав Кайбот, както и четиридесет картини, нарисвани от самия него.

Галерея[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]