ДЗИ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
ДЗИ
DZI2.png
Основаване27 юни 1946 г.;
преди 76 години
 (1946-06-27)
СедалищеСофия, България
Служители900
Продуктизастраховане
Уебсайтwww.dzi.bg
Централата на ДЗИ на бул. „Цар Освободител“

Държавният застрахователен институт (съкратено ДЗИ) е българско застрахователно дружество в София.

Създадено е през 1946 г. със Закона за национализация на застрахователните дружества. ДЗИ е приватизиран през 1999 г. Понастоящем негов мажоритарен собственик е белгийската финансова група „Ка Бе Се“ от 2007 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Държавният застрахователен институт (ДЗИ) е основан на 27 юни 1946 г., с приемането на Закона за национализация на застрахователните дружества и за държавния монопол в застраховането[1]. По силата на този закон започва национализацията на застрахователния сектор и към ДЗИ са присъединени 30-те действащи застрахователни дружества в страната, както и множество малки застрахователни каси и фондове.

ДЗИ получава монополни права върху застрахователната дейност в страната, като държавният надзор в застраховането е закрит и включен в структурите на ДЗИ. Контролът върху него се осъществява директно от Министерството на финансите[2]. Чрез система от задължителни застраховки и ДЗИ застраховането обхваща предприятията, жилищните имоти, личните автомобили и част от населението.

През 1961 г. от ДЗИ е обособено застрахователно дружество „Булстрад“. Те функционират в монополни условия, като „Булстрад“ обслужва застраховките, свързани с чужбина, а ДЗИ – в страната. Формално държавният монопол в застраховането е премахнат през 1990 година, през следващите години са основани няколко нови застрахователни дружества, част от тях собственост на чужди застрахователи[2].

През 1998 г. Държавният застрахователен институт, който дотогава има специален статут и действа на основата на специален закон, е преобразуван в еднолично акционерно дружество с името „Държавен застрахователен институт – ДЗИ“. През 1999 г. започва процедура по неговата приватизация, която завършва едва през 2002 година с продажбата му на „Контракт София“ ООД, свързано с Емил Кюлев. Малко по-късно компанията приема сегашното си име „ДЗИ“ АД. След като Кюлев е застрелян през 2005 г., неговите наследници и кредитори продават контролния пакет (80,5%) от ДЗИ на белгийската група „Ка Бе Се“ през 2007 г.[2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Сграда на ДЗИ във Варна

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ЗАД ДЗИ. // insurance.bg. Посетен на 12 януари 2014.
  2. а б в История. // ДЗИ АД. Посетен на 16 декември 2008. Архив на оригинала от 2007-10-24 в Wayback Machine.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]