ДНК корекция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Повреди в ДНК, изразяващи се в множество прекъснати хромозоми

Изменението на ДНК е съвкупност от процеси, чрез които клетката установява и поправя повреди в молекулите на ДНК, които кодират нейния геном. При човешките клетки причинители на повреди са нормалните метаболични дейности и фактори на околната среда като ултравиолетовите лъчи и лъчението. Под тяхното действие всеки ден възникват значителен брой (около един милион) молекулярни лезии (наранявания) във всяка една клетка. [1] Голяма част от тези лезии водят до структурни повреди в молекулата на ДНК, вследствие на което способността на клетката да транскрибира гена, кодиран в засегнатата ДНК-молекула, може да се промени или да изчезне. Някои лезии водят до появата на потенциално вредни мутации в клетъчния геном, което оказва влияния на оцеляването на дъщерните клетки след митозата. Ето защо ДНК-корекцията е постоянен процес, който протича в отговор на повредите на ДНК-структурата.

ДНК увреждане[редактиране | редактиране на кода]

ДНК увреждане, вследствие на природни фактори и нормални метаболични процеси в клетката, се случва в 10 000 до 1 000 000 молекулярни лезии на ден. Докато това представлява само 0,000165% от човешкия геном, непоправените лезии в критично важни гени (като тези, предпазващи от образуването на тумори), могат да попречат на възможността на клетката да изпълнява функциите си и значително да повишат възможността от туморни образования.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lodish H, Berk A, Matsudaira P, Kaiser CA, Krieger M, Scott MP, Zipursky SL, Darnell J. (2004). Molecular Biology of the Cell, p963. WH Freeman: New York, NY. 5th ed.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата DNA repair в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​