Давид Стобийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Давид
Давид
епископ на Православната охридска архиепископия
Роден
27 юли 1972 г. (46 г.)

Давид (на македонска литературна норма: Давид Стобиски, е духовник на Православната охридска архиепископия, епископ стобийски и наместник на Струмишката епархия, поет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в 1972 година със светското име Янко Нинов на македонска литературна норма: Јанко Нинов) в Скопие, тогава във Федерална Югославия, днес в Северна Македония. Баща му е видният актьор Славко Нинов. Завършва средно културологично училище в Скопие и учи класическа филология в Института за класически изследвания при Скопския университет. Завършва богословие в Солунския университет.

Работи като редактор на списанието за литература, изкуство и култура „Стремеж“ и в редакцията за култура на държавната телевизия. Публикува няколко стихосбирки и е носител на наградата „Студентски збор“ за най-добра дебютантска поетична книга[1]. Превеждан е в антологии на чужди езици. Член е на Дружеството на писателите на Македония от 1993 година.

В 1995 година се замонашва и в 1996 година е ръкоположен за дякон. В голяма схима е замонашен в 1997 година и същата година е ръкоположен в свещенически чин. В манастира издава списанието „Успение“. Постъпва в каноничната Православна охридска архиепископия и е арестуван и разпитван в битолското полицейско управление. По искане на разколническата Македонска православна църква всички монаси са изгонени от манастира от полицията.

В 2006 година е избран за титулярен епископ с титлата Стобийски, но заради затварянето на архиепископ Йоан VI Охридски от властите в Република Македония, хиротонията в епископски чин е извършена чак на 17 юни 2007 година. В 2008 година е поставен е за управляващ Струмишка епархия. Изпълнява функцията първи секретар на Светия Синод и е редактор на официалната интернет страница на Православната Охридска архиепископия, како и на списанието на архиепископията „Соборност”.[2]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Семири во сечило (поезия, 1992),
  • Орјатско кале (поезия, 1992),
  • Огласување на височината (поезия, 1993),
  • Ојдипод (поезия, 1996).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Јанко Нинов. Блесок.
  2. Биографија на епископот стобиски и местобљустител струмички г. Давид. // Православна Охридска Архиепископија. Посетен на 29 март 2013 г..
     Портал „Македония“         Портал „Македония