Давид Тодоров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Давид Тодоров
български революционер

Роден
Давид Савов Тодоров
около 1834
Починал
Милин камък, България

Националност Флаг на България България

Давид Савов Тодоров е български търговец и революционер, участник в националноосвободителното движение и член на щаба на Ботевата чета.

Роден е в град Враца. Произхожда от богато търговско семейство. В младежките си години помага на баща си в търговските дела, пътува в страната и в чужбина, научава много чужди езици. Получава завидно за времето си образование. По-късно започва самостоятелна търговска дейност и се замогва.

Семеен портрет на Д. Тодоров с майка си и дъщеря си Мария. Експонат на РИМ—Враца

Голям родолюбец, Тодоров възприема революционните идеи на Георги Сава Раковски. Поради съвместната съзаклятническа дейност с Никола Войводов е преследван от турската власт и емигрира в Румъния, където през 1866 година се установява и започва търговия с тютюн. Присъединява се към радикално настроената българска емиграция. Става активен член на тайния Български революционен централен комитет. Близка дружба го свързва и с Христо Ботев.

Давид Тодоров участва в организирането и подготовката на четата на Христо Ботев, като дава много средства за снабдяването ѝ с оръжие, муниции, облекло. Той е в щаба на четата като съветник. При превземането на кораба „Радецки“ заедно със Сава Катрафилов обясняват на капитана на немски език целта на четата.

Давид Тодоров е един от около 20-те четници в Ботевата чета от Враца и областта, които в името на борбата за освобождението на България, изоставят семейства, търговия, занаят. На 18 май 1876 г. геройски загива в престрелка с турската войска на възвишението Милин камък преди да достигне Врачанския Балкан.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]