Дагон (разказ)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дагон
Dagon
АвторХауърд Лъвкрафт
Създаване1917 г.
САЩ
Първо издание1919 г.
САЩ
Издателство„The Vagrant“
Оригинален езиканглийски
Жанружаси
фантастика
Видразказ
ПоредицаМитове за Ктхулу

ПреводачАдриан Лазаровски
НачалоI am writing this under an appreciable mental strain, since by tonight I shall be no more.
КрайGod, that hand! The window! The window!
Дагон в Общомедия

Дагон (на английски: Dagon) е разказ, част от „Митовете за Ктхулу“, написан от Хауърд Лъвкрафт през 1917 година и публикуван за първи път в списанието „The Vagrant“ през „ноември“ 1919 година.

В България разказът е публикуван през 2002 г., като част от сборника „Шепнещият в тъмнината“, на издателство „Орфия“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Разказът описва предсмъртните бележки на човек, видял бога риба Дагон. Плавайки на пощенски кораб по време на Първата световна война в Тихия океан, корабът попада в плен на германски рейдер. Няколко дни по късно пленникът успява да избяга с малка лодка и достатъчно количество храна и вода. В течение на няколко дни той плава през безбрежния океан без да срещне нито кораби, нито суша.

През една нощ му се присънва кошмар, и когато се пробужда, вижда, че е затънал в черно блато, далеч от своята лодка. Всичко около него е осеяно с гниещи останки и кости, във въздуха се носи ужасно зловоние. Той решава, че е попаднал на остров, образуван в резултат на природен катаклизъм, при който част от морското дъно се е издигнала над водата. След три дни тинята изсъхва и той се отправя към близкия хълм. След хълма има дълбока долина, а на съседния хълм се вижда странен стълб обелиск, осеян с непознати йероглифи и рисунки. Неочаквано от дълбините на океана се появява страшният бог Дагон и обгръща монолита с гигантските си люспести ръце. Главният герой губи разсъдъка си и панически се впуска назад към лодката си. На сутринта лодката е открита от американски кораб и главният герой е закаран в болница в Сан Франциско, където идва в съзнание.

В края на разказа героят се хвърля от прозореца, неможейки повече да понася виденията за изплувалия за кратко от дълбините на океана кошмарен остров и за древния бог Дагон.

Край на разкриващата сюжета част.

Източници[редактиране | редактиране на кода]