DJ Дамян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дамян Савов)
DJ Дамян
български певец
Роден
15 април 1973 г. (49 г.)
Музикална кариера
Стилчалга, поп музика
Инструментивокал
Активностот 2001 г.
ЛейбълПайнер, Ара Аудио-видео, Ара Мюзик

Дамян Александров Савов, по-известен като DJ Дамян, е български певец, радио и телевизионен водещ.

Биография и творчество

Дамян Савов е роден на 15 април 1973 г. в Смолян. От малък пее, макар че учи в Спортното училище в родния си град. Става два пъти национален и пет пъти балкански шампион, както и три пъти балкански рекордьор за юноши по плуване. Печели и 6-о място на Европейското първенство за юноши и шампионска титла при мъжете. Има няколко успешни музикални колаборации с изпълнители от попфолка и редица телевизионни изяви. Издава два албума с колегите си от предаването „Динамит – 60 минути тра-ла-ла“ с пилотен сингъл „Къчак“ и „Пача“. Още с първите им съвместни изяви с Ваня печелят наградата за Дует на 2011 година от сп. „Нов фолк“.

Той става попфолк певец и прави дуети с Мария[1], но прекъсва заради предложената му работа, като телевизонен водещ на предаването „По-добре късно, отколкото никога“, тъй като предаването е по същото време с Шоуто на Слави.[2] DJ Дамян записва и дует с Азис – песента се казва „Ти си друго нещо“.[3]

На ежегодната церемония по награждаване на „Достойните българи“ в началото на 2009 г. е отличен и Дамян Савов. При негово участие по време на откриването на басейн край Варна, той спасява дете от удавяне. Инициативата „Достойните българи" е на в. 24 часа и е с 10-годишна история, като от 2007 г. към нея се присъединява и БНТ. [4]

2000 – 2007

Дебютната песен на Дамян е „Да бъда с теб“. Първият му дует е с Мария и е озаглавен „Един за друг“. Изпълнителят представя 4 самостоятелни песни: „Чудо“, „Огнена жена“, „Моя звезда“ и „Ти и тя“. Прави пауза като с музикалната кариера, като става водещ на „По-добре късно, отколкото никога“. През 2005 г. продължава да пее като започва да прави дуети с Динамит: „Ръца-пръца“, „Пача“, „Къчак“, „Баунс“, „Да прося“ и „Ти си нещо друго“ с Азис.

2008 – 2009

През 2008 и 2009 продължава с дуетите като прави „Сама“ с Галена и „С теб ще продължа“ с Димана.

2010 – 2014

Половинката на Дамян – Ваня дебютира през 2010 г. в дуета с него „Те не спят“. Двамата продължават с общите песни, като „Котето“. Следващите дуети с Ваня са „Знаем си номерата“, „Къде си“, „Пак ще те желая“ и „Нецензурно“. Дуетът му с Ангел е озаглавен „Топ резачка“, като в клипа участие взима Ваня. „Едно-друго“ е следващият му дует, който е с Бобеца, а участие взима Ваня. Отново прави дует с Ангел, който е озаглавен „Сливата“.

Следващите песни на Дамян са самостоятелни: „Пие ми се“, „Дявол в ангелско тяло“, „Ти змия ли си“ и „Недей“.

Оттогава той се е отдал на работата си на Диджей.

2018 –

През 2018 г. отново подновява певческата си кариера като представя новата си песен с Ваня „Искам си теб“.

Източници