Пайнер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пайнер
Информация
Основана 1990
Основател Митко Димитров
Статус Активна
Жанр Поп, поп-фолк, фолклор
Страна Флаг на България България
Място на основаване Димитровград
Официален сайт payner.bg

„Пайнер“ е българска музикална компания, която се занимава с продуциране и издаване на поп-фолк и фолклорна музика. Компанията е собственост на инженер Митко Димитров (Митко Пайнера).

Собственост на фирмата е и популярната сателитна телевизия „Планета ТВ“, по която се излъчват предимно клипове на техни изпълнители. Производствената база и централният офис на „Пайнер“ ООД са в Димитровград.

Компанията е основана през 1990 година. Първоначално се занимава само с производството на аудио и видеокасети, но постепенно започва и да извършва продуцентска дейност, създава две собствени звукозаписни студиа и печатница. На 13 ноември 2001 г. стартира собствена телевизия – „Планета“. На 6 май 2007 г. в ефира се появява и фолклорният канал „Планета фолк“. На 24 май 2010 г. тръгва и третият канал с марката Планета – „Планета HD“, която е първата HD телевизия в България.

Компанията разполага със собствени музикални магазини в девет български града, а от края на 2004 г. и с дискотеки – „Планета Пайнер клуб“ във Варна, Хасково, Димитровград, Русе, Благоевград, Несебър, Търговище, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Шумен, Бургас и две в София. През 2008 е открит в Димитровград Комплекс „Планета Пайнер“.

На 13 ноември 2012 г., навръх рождения ден на ТВ „Планета“, стартира и едноименното радио – Радио „Пайнер“, което се предава онлайн от сайта на „Планета“.

Национално турне на „Планета ТВ“[редактиране | редактиране на кода]

Концерт - Анелия 2007

От 2004 г. през лятото „Пайнер“ организира „Планета Прима“ – голямо концертно турнете из България с участието на няколко известни поп-фолк изпълнители. Турнето обхваща 15 града и трае един месец. През 2006 г. (1-29 август) в турнето участват осем изпълнителя – Гергана, Емилия, Ивана, Камелия, Анелия, Райна, Малина и Преслава. През 2007 г. турено вече се казва „Планета Дерби“ и участват 11 изпълнителя. През 2008 г. носи името „Планета Дерби Плюс“. През 2009 г. изпълнителите стават 12, а през 2010–13. През 2011–2013 г. не се провежда турне заради липса на споносри. След 3-годишно отсъствие през лятото на 2014 г. се завръща с ново име „Планета Лято“. Турнето обхваща 5 града в рамките на 9 дни, а в него участие вземат 15 изпълнителя.

Концерт „Планета Мура Мега“[редактиране | редактиране на кода]

През лятото на 2006 г. в София на ст. „Локомотив“ в се организира концерт-спектакълът „Планета Мура Мега“ и изпълнителите са 12, участвали във всички издания на „Планета Прима“.

Годишни награди[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година компанията организира музикални награди (традиционно в края на февруари или началото на месец март), които раздава на сборни концерти. Първото издание на „Годишните награди на телевизия Планета“ е в началото на 2003 г. Категориите често търпят промени през годините, но има няколко основни, които се раздават всеки път – Певица на годината, Певец на годината, Видеоклип на годината, Песен на годината, Албум на годината, Дует на годината, Дебют. Тези категории се считат и за най-престижните. Освен наградите на телевизията обикновено се раздават и специални отличия, както и награди на спонсорите.

Фестивал „Тракия фолк“[редактиране | редактиране на кода]

През 1994 година фирмата „Пайнер“ организира фестивал за нова авторска песен на фолклорна основа – „Тракия фолк“ в Димитровград. През 1995 година, в Хасково, като задължителен раздел на фестивала, е установен и поп-фолкът. След няколко годишно прекъсване, през 1999 г. в Стара Загора, фестивалът се състои отново, но този път е обявен като Национален конкурс за изпълнители и песни от съвременния български фолк. Следващите издания на фестивала се състоят през 2000 г. – отново в Стара Загора, и през 2003 г. – в Пловдив.

Рожден ден[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година през ноември или декември се отпразнура рожденият ден от старта на ТВ Планета, който е на 4 декември 2001 г. Рождените дни се отбелязват със сборни концерти, традиционно включващи около 25-30 изпълнители. На тях се изпълняват песните за изминалата година, както и някои по-стари хитове. Рождени дни и на другите две телевизии с марките Планета и Пайнер – Планета Фолк и Планета HD се отбелязват с концерти. През есента на 2000 г. Пайнер организира два концерта – С хитовете на есента и Коледен концерт на 6 декември 2000 г. На 10 юни 2002 г. Пайнер организира благотворителен концерт в полза на семейства на полицаи, загинали при изпълнение на служебния им дълг.

  • На 8 юни 2000 г. Пайнер отбеляза своя първи юбилей с концерт в Пловдив.
  • На 9 юни 2010 г. се отпразнуват 20 години от създаването на фирмата в София пред пл. „Александър Невски“.
  • На 3 и 4 юни 2015 г. по случай 25 години от създаването на фирмата първоначално е обявено, че ще се проведат два концерта (фолклорен и поп-фолк) в две последователни вечери на Античния театър в Пловдив, но два дни след обявяването им концертите са забранени. В крайна сметка фолклорен концерт по случая се състои на 11 юни в Летния театър в Стара Загора.

Пролетно парти[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 г. Пайнер организира своето първо пролетно парти в Пловдив. През 2005 г. е в Хасково и София. Следващите няколко издания са през 2007 и 2011 г.

Златните хитове на Пайнер[редактиране | редактиране на кода]

През декември 2012 г. Пайнер издава новата си хитова поредица със златни хитове – Златните хитове на Пайнер. Всеки месец на музикалния пазар излизат по пет нови заглавия с индивидуален поред номер и включва по 10 хита от репертоара на един изпълнител.

Изпълнители[редактиране | редактиране на кода]

Поп-фолк изпълнители[редактиране | редактиране на кода]

Поп изпълнители[редактиране | редактиране на кода]

Рап изпълнители[редактиране | редактиране на кода]

Фолклорни изпълнители[редактиране | редактиране на кода]

Оркестри, дуети и групи[редактиране | редактиране на кода]

Фолклорни оркестри, дуети и групи[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнители, напуснали Пайнер[редактиране | редактиране на кода]

Оркестри, дуети и групи, напуснали Пайнер[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]