Любка Рондова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Любка Рондова
българска певица
Любка Рондова 
Родена: 24 август 1936 г. (79 г.)

Любка Василева Рондова-Караянева е известна българска народна певица.

Биография[1][редактиране | редактиране на кода]

Любка Рондова е родена в костурското село Шестево (на гръцки Сидирохори), Гърция през 1936 година. През 1948 г. по време на гръцката гражданска война попада в групата на така наречените деца бежанци, с които е изведена от комунистическите партизани извън страната. Живее в Полша и в Чехия. Завършва славянска филология в Карловия университет в Прага. Говори няколко чужди езика. През 1960 година семейството на Любка се връща в България и се установява да живее тук и тя работи като екскурзовод, преводач, редактор, началник отдел “Научна информация и квалификация” и отговорен секретар на изданието “Проблеми на рекламата” в държавното предприятие “Реклама”, в отдел за духовно развитие в Комитета за култура. Дълги години е началник отдел “Култура” и секретар на Съвета за духовно развитие в община “В. Левски”(“Оборище”).

Сериозният ѝ път на народна певица започва след като се премества в София, когато постъпва в най-стария в България ансамбъл за народни песни и танци „Гоце Делчев“. В него остава 30 години, като дълго време е солистка и лице на ансамбъла. Тук, в средата на българи бежанци от всички македонски краища, оформя и обогатява своя песенен репертоар, изграден основно върху песни, наследени от майка ѝ и баба ѝ, усъвършенства и своите изпълнителски умения.

През 1980 г. прави първите си записи в Българското радио, а след това и в Балкантон, Българската телевизия, Радио Благоевград. Те са тиражирани на множество грамофонни плочи, аудио и видео албуми.

Родната къща на Любка Рондова в Шестеово.

Рондова успя да направи достояние на нашия народ богатството на песенното творчество на българите от Македония. Тя даде живот на десетки песни от сборниците на братя Миладинови, на Кузман Шапкарев и други наши възрожденци, с които може да се гордее всеки българин. Наред с огромния си репертоар от автентични народни песни Рондова създава и свои авторски песни по свои стихове или на други поети. Огромният ѝ опит и доброто познаване на народното творчество ѝ дава възможност да създава музика по оригинални народни текстове, чиито мелодии са потънали безследно в мелницата на времето.

През 2000 година е издаден първият ѝ албум на компактдиск „Смиляна“. В него са включени 22 най-популярни и обичани песни от цялото ѝ богато музикално почти 40-годишно наследство.

През 2003 година излиза и нейният втори компактдиск „Песните са моите деца“, в който са включени 15 напълно нови изпълнения. От тях 9 стари автентични песни от родното ѝ Костурско и 6 авторски.

През 2008 година излиза и нейният трети компактдиск „Дъщеря на Егея", в който са включени нови 19 песни. Музиката на 9 от тях е авторска на Любка Рондова. Аранжиментите са направени от композиторите Димитър Динев и Никола Ваклинов. Осем от песните са от музикалния филм „Всяка песен е сълза“, продуциран от БНТ.

През 2009 година тя е включена в творчески проект на Българското национално радио и заедно с едни от най-известните български народни певци, Оркестъра за народна музика на БНР и Теодосий Спасов записват най-емблематичните си песни в Голямата Мадарска пещера. Записите са издадени на аудио и видеодиск с български и английски титри. Дисковете със заглавие „Магията на Мадара“ със записи на живо са разпространени във всички български културни центрове в света и сред българската диаспора в Украйна, Молдова, Румъния и Република Македония.

През 2012 година Любка Рондова, заедно с оркестъра и вокална група от ансамбъл „Гоце Делчев“ записват албума "Песни от Балканската война". В него са включени 7 малко известни и незаписвани песни, свързани с това важно в историта на България събитие. Аранжиментът е на композитора Никола Ваклинов, а проектът е реализиран от БНР по случай 100 годишнината от Балканските войни.

Любимата изпълнителка на няколко поколения българи често е канена в жури на наши и международни музикални фестивали.

И до ден днешен Любка Рондова продължава да издирва и записва автентични български народни песни.

За приноса ѝ към развитието и популяризирането на българската култура на 22 май 2002 година Любка Рондова е удостоена с орден „Стара планина“.[2] Тя е носител и на орден „Кирил и Методий“ II степен и златен медал „Петко Войвода“. Февруари 2015г тя е наградена от Годишните фолклорни награди 2015г посветени на Гюрга Пинджурова в приз "Цялостен принос към българския фолклор" със Статуетка и плакет 120 г от рождението на Гюрга Пинджурова.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Официален сайт на Любка Рондова http://lubka-rondova.folklorbg.com/
  2. Министерският съвет предложи Любка Рондова да бъде наградена с орден “Стара планина” за изключителен принос към българската култура

3. Церемония по награждаване за "Цялостен принос към българския фолклор" февруари 2015г