Любка Рондова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Любка Рондова
Любка Рондова през 2007 г.
Любка Рондова през 2007 г.
Информация
Родена
Починала
Националност Флаг на България България
Стил народна музика
Професии певица
Инструменти вокал
Глас мецосопран
Музикален издател Балкантон и други
Свързани изпълнители Ансамбъл „Гоце Делчев“, Илия Луков
Уебсайт lubka-rondova.folklorbg.com
Любка Рондова в Общомедия

Любка Василева Рондова-Караянева е българска народна музика певица от Македонската фолклорна област.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Любка Рондова е родена на 24 август 1936 г. в костурското село Шестево (на гръцки: Сидирохори), Егейска Македония, Гърция. Нейният дядо, Димитър Илиев (Буджов), е участник в Илинденско-Преображенското въстание. През 1948 г. по време на Гръцката гражданска война попада в групата на така наречените деца бежанци, с които е изведена от комунистическите партизани извън страната. Живее в Полша и Чехия. Завършва славянска филология в Карловия университет в Прага. Говори няколко езика. През 1960 година семейството ѝ се установява в България, а впоследствие тя работи като екскурзовод, преводач, редактор, началник отдел „Научна информация и квалификация“ и отговорен секретар на изданието „Проблеми на рекламата“ в държавното предприятие „Реклама“ в Комитета за култура. Дълги години е началник отдел „Култура“ и секретар на Съвета за духовно развитие в община „В. Левски“ (днес район „Оборище“ в столицата).

Любка Рондова умира на 15 март 2016 г. в София след продължително боледуване.

Творческа дейност[редактиране | редактиране на кода]

Сериозният ѝ път на народна певица започва след като се премества в София, когато постъпва в най-стария в България ансамбъл за народни песни и танци „Гоце Делчев“. В него остава 30 години, като дълго време е солистка и лице на ансамбъла. Тук, в средата на българи бежанци от всички македонски краища, оформя и обогатява своя песенен репертоар, изграден основно върху песни, наследени от майка ѝ и баба ѝ, усъвършенства и своите изпълнителски умения.

През 1980 г. прави първите си записи в Българското радио, а след това и в „Балкантон“, Българската телевизия, Радио „Благоевград“. Те са тиражирани на множество грамофонни плочи, аудио и видео албуми.

Родната къща на Любка Рондова в Шестеово

Рондова успява да направи достояние богатството на песенното творчество на българите от Македония. Дава живот на десетки песни от сборниците на братя Миладинови, на Кузман Шапкарев и други възрожденци. Наред с огромния си репертоар от автентични народни песни, Рондова създава и свои авторски песни по свои стихове или на други поети. Огромният ѝ опит и доброто познаване на народното творчество ѝ дава възможност да създава музика по оригинални народни текстове, чиито мелодии са забравени.

През 2000 г. е издаден първият ѝ албум на компактдиск „Смиляна“. В него са включени 22 най-популярни и обичани песни от цялото ѝ богато музикално почти 40-годишно наследство.

През 2003 г. излиза вторият ѝ компак-тдиск „Песните са моите деца“, в който са включени 15 изпълнения. От тях девет стари автентични песни са от Костурско, а шест са авторски.

През 2008 г. излиза и нейният трети компактдиск, озаглавен „Дъщеря на Егея", в който са включени нови 19 песни. Музиката на девет от тях е авторска. Аранжиментите са направени от композиторите Димитър Динев и Никола Ваклинов. Осем от песните са от музикалния филм „Всяка песен е сълза“, продуциран от БНТ.

През 2009 г. е включена в творчески проект на Българското национално радио и заедно с едни от най-известните български народни певци, Оркестърът за народна музика на БНР и Теодосий Спасов записват най-емблематичните си песни в Мадарската пещера. Записите са издадени на аудио и видеодиск с български и английски титри. Дисковете със заглавие „Магията на Мадара“ със записи на живо са разпространени във всички български културни центрове в света и сред българската диаспора в Украйна, Молдова, Румъния и Северна Македония.

През 2011 г. записва с Илия Луков дуетния им албум „Хоро се вие“. [1][2]

През 2012 г. заедно с Оркестърът и вокална група от ансамбъл „Гоце Делчев“ записва албума „Песни от Балканската война“. В него са включени седем малко известни и незаписвани песни, свързани с Балканските войни. Аранжиментът е на композитора Никола Ваклинов, а проектът е реализиран от БНР по случай 100-годишнината от Балканските войни.

Канена като жури в български и международни музикални фестивали. Любка Рондова издирва и записва автентични български народни песни.

За приноса ѝ към развитието и популяризирането на българската култура на 22 май 2002 г. е удостоена с орден „Стара планина“.[3] Тя е носител и на орден „Кирил и Методий“ II степен и златен медал „Петко Войвода“. През февруари 2015 г. е наградена от Годишните фолклорни награди 2015 година, посветени на Гюрга Пинджурова в приз „Цялостен принос към българския фолклор“ със Статуетка и плакет 120 години от рождението на Гюрга Пинджурова.[4]

Работи с ансамбъл „Гоце Делчев“ до смъртта си през 2016 г.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Малки плочи[редактиране | редактиране на кода]

  • Гръцки песни – ВНК 3411 (1978)
  • Гръцки песни – ВМК 3778 (1984)

Дългосвирещи плочи[редактиране | редактиране на кода]

  • Любими гръцки песни. Пеят Любка Рондова и Досю Берковски – ВНА 10142
  • Популярни гръцки песни – ВМА 11303 (1984)
  • Любка Рондова – ВНА 12003 (1987)

Аудиокасети[редактиране | редактиране на кода]

  • Популярни гръцки песни – ВММС 7112 (1984)

Компактдискове[редактиране | редактиране на кода]

  • Смиляна (2000)
  • Песните са моите деца (2003)
  • Дъщеря на Егея (2008)
  • Хоро се вие (2011) – дуетен албум с Илия Луков

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „Македония“         Портал „Македония          Портал „България“         Портал „България