Направо към съдържанието

Тони Дачева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тони Дачева
българска певица
Родена
6 февруари 1967 г. (57 г.)
Музикална кариера
ПсевдонимТони Дачева, Toni Dacheva
Стилпопфолк, сватбарска музика
Инструментивокал
Гласмецосопран
Активностот 1987 г.
ЛейбълПайнер“, „Перфект аудио
Участник вКристал

Тонка Дачева Дачева, по-известна като Тони Дачева, е българска попфолк певица. Тя е първата българска певица, започнала да твори в жанра попфолк, поради което е считана за негов основоположник и често пъти е наричана „Първата дама на попфолка“,[1][2] „Майката на попфолка“[3] и „Първата лястовица на попфолка“.[4]

Биография

Тони Дачева е родена на 6 февруари 1967 г. в село Блатец, Сливенско, в музикалното семейство на Веска и Дачо Дачеви, но израства в град Сунгурларе. Майка ѝ е певица, а баща ѝ – акордеонист. Има брат – Петър, който е по-малък от нея с три години.

Първия си запис Тони Дачева прави на седем години в студио в Сунгурларе на народната песен „Отиде Янка, отиде в тая гора зелена“. По-късно, вече в пети клас, става една от солистките на самодеен състав към читалището в родния си град и там започва нейното развитие като певица. Без музикално образование и професионални уроци по пеене, единствено с таланта и умението си бързо да възприема всяка нова мелодия, Тони уверено върви по избрания път – на музиката.

Следващата крачка в своето музикално развитие прави отново в читалището на Сунгурларе с групата „Бакхус“, съставена от самодейни музиканти и заедно с тях, на 16 – 17 години, започва да изнася концерти по различни поводи в Сунгурларе и региона.

Средното си образование завършва в УПК по машиностроене. След това изкарва курс за машинописка, който ѝ помага да започне работа като секретар на читалището в Сунгурларе. Две години работи там и паралелно с това, продължава да се изявява в самодейния състав на читалището. Усеща, че това не е нейното поприще и не остава дълго. Напуска.

Един ден музикант, познат на нейните родителите, ѝ предлага да напусне Сунгурларе и да заработи с един оркестър от Ямбол. На 25 ноември 1987 година Тони Дачева се запознава с ръководителя на оркестър „Кристал“ Красимир Христов. Своеобразното „прослушване“ на бъдещата солистка е в ресторанта, където работи оркестърът. Пред гостите на заведението Тони се представя с песните „Топъл дъжд“ и „Обещай ми любов“ – от репертоара на Силвия Кацарова, и „Сурова нежност“ – от репертоара на Кичка Бодурова. С тези изпълнения впечатлява „Кристал“ и започва работа при тях.

Кариерата ѝ започва именно като солистка на оркестър „Кристал“. Пее с оркестъра на участия, изнасят концерти в България и чужбина. Дебютният албум на певицата е записан с неговия съпровод през 1991 г. По-нататък записват серия албуми, два от които са дуетни – с Мустафа Чаушев и дует „Шанс“. През 1995 г. Дачева и Чаушев записват един от най-големите попфолк хитове от 90-те – „Шоколади, бонбони“, който е включен в дуетния им албум „Оркестър Кристал, Мустафа Чаушев, Тони Дачева“, музиката и аранжиментите на които са на Красимир Христов.

През 1998 г. Тони прекратява съвместната си работа с оркестъра.

През 1997 г. се запознава с Найден Милков. Живеят на семейни начала в продължение на 11 години и са дует – „Тони Дачева и Найден Милков“. Записват четири дуетни албума, пеят на участия и концерти. Разделят се през 2008 г.[3]

През 2014 г. Тони Дачева осиновява дъщеря си Виктория.

През 2015 г. взема активно участие в юбилейните концерти на Мустафа Чаушев „50 години с песните на Мустафа Чаушев“, които се провеждат в градовете Шумен, Добрич, Русе, Бургас и София.[5][6]

Дискография

Дискография на Тони Дачева
Издания
Студийни албуми13
Компилации4
Видео албуми3
Музикални видеоклипове84

Студийни албуми

Албуми с орк. Кристал

 • Върнете се, българи (1991)
 • Робиня съм твоя (1993)
 • Мили мой (1994)
 • Тони Дачева и дует Шанс (1995)
 • Оркестър Кристал, Мустафа Чаушев, Тони Дачева (1995)
 • Кралица съм аз (1996)
 • Всичко е любов (1998)

Дуетни албуми с Найден Милков

 • Грях ли е (2001)
 • Интуиция (2004)
 • Като на кино (2005)
 • Бяла лястовица (2007)

Самостоятелни албуми

 • Добрата фея (1999)
 • Пей, сърце (2001)

Компилации

 • Хитовете на Кристал (1997)
 • The Best (2002)
 • Hit Collection MP3 (2009)
 • Златните хитове на Пайнер 5 – Тони Дачева (2012)

Източници

Външни препратки