Тони Дачева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тони Дачева
българска певица
Родена
Псевдоним Тони Дачева
Toni Dacheva
Музикална кариера
Стил чалга, сватбарска музика
Инструменти вокал
Глас мецосопран
Активност от 1987 г.
Лейбъл Пайнер, Перфект аудио
Участник в Кристал

Тонка Дачева Дачева, по-известна като Тони Дачева, е българска попфолк певица. Тя е първата българска певица, започнала да твори в жанра попфолк, поради което е считана за негов основоположник и често пъти е наричана „Първата дама на попфолка“,[1][2] „Майката на попфолка“[3] и „Първата лястовица на попфолка“.[4]

Биография

Тони Дачева е родена на 6 февруари 1967 г. в село Блатец, Сливенско в музикалното семейство на Веска и Дачо Дачеви, но израства в град Сунгурларе. Майка ѝ е певица, а баща ѝ – акордеонист. Има брат – Петър, който е по-малък от нея с три години.

Първия си запис Тони Дачева прави на седем години в студио в Сунгурларе на народната песен „Отиде Янка, отиде в тая гора зелена“. По-късно, вече в пети клас, става една от солистките на самодеен състав към читалището в родния си град и там започва нейното развитие като певица. Без музикално образование и професионални уроци по пеене, единствено с таланта и умението си бързо да възприема всяка нова мелодия, Тони уверено върви по избрания път – на музиката.

Следващата крачка в своето музикално развитие прави отново в читалището на Сунгурларе с групата „Бакхус“, съставена от самодейни музиканти и заедно с тях, на 16 – 17 години, започва да изнася концерти по различни поводи в Сунгурларе и региона.

Средното си образование завършва в УПК по машиностроене. След това изкарва курс за машинописка, който ѝ помага да започне работа като секретар на читалището в Сунгурларе. Две години работи там и паралелно с това, продължава да се изявява в самодейния състав на читалището. Усеща, че това не е нейното поприще и не остава дълго. Напуска.

Един ден музикант, познат на нейните родителите, ѝ предлага да напусне Сунгурларе и да заработи с един оркестър от Ямбол. На 25 ноември 1987 година Тони Дачева се запознава с ръководителя на оркестър „Кристал“ – Красимир Христов. Своеобразното „прослушване“ на бъдещата солистка е в ресторанта, където работи оркестърът. Пред гостите на заведението Тони се представя с песните „Топъл дъжд“ и „Обещай ми любов“ – на Силвия Кацарова, и „Сурова нежност“ – на Кичка Бодурова. С тези изпълнения впечатлява „Кристал“ и започва работа при тях.

Кариерата ѝ започва именно като солистка на оркестър „Кристал“. Пее с оркестъра на участия, изнасят концерти в България и чужбина. Дебютният албум на певицата е записан с неговия съпровод през 1991 г. По-нататък записват серия албуми, два от които са дуетни – с Мустафа Чаушев и дует „Шанс“. През 1995 г. Дачева и Чаушев записват един от най-големите попфолк хитове от 90-те – „Шоколади, бонбони“, който е включен в дуетния им албум.

През 1998 г. Тони прекратява съвместната си работа с оркестъра.

През 1997 г. се запознава с Найден Милков. Живеят на семейни начала в продължение на 11 години и са дует – „Тони Дачева и Найден Милков“. Записват четири дуетни албума, пеят на участия и концерти. Разделят се през 2008 г.[3]

През 2014 г. Тони Дачева осиновява дъщеря си Виктория.

През 2015 г. взема активно участие в юбилейните концерти на Мустафа Чаушев „50 години с песните на Мустафа Чаушев“, които се провеждат в градовете Шумен, Добрич, Русе, Бургас и София.[5][6]

Дискография

Дискография на Тони Дачева
Издания
Студийни албуми 13
Компилации 4
Видео албуми 3
Музикални видеоклипове 84

Студийни албуми

Албуми с орк. Кристал

 • Върнете се, българи (1991)
 • Робиня съм твоя (1993)
 • Мили мой (1994)
 • Тони Дачева и дует Шанс (1995)
 • Оркестър Кристал, Мустафа Чаушев, Тони Дачева (1995)
 • Кралица съм аз (1996)
 • Всичко е любов (1998)

Дуетни албуми с Найден Милков

 • Грях ли е (2001)
 • Като на кино (2005)
 • Бяла лястовица (2007)

Самостоятелни албуми

 • Добрата фея (1999)
 • Пей сърце (2001)
 • Интуиция (2004)

Компилации

 • Хитовете на Кристал (1997)
 • The Best (2002)
 • Hit Collection MP3 (2009)

Източници

Външни препратки

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България