Роксана (певица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Роксана
българска певица
Родена
Антоанета Анатолиева Линкова
4 октомври 1977 г. (46 г.)

Етносцигани в България[1]
Музикална кариера
Стилпопфолк, циганска музика, народно творчество, синтпоп
Инструментивокал
Глассопран
Активностот 2011 г.
ЛейбълПайнер
Семейство
Деца2

Антоанета Линкова, по-известна като Роксана, е българска попфолк певица от ромски произход.

Биография

Роксана е родена на 4 октомври 1985 г. в Кнежа.

Първоначално Роксана е солистка на няколко ромски оркестъра. Стартира самостоятелна кариера като певица след участието си в риалити шоуто „Стани попфолк звезда“, част от „Шоуто на Слави“. Неин кръстник е Слави Трифонов, който поставя псевдонима ѝ. След това участва и в „Гласът на България“, където достига до финала.[2]

През 2010 г. от предаването „Ромски свят“ на БНТ заснемат филм за Роксана и семейството ѝ.[3]

Награждаването става по време на концерт, организиран по случай ромската нова година – Василица.[4][2]

Музикална кариера

Дебютира през 2011 г. с песента „Две сълзи“, заедно с клип. В края на същата година подписва с „Пайнер“ когато реализира и първия си дует за своята кариера – „Давай“, заедно с Георги Милчев – Годжи.

Роксана е сред номинираните за награда за дебют на 2011 г. на годишните музикални награди на телевизия „Планета“, които се връчват на 6 март 2012 г.[5]

За 2012 г. реализира пет проекта с клипове – „Мъж за милиони“, „Ще ти видя сметката“, „Да ти помогна“, „Чисто нова“ и баладата, на която е кръстен и дебютният ѝ албум и която е посветена на майка ѝ – „За всеки има ангел“.

2013 г. също е успешна година за певицата. Реализира 4 песни – „Само тази нощ“, „Няма слабо“, „До последен дъх“, като в клипа на песента участва приятелка и колежка на певицата – Мария Петрова и "С „О“ започваш". За тази година представя и първата народна песен, която е дуетна с Теди Александрова – „Честност и доброта“, която промотират на пролетната програма на „Приказките“. Номинирана е за най-прогресиращ изпълнител на наградите на Телевизия Планета за 2013 г.

2014 г. също е много добра година за Роксана, защото реализира и дебютния си албум „За всеки има ангел“. За тази година реализира две солови и две дуетни песни – „Страхливец“ и „Ще го понеса“, са соловите проекти, а „А така, така“ с Джамайката и „Кукла style“ – със Sinan са съвместните ѝ проекти. По време на новогодишната програма в „Приказките“ представя и песента „Самотни хора“. За тази година е номинирана не само за прогресиращ изпълнител, но и за албум на 2014 г.

За 2015 г. реализира песента „Селфи“, придружена с клип, която е първата ѝ песен от композитора Йорданчо Василковски – Оцко и която се превръща в хит за кратко време. Изтичат в Интернет и втория дует със Sinan – „Болка“ и „Балкания“ – трио с Cansever и Sali Okka. През лятото, в края на месец август, излиза дуета ѝ с Тони Стораро заедно с клип към песента „От гордост да боли“. През месец ноември, на екран се появява първият дует на певицата със Силвър, който носи името „Петък, събота, неделя“.

2016 г. Творческата година за певицата започва с презентирането на самостоятелната ѝ песен „За тебе, бебе“ в началото на месец февруари. Вторият музикален проект на Роксана се казва „За теб живях“ и в нея взема участие кумата на певицата и една от най-гласовитите певици на България – Софи Маринова. Той е по музика на сина на Роксана и по аранжимент на Мартин Биолчев. Клипът, заедно с песента излиза на 19 април. На 1 август Роксана промотира новия си проект – „Бау“, който е с участието на Funtomas. [6]

Дискография

Дискография на Роксана
Издания
Студийни албуми1
Музикални видеоклипове33

Студийни албуми

  • За всеки има ангел (2014)

Награди

  • 2012 – Най-прогресиращ изпълнител на годината.

Източници