Слави Трифонов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Слави Трифонов
български телевизионен водещ
Снимка на Слави Трифонов.jpg
Роден

Образование Национална музикална академия
Музикална кариера
Стил попфолк, фолк рок, българска народна музика, поп музика
Инструменти вокал, виола, пиано, дайре
Глас баритон
Активност от 1989 г.
Лейбъл Българска музикална компания, Седем-осми
Народен представител в:
XLV НС   

Уебсайт www.slavishow.com
Дискография на Слави Трифонов с Ку-Ку бенд
Издания
Студийни албуми 23
Компилации 2
Музикални видеоклипове 54

Станисла̀в То̀доров Трѝфонов (познат и като Слави Трифонов) e български певец, музикант, телевизионен водещ, шоумен, продуцент и политик.

Името му се свързва най-често с телевизионните предаванията „Ку-ку“, „Каналето“, „Хъшове“, „Шоуто на Слави“, „Вечерното шоу на Слави Трифонов“, също с музикалната група „Ку-Ку бенд“, собствената му телевизия „7/8“ и политическата партия „Има такъв народ“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Детство и младежки години[редактиране | редактиране на кода]

Станислав Трифонов е роден на 18 октомври 1966 г. в Плевен. Баща му е от Горна Митрополия, най-малък брат от трима. Майка му, Здравка, е от с. Тодорово. Кръстен е на дядо си Стойо. Слави описва рода си като дълбоко в равнината, дълбоко в селото.[1]

Самият той не харесва детството си, по причина че не харесва себе си.[2] Характеризира този период от живота си като много самотен. Няма много приятели, освен сестра му Петя, която е три години по-голяма от него. Слави споделя, че тя е най-близкият му човек.[3].

Отраства в строго семейство, където майката има основна роля и държи много на образованието. И Слави, и Петя са отличници. В най-ранна възраст става отряден председател на класа. В началното училище той е по-затворен, често тормозен от връстниците си и участва в много сбивания. Обича да прекарва повечето време в четене на книги.

Приет е в Музикалната гимназия в Плевен. Партийното ръководство го предлага за комсомолски секретар и в края на първата учебна година го пращат на пионерски лагер в Кайлъка. Въпреки че се чувства неловко и не на мястото си там, той решава да участва в т.нар. „вечер на таланта“, където се представят различните отряди. Слави казва няколко смешки, научени наизуст от апокрифна аудиокасета на Шкумбата, записана на ролка и въртяна многократно на магнетофон Юпитер от самия него. Трифонов е изненадан от положителната реакция на лагерниците и дори го извикват на бис. Това той определя като превратна точка в живота си, която го отваря към живота и хората.[4]

Завършва Музикалната гимназия с виола, а по-късно и Българска държавна консерватория.

Работа в телевизията[редактиране | редактиране на кода]

До 2000 г.: „Ку-ку“, „Каналето“ и „Хъшове[редактиране | редактиране на кода]

Заедно с Петър Курумбашев и Любен Дилов-син Слави Трифонов е първият продуцент на частна продукция в Българската национална телевизия.

Първата му поява в телевизионното предаване Ку-ку е в един скеч, пародия на хевиметъл група, сниман в Студио 4 на БНТ през 1992 година. Довежда го Влади Въргала, който е прекъснал срещата му с тогавашната му приятелка в кафенето на Сатиричния театър. Трифонов си спомня, че го окичват с топузи и едно казанче от тоалетна чиния на гърба. Той свири на виола и дори има една реплика: „Мразя Росица Кирилова!“[5]. Нужни са само две години, за да добие достатъчна популярност, за да се ориентира изцяло към шоубизнеса в България.

На 1 април 1995 година от зала 12 на НДК на живо по Канал 1 стартира „Каналето“ (приемано като продължението на „Ку-Ку“). От лятото на 1996 година Трифонов е и копродуцент с Камен Воденичаров и Любен Дилов-син чрез тяхната обща компания „ТриВоДи“ ООД. През 1997 г. в предаването „Каналето“ участва активно в протестите срещу управлението на Жан Виденов. През 1998 г. при преподписване на договора за предаването с БНТ Камен Воденичаров се опитва да направи това не от името на „ТриВоДи“ ООД, а от едноличната си фирма „Камен Во.Студио“ ЕООД, което води окончателно до разпада на екипа на предаването.

Слави Трифонов продължава своята телевизионна кариера с голяма част от екипа на студентските предавания през 1998 г. като продуцент и водещ на „Хъшове“. То е свалено от БНТ след едно-единствено излъчване на 8 февруари. След това две години се излъчва в телевизия 7 дни всяка неделя вечер, а във вторник по стотици други кабелни телевизии в страната. Основен елемент на предаването, освен гостите, отново е острата политическа сатира, но и силното участие на групата „Ку-ку бенд“, на която той е и основател заедно с приятелите си от детството и следването Евгени Димитров – Маестрото, Евгени Йотов и Илия Илиев – Професора.[6] Основни идеолози на „Хъшове“ са сценаристите Росен Петров, Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Драго Петров и Иво Сиромахов. В началото на 2000 година Трифонов и Дилов осъзнават, че „Хъшове“ е изчерпано от съдържание – политическата му дейност е продължена от Движение „Гергьовден“ с председател Любен Дилов-син (по-късно избран за почетен председател), а останалата творческа част от екипа, ръководена от Слави Трифонов и Росен Петров, започва подготовка за реализация на ежедневно вечерно шоу.

2000 – 2019 г.: „Шоуто на Слави[редактиране | редактиране на кода]

След стартирането на първата частна национална телевизия в страната bTV, Слави Трифонов знае, а и чака тогавашният изпълнителен директор Светлана Василева да му звънне за предложение за предаване[7]. Това се случва и, след подписан договор, на 27 ноември 2000 г. от 22:30 часа е излъчено първото издание на първото всекидневно вечерно телевизионно шоу в България – „Шоуто на Слави“. Предаването се излъчва всеки делничен ден отново от зала 12 на НДК, където се намират студията на частната телевизия и до днес. Част от публиката на първото издание са изпълнителните директори Светлана Василева и Албърт Парсънс.[7] От стартирането си предаването се превръща в рейтингов водач като в първите години събира пред екраните всекидневно между два и три милиона зрители. „Шоуто на Слави“ трайно разширява праймтайма на bTV до 23:30 часа [8].

Характерна особеност на предаването са коментарите на водещия върху актуални теми от деня, тяхната музикална интерпретация на живо между водещия и „Ку-ку бенд“, както и мнението по тези теми на специалните гости на шоуто. Гости на Трифонов в предаването с над 15-годишна история са били най-различни популярни (и не само) личности. [9] Като наследство от студентските предавания, в „Шоуто на Слави“ остава силната политическа сатира и критика.

Изпълнителен продуцент на „Шоуто на Слави“ е продуцентска къща „Седем-осми“ АД (изписвана като Седем-осми или Seven-Eight Production), където до май 2008 година негов съдружник е Росен Петров. Компанията продуцира основно за bTV на bTV Media Group. Освен „Шоуто на Слави“ през годините „Седем-осми“ реализира много други световни формати за телевизията като „Красавицата и отличникът“ (The Beauty and the Geek), „Survivor BG“ (Survivor), „Music Idol 1“ (Idols), „Dancing Stars 2“ (Dancing with the Stars), „Гласът на България“ (The voice of...), „Младост 5“ (Stillestraße) и други. Като част от „Шоуто на Слави“ се реализират множество риалити конкурси, рубрики и други проекти, както и два минисериала – „Къде е батко?“ и „Ракия Sunrise“. Единственото предаване на компанията, което не се е излъчвало по bTV, е музикалното риалити шоу по собствена идея „Пей с мен“, излъчило се по конкурентната Нова телевизия през пролетта на 2008 година.

На 6 май 2019 г. Слави Трифонов обявява, че последното предаване на „Шоуто на Слави“ ще бъде на 31 юли 2019 г. „Седем-осми“ сама е отказала да поднови договора си с bTV Media Group, въпреки поканата на телевизията за преподписване на договора. В последното 4176-о излъчване на вечерното ток шоу Трифонов обявява, че „от дълго време не се чувства част от медийната среда“ и затова, ще започне нов телевизионен продукт – „Седем-осми“, както и на политически проект на име „Няма такава държава“.[10]

2019 г. – : „7/8 ТВ“ и „Вечерното шоу на Слави Трифонов“[редактиране | редактиране на кода]

С края на „Шоуто на Слави“ е обявен и телевизионният продукт „Седем-осми“, който запазва екипът на продуцентската компания на Слави Трифонов. В последното предаване по bTV става ясно и че телевизия „Седем-осми“ стартира след 15 септември 2019 г., а девизът е „Силата е в истината!“. Впоследствие става ясно, че новият проект ще е национална кабелна телевизия, която стилизирано ще се изписва „7/8 ТВ“ и ще стартира на 4 ноември в 19:00 часа с 5-часова програма. Каналът наследява лиценза на регионалната ТВ „Стара Загора“, която е закупена от Трифонов, а в ръководството ѝ са хората от управата на продуцентската компания „Седем-осми“ – Евгени Димитров – Маестрото, Ася Тодорова и Диана Младенова.[11] Всички продукции ще се произвеждат от екипа на продуцентската компания на Трифонов, а той ще бъде водещ на ново ежедневно ток шоу – „Вечерното шоу на Слави Трифонов“, което ще се излъчва всеки делник в 22:00 часа.

Музикална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Като певец от 1993 година заедно с групата си Ку-Ку бенд по време на цялата си кариера в телевизионния бизнес в страната издава 22 албума и има над 300 песни. Прави множество турнета из цялата страна, както и едно турне в САЩ и Канада. Има дуетни песни, а през 2003 г. издава песен с вокалистката на група „Антик“ – Елена Папаризу, наречен Why? („Защо?“).

Eкипът на „Седем-осми“ организира и десетки летни турнета из цялата страна, турне в САЩ и Канада през 2010 година и няколко концерта в Западна Европа на Слави Трифонов и Ку-Ку бенд. Изпълнителите държат и рекорд за посещаемост на открит концерт в страната на български изпълнител – на концерта им от 25 септември 2015 година на Националния стадион „Васил Левски“ в столицата със 70 000 души публика.

Проблеми със зрението[редактиране | редактиране на кода]

В интервю, излъчено в Шоуто на Слави на 20 април 2007 г., Слави Трифонов признава, че страда от ретробулбарен неврит на лявото око. „Преди единадесет години истината е, че имах сериозно засягане на лицеви нерви, вследствие на сериозен възпалителен процес в лицето ми. Имах зъби, които бяха много сериозно възпалени, трябваше да ги извадя, но те вече бяха дали този проблем. И единственото, което остана оттогава е, че имах и продължавам да имам много сериозно нарушено зрение на лявото око.“ Слави Трифонов обясни, че е поразена централната част на зрението му, вследствие на което се натоварва периферното зрение на лявото око и дясното око.[12]

През последната седмица обаче са се появили проблеми и с другото му око, но проблемът не е толкова страшен, уточни Слави Трифонов. Поставена е обаче диагноза синузит. „Процесът може и да е обратим, но може и да остане така“, заяви Слави Трифонов. Засега лекарите са оптимистични, но оставят и сериозен процент съмнение, обясни той. Причините обаче за влошеното зрение и на дясното око може да са различни, пренатовареност, стрес, лекарите се опитват да ги установят.[12] Три месеца по-късно Слави Трифонов се завръща на малкия екран на 9 юли 2007 г.

Гражданска инициатива[редактиране | редактиране на кода]

След участието на екипа на предаването „Каналето“ в протестите срещу правителстовото на Жан Виденов през 1997 година, дълги години Слави Трифонов изразява своята гражданска позиция относно актуални въпроси в страната чрез ефира на предаването „Шоуто на Слави“.

През 2015 година става председател на Инициативен комитет за организирането на референдум за промяна на политическата система с шест въпроса. В комитета влизат още сценаристите на „Шоуто на Слави“ – Тошко Хаджитодоров, Ивайло Вълчев, Филип Станев, Иво Сиромахов, Александър Вълчев, Драгомир Петров и Иван Кулеков. Впоследствие, след сезиране на Конституционния съд от страна на президента на републиката Росен Плевнелиев и последвалото съдебно решение, въпросите за референдума са намалени наполовина, а самото допитване се произвежда на 6 ноември 2016 г.

На 29 октомври 2016 г., седмица преди провеждането на референдума, организира митинг-концерт, който се провежда на пл. „Орлов мост“ и бул. „Цариградско шосе“ в София и участват членовете на Инициативния комитет, Ку-Ку бенд, балет „Магаданс“, Крисия, Преслава, Криско и Миро. На него в подкрепа на референдума се събират над 100 хиляди души. [13]

На 30 януари 2017 година в свое отворено писмо до политиците дава двуседмичен срок на бъдещето 44-то Народно събрание да започне работа по приемането на решенията на избирателите от референдума.[14] На 4 май 2017 година – на 15-ия ден от началото на 44-тото НС и в деня, когато Бойко Борисов се заклева като министър-председател за трети път – Слави Трифонов започва своя протест. [15]

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

В последното телевизионно предаване на „Шоуто на Слави“ на 31 юли 2019 г. Трифонов обявява политическия си проект „Няма такава държава“, чиято цел е да превърне предложенията от инициирания от него и сценаристите му референдум през 2016 г. Учредяването на политическа партия „Няма такава държава“ е на 5 октомври същата година, а в учредителната декларация на инициативния комитет за партията се предлага и пряк избор на главния прокурор, омбудсмана и засилено участие на гражданите в управлението чрез повече референдуми. [16]

Критики[редактиране | редактиране на кода]

През 2003 г. водещата на „Сигнално жълто“ Албена Вулева завежда дело в Районния съд в Балчик срещу водещия Трифонов за нанесени според нея лека телесна повреда и публична обида, твърдейки, че той умишлено е излял халба бира в лицето ѝ.

През 2005 г. Слави Трифонов участва в българския национален финал за Евровизия в дует със Софи Маринова. Когато идва ред да изпълнят песента си „Единствени“ обаче, двамата излизат на сцената и Трифонов обявява в емоционална реч, че се оттеглят от конкурса, защото гласуването е манипулирано чрез SIM карти за 50 хил. лева, така че да спечели група „Каффе“ и в деня на финала от 12:00 часа до концерта за песента на група „Каффе“ са изпратени над 60 000 гласа. С 48 803 отчетени SMS-а в тяхна подкрепа, дуото губи срещу 76 590-те гласа за победителя „Каффе“.[17] Въпреки това песента се радва на голяма популярност.

През 2008 г. Слави Трифонов е осъден на 500 лева глоба за обида по адрес на Недялко Недялков, издател на вестник „Уикенд“. В интервюто за вестник „24 часа“ Трифонов нарича Недялков „утайка на обществото, която трябва да бъде натикана там, където ѝ е мястото“.[18] Трифонов има множество дела срещу т.нар. „жълта преса“ като по-голямата част от тях той е спечелил. Спечелените пари той е дарил за благотворителност.

В началото на 2013 г. Слави Трифонов завежда дело срещу компанията на Магърдич Халваджиян и Джуди Халваджиян „Глобал вижън“, които са продуценти на „Господари на ефира“ за това, че са нарушили правата на „Седем-осми“ чрез използване на откъси от „Шоуто на Слави“ по неправомерен начин. През септември 2017 г. Върховният касационен съд отсъжда в полза на „Господари на ефира“, постановявайки, „че използването на откъси от „Шоуто“ не нарушава авторските права“.[19]

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Видеоклипове[редактиране | редактиране на кода]

Видеоклип Премиера Албум Режисьор Продуцент
Дулсинея(Слави Трифонов и Васил Василев – Зуека) 1994 Шат на патката главата Камен Во. Студио
Шъ та праа да умиргаш(Васил Василев – Зуека) 1994 Шат на патката главата Камен Во. Студио
Шат на патката главата 1994 Шат на патката главата Камен Во. Студио
Тупан текно(Слави Трифонов и Камен Воденичаров) 1994 Шат на патката главата Камен Во. Студио
Рокендрол на падашите бабички 1994 Шат на патката главата Камен Во. Студио
Гергьовден 1996 Рома ТВ Камен Во. Студио
Тайсън кючек(Слави Трифонов и Тончо Токмакчиев 1996 Хъшове БМК
Едно ферари с цвят червен 1997 Едно ферари с цвят червен БМК
Студио Хъ 1998 Девети трагичен БМК
Не ме моли 1999 Няма не искам БМК
Няма не искам 1999 Няма не искам БМК
Сафари 1999 Няма не искам БМК
Ела, ела 2000 Часът на бенда БМК
Стоп! Забрави за правилата 2000 Часът на бенда БМК
Бедните не могат да скачат(Слави Трифонов и Георги Милчев – Годжи) 2001 Новите варвари Магърдич Халваджиян БМК
Жива рана(Слави Трифонов и Георги Милчев-Годжи) 2001 Новите варвари Магърдич Халваджиян БМК
Йовано, Йованке 2002 Vox populi Магърдич Халваджиян БМК
Реквием за една мръсница(Слави Трифонов и Деси Добрева) 2002 Vox populi Магърдич Халваджиян БМК
Funk off(Слави Трифонов, Деси Добрева и Алекс Раева) 2002 Vox populi Магърдич Халваджиян БМК
Why 2003 Магърдич Халваджиян Bonnier Music
Не, не и не 2004 Prima патриот Магърдич Халваджиян БМК
Bolero (balkan version) 2004 Prima патриот Магърдич Халваджиян БМК
Вечерай Радо 2004 Prima патриот Магърдич Халваджиян БМК
Йордановден(Йордан Йончев-Гъмзата и Ку-ку бенд) 2005 И оркестъра да свири Рангел Вълчанов Seven-Eight Prod.
Единствени(Слави Трифонов и Софи Маринова) 2005 И оркестъра да свири Магърдич Халваджиян Seven-Eight Prod.
И без теб 2005 И оркестъра да свири Seven-Eight Prod.
100 SMS-а 2005 И оркестъра да свири Seven-Eight Prod.
Само мен(Слави Трифонов и Нели Петкова) 2006 Ние продължаваме Магърдич Халваджиян Seven-Eight Prod.
Любовта е отрова 2007 Ние продължаваме Магърдич Халваджиян Seven-Eight Prod.
Нещо лично 2007 Ние продължаваме Магърдич Халваджиян Seven-Eight Prod.
Жестока(Слави Трифонов и Невена Цонева) 2007 Ние продължаваме Магърдич Халваджиян Seven-Eight Prod.
Едно ченге 2007 Ние продължаваме Магърдич Халваджиян Seven-Eight Prod.
Кажи на майка си 2007 Ние продължаваме Магърдич Халваджиян Seven-Eight Prod.
Малко сръбско 2008 No Mercy Seven-Eight Prod.
Минах ли те(Слави Трифонов и Георги Милчев – Годжи) 2008 No Mercy Лъчезар Ангелов Seven-Eight Prod.
No mercy(Слави Трифонов, Ку-ку бенд и Берковската духова музика) 2008 No Mercy Seven-Eight Prod.
Дявол 2009 No Mercy Seven-Eight Prod.
Не, Мария(Слави Трифонов и Миро) 2009 No Mercy Мартин Макариев Seven-Eight Prod.
По ръба(Слави Трифонов и Люси) 2010 Един от многото Мартин Макариев Seven-Eight Prod.
Нема такава държава 2010 Seven-Eight Prod.
Пружината 2010 Един от многото Мартин Макариев Seven-Eight Prod.
Море сокол пие 2011 Македония Неделчо Богданов Seven-Eight Prod.
Да, да да(Слави Трифонов и Иво Сиромахов) 2012 Мартин Макариев Seven-Eight Prod.
Куче и котка 2012 Един от многото Seven-Eight Prod.
Ти си 2012 Един от многото Мартин Макариев Seven-Eight Prod.
Нирвана кючек 2012 Един от многото Мартин Макариев Seven-Eight Prod.
Един от многото 11.12.2012 Един от многото Seven-Eight Prod.
Време за глупости(Слави Трифонов и Борис Солтарийски) 17.12.2012 Един от многото Александър Сано Seven-Eight Prod.
Бягай(Слави Трифонов и Йордан Йончев-Гъмзата) 25.07.2016 Има такъв народ Кирил Киров Seven-Eight Prod.
No mercy(нова версия) 28.07.2016 No Mercy Seven-Eight Prod.
Аз съм твоят мъж(Слави Трифонов и Йордан Йончев-Гъмзата) 07.10.2016 Има такъв народ Кирил Киров Seven-Eight Prod.
Вярвам в чудеса(Слави Трифонов, Крисия, Хасан и Ибрахим) 30.12.2016 Има такъв народ Жоро Манолов Seven-Eight Prod.
Тя 22.05.2017 Има такъв народ Кирил Киров Seven-Eight Prod.
Господ ни обича 02.10.2017 - - Seven-Eight Prod.
Лош човек с добри намерения 27.11.2017 - Росен Илиев и Тодор Карагяуров Seven-Eight Prod.
Гледай как се прави(Криско и Слави Трифонов) 05.04.2018 - Кирил Киров Adamand
Затова 09.09.2018 - Мартин Макариев Seven-Eight Prod.
Eдно Ферари модел 2019(Криско с участието на Слави Трифонов и Ку-Ку бенд) 28.11.2018 - Кирил Киров Adamand
Краят на света(с участието на Веско Ешкенази) 25.03.2019 - Мартин Макариев Seven-Eight Prod.
Едно ми е такова(Слави Трифонов, Йордан Йончев-Гъмзата и GBS) 19.06.2019 - Валери Милев Seven-Eight Prod.
Заедно(Слави Трифонов с участието на ТоТо H) 07.04.2020 - Валери Милев Seven-Eight Prod.
Вечерай Радо(нова версия) 29.06.2020 - Валери Милев Seven-Eight Prod.
Ти си(нова версия) 04.11.2020 Един от многото Валери Милев Seven-Eight Prod.
Изкушение(Слави Трифонов и ТоТо H) 18.02.2021 - Валери Милев Seven-Eight Prod.
Hallelujah 08.10.2021 - Валери Милев Seven-Eight Prod.
Аз съм(с участието на Ники и Любо) 25.10.2021 - Емил Цончев Seven-Eight Prod.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Озвучава[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. Дилов-син 2002, с. 9.
 2. Дилов-син 2002, с. 23 – 24.
 3. Дилов-син 2002, с. 12 – 13.
 4. Дилов-син 2002, с. 17 – 18.
 5. Дилов-син 2002, с. 28 – 29.
 6. Информация за бенда
 7. а б Филм „15 години bTV: Историята през вашия поглед“, 1-ва част
 8. Информация в сайта на bTV за предаването
 9. Информация за „Шоуто на Слави“ от сайта на предаването
 10. Слави Трифонов прави партия и нов телевизионен проект (допълнена). // Дневник. 2019-07-31. Посетен на 2019-08-02.
 11. Новата телевизия „7/8“ стартира на 4 ноември в 19 часа вечерта. // VESTI. 2019-10-22. Посетен на 2019-10-23.
 12. а б Слави: Животът ти предлага битки, това е карма. // Actualno.com, 2007. Посетен на 3 юни 2010. Архив на оригинала от 2010-06-09 в Wayback Machine.
 13. Митинг-концертът събра над 100 хиляди на Орлов мост
 14. Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците, 30 януари 2017
 15. Слави Трифонов протестира пред парламента заради референдума
 16. Слави учредява партията си на 5 октомври
 17. 'Каффе' отиват на 'Евровизия'; Слави: Това е купен вот // vesti.bg. 13 февруари 2005.
 18. Недялко Недялков осъди Слави Трифонов. // plovdiv-online.com. Посетен на 5 септември 2009.
 19. Господари на ефира спечелиха 9-годишна съдебна битка срещу Слави Трифонов | Медии. // OFFNews.bg. Посетен на 29 април 2018.

Използвана литература[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България