Димитър Туджаров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за комика. За реката в Албания вижте Шкумба.

Димитър Туджаров
български шоумен
Роден

Димитър Неделчев ТуджаровШкумбата е български комик. Още преди промените, по време на комунизма, чрез своя хумор той успява да изрази чувствата и отношението на хората към правителството и строя [кой го твърди?].

След 10-ти ноемри 1989, Шкумбата става още по-популярен.[кой го твърди?] Той е един от първите комици, които следват западния модел на one man show представления.

Шкумбата е най-добре познат като разказвач на вицове (англоезичният термин е "скечове"). През 1979 г. завършва ВМИ — София, магистър по Автоматика и телемеханика, но тъй като неговите призвание и талант са безспорно на актьор и комик, той се реализира професионално на сцената като такъв вече 30 години. През 2009 г. той се дипломира с магистърска степен по Реторика в СУ "Св. Климент Охридски", във факултета по Философия.

Първата му роля е във филма "Дисонанси"(1981) на режисьора Александър Раковски, продуциран от БНТ. От 1996-1999 г. той има самостоятелни хумористични рубрики в предаванията "Добро утро" и "Събота късен следобед". В БНР от 1996-1998 г. води своя рубрика "Неделя късен следобед". От 1997-1998 по канал 7 дни води собствено шоу "Шоуто на Шкумбата". Той е автор на много продукции и моноспектакли, някои от които са: "Смях до сълзи", "Тежко е, но няма как!", "Животът иска жертви, но няма да сме ние", "Параграф 23". През 1996 излиза първата авторска хумористична книга "Шкумбата се смее", която е преиздадена няколко пъти. През 1995 излиза първата му не апокрифно, а легално издадена аудио касета със заглавие "Първо частно-честно нелегално радио". През 2000 г. издава CD "Тежко е, но няма как!" (продуцирано от MUSICAUTOR, БМК), в което всички текстове и изпълнения са авторски.

Има многобройни участия и самостоятелти шоупрограми в много страни по света от Русия през Мароко до САЩ. Играе на френски, английски и други езици.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
     Портал „Македония“         Портал „Македония