Господари на ефира

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Господари на ефира
Жанр Шоу
Създател(и) Магърдич Халваджиян
Джуди Халваджян
Актьори Албена Михова
Алексей Кожухаров
Стефан Рядков
Милица Гладнишка
Ненчо Балабанов
Страна България
Език Български
Сезони 14
Продукция
Продуцент(и) Global Vision
Времетраене 30 минути (с рекламите); за няколко месеца – 60 минути (с рекламите)
Разпространение
ТВ Канал 7 дни ТВ (2003)
Нова телевизия (2003 – 2009, 2012-)
bTV (2009 – 2012)
Формат на картината 4:3 (1 – 10), 16:9 (11-)
Излъчване 31 март 2003 –
Външни препратки
Официален уебсайт

„Господари на ефира“ e комедийно шоу, посветено на гафове в българските телевизии. Изпълнителен продуцент на предаването е Global Vision. Предаването се е излъчвало по 7 дни ТВ, Нова телевизия и bTV.

История[редактиране | редактиране на кода]

До април 2012 г. е българската версия на италианското предаване „Striscia La Notizia“. Предаването не трябва да се бърка с излъчващото се днес по NOVA предаване „Господарите“, което от 2012 г. е българската версия на „Striscia la Notizia“ (въпреки, че студиото е обзаведено досущ, като италианското студио на „Striscia la Notizia“) . „Господари на ефира“ да предлага смесица от чувство за хумор, информираност, повдигане и разрешаване на значими обществено-социални проблеми, политическа сатира и самоирония.

В структурно отношение предаването може да бъде разделено на следните основни компоненти: разкриване и хумористичен коментар на гафове в телевизионното пространство; анализ и изказване на собствена позиция върху актуални политически и социални въпроси; репортажи с изключителен обществен ефект, които разкриват и понякога успяват да разрешат дадени проблеми; промотиране на културни събития (театрални и кинопремиери, литературни и музикални събития, (в рамките на около 2 мин.); социални инициативи; рубрики.

Двойката водещи се разменят на всеки 3 месеца. Досега водещи са били актьорите Васил Василев-Зуека, Малин Кръстев, Димитър Рачков, Димитър Манчев, Руслан Мъйнов, Георги Мамалев, Валентин Танев, Мария Игнатова, Румен Угрински и Герасим Георгиев – Геро. Мария Игнатова е първата жена водещ на шоуто. Списък с двойките водещи и техните първи появявания в предаването: [1] [2] [3]

Водещи[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 г. шоуто спечели първа награда в раздел „Развлекателни предавания“ на медийния фестивал в Албена.

Адреналинки[редактиране | редактиране на кода]

 • Теодора Стоилова „Теди“ и Евгения Радилова „Ени“ (2003 – 2005 г)
 • Яна Христова и Жанета Танева-Брейчева „Жана“ (2005 – 2009 г)
 • Александра Енева „Алекс“ и Жанета Танева-Брейчева „Жана“ (2009 г)
 • Весела Гюрова „Веси“ и Ваня Георгиева (2009 – 2011 г)
 • Александра Енева „Алекс“ и Ваня Георгиева (2011 – 2012 г)
 • Виктория Кузманова „Вики“, Камелия Аврамова „Ками“ и Пепи Ялъмова (2012 – 2015 г.)
 • Лилия Милева „Лили“, Радинела Чушева „Ради“ и Даниела Николаева „Диди“ (2015 г.)

Излъчване[редактиране | редактиране на кода]

Предаването стартира на 31.03.2003 г. в ефира на 7 дни ТВ и се излъчва по нея до 06.06.2003 г. От 01.11.2003 г. до 15.07.2009 г. се излъчва в Нова телевизия, където достига най-високия си рейтинг. През това време са пробвани и различни схеми на излъчване на предаването. Освен 30-минутни епизоди всеки делничен ден, от 1.11.2003 до 11.07.2004 г. предаването се излъчваше само в събота и неделя с епизоди по 1 час. От 14.09.2009 г. е в bTV, където остава до 05.04.2012 г. Повторенията през този период са по bTV Comedy.

На 6 април 2012 г. заедно с „Пълна лудница“ предаването е свалено от ефира на телевизия bTV поради опити за цензура от страна на медията.[4] Последва скандал между продуцентската фирма „Global Vision“ и „bTV Media Group“, който бе отнесен до съдебно ниво. [5] От 10.09.2012 г. предаванията се завръщат в ефира на Нова телевизия след договорка на продуцентите с медията. След завръщането си, „Господари на ефира“ вече не е по формата на италианското „Striscia la Notizia“. [6]

Рубрики[редактиране | редактиране на кода]

 • „Златен скункс“ – една от най-важните рубрики и символ на предаването. Статуетката „Златен скункс“ се връчва на обществено значими фигури, като „награда“ за техни грешки, фалшиви обещания или провали, както и, когато се озоват в негативна за тях ситуация.
 • „Имитатор“ – имитатори на известни личности, които се появяват на различни лайф-стайл събития, предизвиквайки комични ситуации.
 • „На-рояци.ком“ – уникални видео-материали, събрани от Интернет пространството и подредени в класация.
 • „Калеко Алеко“ – актьорска рубрика за съвременния Бай Ганьо, който чрез пътешествията си по света и колоритните си коментари, всъщност се присмива на собствените ни недъзи и комплекси.
 • „Като две капки боза“ – рубрика за често удивителната прилика на известни обществени личности с филмови и анимационни герои.
 • „Господар на седмицата“ – най-добрите материали в предаването от текущата седмица, подредени в класация чрез зрителско гласуване.
 • „Бай Брадър“/„Баш Бай Брадър“/„Бай Брадър Дебили“/„Бай Брадър Един дол Старс“ – пародия на многоизвестното шоу „Биг Брадър“/„Vip brother“/„Биг Брадър Family“/„Биг Брадър All Stars“.
 • „Изспортен свят“ – рубрика за издънките и гафовете в спорта. В нея са включени други под-рубрики.
 • „Тинтири-минтири“ – важни новини, които биват осмивани с „подходящите за целта“ песни.
 • „БиБи Нюз“ – сатирични новини относно министър-председателя Бойко Борисов.
 • „Гледам и не вярвам на ушите си“ – телевизионни скандали, нелепици и излагации.
 • „Господари TV“ (интернет) – неизлъчвани клипове и гафове от предаването.
 • „Бяла лястовица“ – връчва се на незначими фигури, като е „награда“ за добри дела и постъпки.
 • „Политик фактор“ – Комбинаця между X Factor и политици.

Минали[редактиране | редактиране на кода]

 • „Жълта преса“ – сатиричен коментар върху материали от т. нар. „жълта преса“.
 • „Жълтини“ („Папараци“) – любопитни истории уловени от фотографски снимки в известни списания, с коментар от предаването.
 • „Жестоко“ – психолог разкрива истинските мисли и чувства на публични фигури чрез техните жестове.

Полемика[редактиране | редактиране на кода]

До 2012 г. в продължение на години „Striscia la Notizia“ се излъчва в България под името „Господари на ефира“ с продуцент „Global Vision“. Предаването се излъчва по телевизия 7 дни през 2003 г., а след това до 2009 г. се прехвърля в Нова телевизия. През 2009 година изпълнителния продуцент „Global Vision“ сключва изключителен договор с „bTV Media Group“ за излъчване на предаването по bTV за срок от 3 години. През този период предаването се излъчва всеки делничен ден от 23:30ч. с повторения от 18:30ч. (по-късно 16:30ч.) по bTV и ежедневни повторения по bTV Comedy.

През април 2012 заедно с „Пълна лудница“, друго предаване на продуцента, е свалено от ефира на bTV поради опити за цензура от страна на медията.[4] Последва скандал между продуцентската фирма „Global Vision“ и „bTV Media Group“, който бе отнесен до съдебно ниво. [7] От есента на 2012 г. предаванията се завръщат в ефира на Нова телевизия след договорка на продуцентите с медията. След завръщането си Господари на ефира не е по формата на италианското „Striscia la Notizia“. [8] На 1 септември 2012 г. „bTV Media Group“ обявява, че собственикът на компанията – „Central European Media Enterprises“ („CME“) е придобил ексклузивни права върху италианския формат „Striscia la Notizia“ за територията на няколко държави, между които е и България, за период от 3 години. Оригиналната версия на развлекателно шоу в България ще носи името „Господарите“ и ще се излъчва в каналите на „bTV Media Group“. От „bTV Media Group“ обявяват, че рекламните послания на Нова телевизия са подвеждащи за аудиторията и създават опасения за възможно неправомерно използване на елементи от италианския формат в шоуто по Нова телевизия. [9] Нова телевизя обявяват, че обвиненията на bTV и „Media Pro“ са неоснователни, тъй като марката „Господари на ефира“ е създадена и регистрирана от „Global Vision“ и съответно нямат право да се предявяват претенции. От „Global Films“ обявят, че ще съдят „Media Pro“ и bTV за неправомерно използване на тяхната марка „Господари“.[10]

В началото на 2013 г. Слави Трифонов осъжда компанията на Магърдич Халваджиян и Джуди Халваджиян „Глобал вижън“, които са продуценти на Господари на ефира за това, че те са нарушили правата на „Седем-осми“ чрез използване на откъси от „Шоуто на Слави“ по неправомерен начин.

След атентатите в Париж през ноември 2015 г. от предаването се опитват да връчат Златен скункс на Венелин Петков заради според тях неадекватното отразяване на новините от френската столица. В отговор на – определяното от някои присъстващи като нахално и невъзпитано – отношение от страна на Боби Ваклинов, Петков реагира гневно и изхвърля скункса пред камерата на предаването.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Шоу №1000
 2. Малин Кръстев и Геро поемат щафетата като водещи на „Господарите“
 3. Геро и Угрински сменят Рачков и Игнатова
 4. а б Маги Халваджиян разкри: Би Ти Ви опитваха да цензурират „Господари на ефира“!
 5. „Глобъл Вижън“ ООД ще подаде съдебни искове срещу „БТВ Медия Груп“
 6. „Господари на ефира“ се завръща наесен по Нова телевизия
 7. „Глобъл Вижън“ ООД ще подаде съдебни искове срещу „БТВ Медия Груп“
 8. „Господари на ефира“ се завръща наесен по Нова телевизия
 9. „Господарите” – оригиналът се завръща по bTV!
 10. Официално становище на „Нова Броудкастинг Груп“