Ивайло Вълчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ивайло Вълчев
български поет и сценарист
Роден

Националност българин
Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Литература
Жанрове песен, сценарий
Народен представител в:
XLV НС   XLVI НС   
Семейство
Баща Ваньо Вълчев
Деца 2

Ивайло Ванев Вълчев е български поет и сценарист, народен представител в 45-тото Народно събрание и 46-тото Народно събрание.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 9 януари 1972 година в Бургас в семейството на Ваньо Вълчев, журналист и режисьор, известен като текстописец на песни („Телефонна любов“, „Огън от любов“, „Тази вечна любов“ и др.). Първо се „дипломира“ в седмична детска градина, която е извън града, близо до военна база Атия. Завършва Френската гимназия в родния си град. Именно той е авторът на емблематичната песен на Слави Трифонов „Френската гимназия“.[1]

Висшето образование на Ивайло е Българска филология в Софийския университет. Когато е във втори курс, участва в конкурс за сценаристи и започва работа в телевизионното предаване „Ку-ку“. Тогава работата му става приоритет и той оставя ученето на втори план, в резултат на което, отлага държавните изпити за по-късен етап. От 1992 г. е сценарист на телевизионните предавания „Ку-ку“, „Каналето“, „Хъшове“, „Шоуто на Слави“, „Файв старс“, „Сървайвър“, „Мюзик айдъл“, „Пей с мен“, „Lord of the Chefs“, „Младост 5“, „Гласът на България“ и др. Ивайло Вълчев, като отговорен редактор, е част от екипа, издавал вестник „Ку-ку“. Автор и съавтор в създаването на различни телевизионни и радио-реклами и рекламни кампании.

Ивайло Вълчев е автор на повечето текстове на песните на Слави Трифонов и „Ку-ку бенд“. Той е само на 22 години, когато написва текста за „Гергьовден“ заедно с други песни в албума „Рома ТВ“ през 1994 г. Автор е на текстове също за албумите „Нека ме боли“, „Едно ферари с цвят червен“, „За крадец не ставаш, сине“, „Революция в главата“, „Ад и рай“.[1]

Автор е на текстове за песни на множество други български певци и групи, както и на сценарии и песни за театрални постановки.

Женен е, има две дъщери. Съпругата му е художник.[1]

Избран за народен представител в 45-тото Народно събрание и 46-тото Народно събрание от листата на "Има такъв народ".

Източници[редактиране | редактиране на кода]