Албена Вулева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Албена Вулева
българска телевизионна водеща
Родена

Албена Валентинова Вулева започва кариерата си като момиче на късмета на Къци Вапцаров. Телевизионна водеща е на българското телевизионно предаванеСигнално жълто“. Вулева е работила в телевизиите „ВЕК“, „Евроком България“, а от 2002 г. работи в телевизия „СКАТ“. През март 2011 г., поканена от Люба Кулезич, на 3 април 2011 г. стартира новото светско развлекателно предаване „Панаир на суетата“ по TV 7. Предаването е свалено от ефир в края на януари 2012 г. В началото на октомври 2013 г. Албена Вулева се завръща в ефир с най-новото си авторско предаване „Психодиспансер“ по „Евроком“, което се излъчва всеки петък от 23 часа, като пилотният брой е излъчен на 4 октомври 2013 г.

На 15 септември 2014 влиза във „VIP Brother: Образцов дом“. Участието и се превръща в едно от най-запомнящите се. Стига до финал, завършвайки на пета позиция.

Майка ѝ е рускиня – Людмила Захажаева-Николова, а баща ѝ българин – Валентин Николов.

През 2018 г. влиза в Big Brother: Most Wanted.

В „Сигнално жълто“[редактиране | редактиране на кода]

През 2003 г. Вулева завежда дело в Районния съд в Балчик срещу водещия Слави Трифонов за нанесени според нея лека телесна повреда и публична обида, твърдейки, че умишлено е излял халба бира в лицето ѝ.[1] Съдът оправдава подсъдимия поради показания на свидетели, че Трифонов се е спънал и заливането е случайно. Вулева обжалва решението в Добричкия окръжен съд, което бива прекратено през 2006 г. поради изтекла давност.[2][3]

През лятото на 2007 г. предаването е осъдено от композитора Стефан Диомов заради „неприкрити, тенденциозни и злоумишлени нападки, съдържащи неверни, позорящи обстоятелства и приписващи на Диомов престъпления и прояви на корупция“.[4] В средата на август 2008 г. предаването е свалено от ефир, а водещата – освободена от телевизия СКАТ.

Критики и противоречия[редактиране | редактиране на кода]

През септември 2015 г. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) глобява Вулева с 500 лв. за разпалване на омраза срещу бежанци и роми. Делото пред КЗД е образувано по сигнал на правозащитната организация Български хелзинкски комитет и е във връзка с два броя от авторското предаване на Вулева „PSYCHOдиспансер“, излъчено през октомври и ноември 2013 г. по телевизия „Евроком“. В предаванията си Вулева прави репортажи от района на джамията Баня Башъ в центъра на София, а в коментар зад кадър обсъжда чужденците, които заснема. Нарича ги „надупени иноверци“ (визирайки позата за молитва на мюсюлманите), „нашественици“, „алахолюбиви пришълци“, „разярени чернокожи иноверци“, „напористи, арогантни, изискващи и нахални“, „пропълзяващи в страната ни мохамедани“, „ислямисти“, „неука, черна, неблагодарна маса организми“ и др.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Албена Вулева: Слави има симптоми на паркинсон!. // в-к „Шоу“, №32, 8 септември 2006. с. 4 – 5. Посетен на 24 октомври 2007.
  2. Съдът прекрати наказателното производство, водено от Албена Вулева срещу Слави Трифонов. // actualno.com, 4 август 2006. Посетен на 24 октомври 2007.
  3. Прекратиха делото на Албена Вулева срещу Слави Трифонов. // avtora.com, 4 август 2006. Посетен на 24 октомври 2007.
  4. Стефан Диомов осъди „Сигнално жълто“. // actualno.com, 4 юни 2007. Посетен на 24 октомври 2007.
  5. Глобиха Вулева с 500 лв. за разпалване на омраза срещу бежанците. // 16 септември 2015. Посетен на 18 септември 2015.