Кайлъка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Защитена местност
„Кайлъка (вкл. Бохотска гора)“
Kayluka lake 2.jpg
Информация
Местоположение Flag of Bulgaria.svg България
Най-близък град Плевен, Бохот, Радишево, Тученица, Община Плевен
Данни
Площ 999,8 хектара
Създаден 29 декември 1972
Уеб сайт ИАОС, Кайлъка (вкл. Бохотска гора)
Защитена местност
„Кайлъка (вкл. Бохотска гора)“
в Общомедия
Изглед от парка
Руините на крепостта Сторгозия

Парк „Кайлъка“ се намира на юг от центъра на гр.Плевен. Обявен е за защитена местност по инициатива на ген. Иван Винаров. Богат е на множество защитени животински и растителни видове.

Разположен е на около 10 хил. дка в карстовата долина на река Тученица. Естественият каньон на реката е приютил богата и разнообразна флора и фауна, където се срещат уникални за България и Балканския полуостров растения, а много от птиците и бозайниците са включени в червената книга на България. Там са живели праисторически животни и създания преди милиони години, а в повечето варовикови скални маси все още се забелязват фосили на древни водни организми. С просто око се забелязва спадът на световния океан през хилядолетията като оформени етажи по скалите и множеството пещери.

Паркът предлага уникално съчетаващи се възможности за разходка, отдих и развлечения. Отвесните скали, високи над 40 – 50 метра са прекрасни за практикуване на скално катерене. Има изкуствени езера и язовири, лодки и водни колела, басейни, хотели, барове, кафенета, ресторанти, дискотеки, детски площадки, тенис кортове, зоопарк и уникален ресторант, изцяло изграден в пещера. В парка също се намира летният театър на Плевен, както и единственият по рода си в България Музей на виното. [1] [2] [3]

В началото на парка се намират развалините на късноантичната крепост Сторгозия. Има 3 малки язовира (вкл. с историческото име „Тотлебенов вал“), както и изкуствени езерца.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Парк Кайлъка. // написано от Димитрия Чакърова. публикувано от www.nasamnatam.com, , раздел: Пътеписи – България. Посетен на 13.11.2017 г.. (на български)
  2. Природен парк "Кайлъка" – Плевен. // написано от Поля Стоянова. публикувано от opoznai.bg, , раздел: Природни забележителности / Резервати. Посетен на 13.11.2017 г.. (на български)
  3. Парк "Кайлъка". // публикувано от sever.bg, , раздел: Паркове и резервати. Посетен на 13.11.2017 г.. (на български)