Планета ТВ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за българската телевизия. За небесното тяло вижте Планета.

Телевизия Планета
Планета ТВ

Стартиране 13 ноември 2001 г.
Притежател Пайнер
Формат на картината

4:3 576i SDTV

16:9 1080i HDTV
Страна Флаг на България България
Свързани канали Планета Фолк
Планета HD
Разпространение
Аналогово ефирно Red XN
Цифрово ефирно Red XN
Сателит Green tickY
Кабел Green tickY
IPTV Green tickY
Web Green tickY [1]

Планета ТВ е български телевизионен канал, започнал своето излъчване през 2001 година като Телевизия Планета. Телевизията е собственост и се оперира от „Пайнер Медиа“ ООД, компания свързана с музикална компания „Пайнер“ ООД. Каналът е най-рейтинговият сред музикалните канали в България според проучвания от 2012 година[1].

Планета ТВ е главният телевизионен канал на медийната компания, държаща още телевизиите Планета HD и Планета Фолк.

Програмата на Планета ТВ е музикално ориентирана, като доминиращият стил е попфолк, музиката е предимно на изпълнители, свързвани с музикална компания „Пайнер“ ООД, а предаванията фокусират предимно върху музика и изпълнители, свързани с компанията.

Началото[редактиране | редактиране на кода]

„Планета ТВ“ стартира на 13 ноември 2001 г., като първият излъчен клип е на Камелия „Къде си ти“ – първият издаден макси сингъл в попфолка. Първоначално излъчва само в част от Европа. Официалният старт на музикалната медия е даден на 4 декември същата година с мегаконцерт в зала 1 на НДК. През годините празнуването на рождения ден на телевизията става традиция, като с всяка изминала година концертите са още по-мащабни по размер и се превръщат в музикалното събитие на есенно-зимния сезон. През лятото на 2004 година „Планета“ започва ново начинание – турнето „Планета Прима“, което е първото по рода си в България. По стадионите се събират над 200 000 зрители. Впоследствие турне, свързано с телевизията, става ежегодно мероприятие, което събира почитатели на музика в стил етно-поп.

На 6 май 2007 г. стартира и канал „Планета Фолк“, който е специализиран за българска народна музика. Логото на новия музикален канал е „Поздрав от България“. Излъчва се на територията на цяла Европа посредством сателит. Въпреки стартирането на „Планета Фолк“, „Планета ТВ“ не спира да излъчва народна музика от своя ефир.

На 24 май 2010 г. е пуснат първият български музикален канал с HD-качество „Планета HD“. Това е изцяло нов музикален канал, с различно програмно съдържание от първоначално стартиралия канал Планета ТВ, който продължава своето излъчване. т.е. – Планета ТВ и Планета HD са различни ТВ-канали, а не 2 версии на един и същи канал, каквато е обичайната практика в много случаи при излъчване на съществуващ ТВ-канал в няколко варианта с различни технически параметри на сигнала.

Всички канали на ТВ Планета имат логотипи на кирилица и латиница, но по-популярните са тези, изписани на латиница.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

След началото си медията претърпява бурно развитие. Преимуществото, че излъчва клипове на най-популярните попфолк звезди като Преслава, Галена, Джена, Райна, Галин, Глория, Ивана, Емилия, Фики, Емануела и други, издига Планета до лидер сред музикалните телевизии в България. Междувременно станала популярна сред българската общност в Европа, разпространението и по-света се разширява. Днес Планета се гледа сред българите в цял свят.

Предавания[редактиране | редактиране на кода]

Основно място от старта на телевизията е отредено на поздравителния блок „Фен клуб“. Всяка вечер зрителите се поздравяват с любими песни, независимо в коя точка на света са.

Планета Хит 50“ измерва ротацията на клиповете по телевизията. Всеки месец се определя „Хит на месеца“ чрез гласуване с SMS-и и поръчването на песните като поздрави. През 2011 г. класацията се преименува на „Планета Топ 20“.

Автограф“ разказва историите на звездите, като ги среща със зрителите отблизо. Галя Димитрова е водеща на месечната класация и „Планета Топ 20“.

Другите предавания на медията са „Звездно“ с водеща Петя Костуркова и „Бъди звезда“ с водещ актьора Атанас Михайлов.

Настояще[редактиране | редактиране на кода]

Телевизията излъчва основно клипове на артисти на Пайнер, но и балкански хитове и българска поп-музика. Благодарение на Планета ТВ стотици хиляди хора се стичат на Лятното турне на Пайнер, а много от изпълнителите на телевизията посещават и чужди страни. Телевизията заснема тези моменти и ги излъчва в ефира си. Организират се и ежегодни годишни награди.

На 6 май 2007 година стартира каналът „Планета Фолк“, излъчващ българска народна музика.

От 20 май 2010 г. в голямото семейство на „Пайнер“ се появи още един член – „Планета HD“. Това е третият телевизионен канал на империята и излъчва с пет пъти по-висока резолюция и качество на звука. Планета HD е първата телевизия в България, която излъчва в HD-формат.

Сред най-излъчваните изпълнители на медията са: Преслава, Галена, Джена, Райна, Емануела, Слава, Ивана, Цветелина Янева, Глория, Анелия и други.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пазарен дял. // Посетен на 7.02.2014.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България