Би Ти Ви Екшън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от BTV Action)
Направо към навигацията Направо към търсенето
bTV Action
Лого на Би Ти Ви Екшън
Стартиране 22 януари 2011 г.
Мрежа bTV Media Group
Притежател CME Enterprises
Слоган Повече от емоция
Картина 16:9 SD/HD
Език български
Страна България
Статут частна
Предишни имена ТОП ТВ (1998 – 2004 г.)
CTN (2006 – 2007 г.)
TV2 (2007 – 2009 г.)
PRO.BG (2009 – 2011 г.)
Седалище София, пл. „България“ 1
Свързани канали
Уебсайт www.btv.bg/action
Разпространение
Аналогово Red XN
Цифрово Red XN
Сателит Green tickY Intelsat 38
Hellas Sat 3
BulgariaSat 1
Кабел Green tickY
IPTV Green tickY
Web Green tickY voyo.bg
Хронология
Fleche-defaut-gauche-bord.svg
ТОП ТВ
CTN
TV2
PRO.BG

bTV Action (произнася се Би-Ти-Ви Екшън) е български телевизионен канал, насочен към мъжката аудитория. bTV Action заедно с каналите bTV, bTV Comedy, bTV Cinema, bTV Lady и RING са част от bTV Media Group, собственост на американския медиен конгломерат CME (Central European Media Enterprises).

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1998 г. е създадена първата частна ефирна мрежа в България – ТОП Телевизия, основана в Шумен. През следващите години изгражда мрежата си в останалата част от страната. През 2002 г. телевизията изключва част от предавателите си и е официално закрита през 2004 г. През 2005 г. фирмата-собственик е закупена и преобразувана в CTN, чиято телевизия започва излъчване през 2006. На 1 март 2006 започва излъчване телевизионна мрежа CTN, на честотите на дотогавашната национална ефирна телевизия ТОП. Телевизията е препродадена на следващата година и преобразувана на TV2.

На 27 ноември 2007 на честотата на телевизия CTN стартира TV2. През 2008 г. телевизията е закупена от американската компания „Central European Media Enterprises“ (CME) заедно с RING. На 4 юли 2009 телевизия TV2 официално сменя името си на PRO.BG по подобие на румънския канал на CME – PRO TV.

През 2010 г. CME закупува bTV Media Group (собственик на каналите bTV, bTV Comedy, bTV Cinema) от News Corporation. На 22 януари 2011 телевизия PRO.BG е препозиционирана в структурата на „bTV Media Group“ и е преименувана на bTV Action. От 7 октомври 2012 преминава в излъчване с формат на картината 16:9 и HD. На 18 август 2015 променя логото и графичната си опаковка.

Програма[редактиране | редактиране на кода]

bTV Action е телевизионен канал профилиран към мъжката аудитория. Телевизията излъчва актуални предавания, спорт, документални поредици и екшън филми.

Телевизията излъчва и спортни формати като Шампионска лига (заедно с RING, Max Sport 2 и Max Sport 3, Лига Европа (заедно с RING), Шампионска лига по волейбол, излъчват се още и мачове от Италианската волейболна лига Серия А-1, Купата на Испания и други. От 2012 г. започва излъчване на Шампионската лига във формат HD. През 2013 г. финалът на турнира е излъчен във формат 3D. От 2013 телевизията започва излъчване на квалификациите и състезанията от германския автомобилен шампионат DTM. От август 2013 започва излъчване и на Италианската Серия А заедно с RING. На 27 ноември 2015 г. bTV съобщава на официалния си сайт, че е закупила правата за испанския футболен турнир Купата на Испания до 2017 г., а първите мачове се излъчват от 1 декември заедно с RING.

Излъчващи се спортни събития[редактиране | редактиране на кода]

Футбол[редактиране | редактиране на кода]

Покритие[редактиране | редактиране на кода]

До 1 декември 2010 PRO.BG се приема ефирно от над 60% от българските домакинства и близо 90% от активното население на страната, след което телевизията изключи всичките си предаватели.

bTV Action се приема чрез повечето кабелни и сателитни оператори на територията на страната. В бъдеще се очаква ефирното излъчване да бъде подновено.

Логотипи[редактиране | редактиране на кода]

Btv-action history.png

     Портал „България“         Портал „България