Комиците и приятели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Комиците и приятели“
Жанркомедийно шоу
Създател(и)Любо Нейков
Евтим Милошев
СценарийВиктор Чулев, Георги Андонов, Христо Раянов
РежисураДимитър Назаров
АктьориЛюбомир Нейков
Кръстю Лафазанов
Христо Гърбов
Руслан Мъйнов
Петьо Петков
Ернестина Шинова
Ненчо Илчев
Васил Драганов
Албена Павлова
Водещ(и)Петьо Петков
Васил Драганов
Страна България
Езикбългарски
Сезони16
Продукция
Времетраене60 минути (сезони 1 – 11)
30 минути (сезони 12 – 16)
Разпространение
ТВ каналbTV; bTV Comedy
КартинаSD 4:3, 16:9 (1 – 6)
HD 16:9 (7– 16)
Излъчване26 януари 2007 – 28 май 2021
Външни препратки
Официален уебсайт

„Комиците“ е българско седмично комедийно телевизионно шоу.[1][2]

Предаването е сред най-гледаните в българския телевизионен ефир. Според класациите на ТОП 50 ТВ предавания за определен месец то винаги е измежду първите 5 най-гледани телевизионни програми като привлича средно от около 1 милион до 1,5-милионна аудитория.

Българският актьор Петьо Петков-Шайбата, водещ на Комиците

Концепция[редактиране | редактиране на кода]

В рамките на по-малко от 1 час актьорите влизат в своите превъплъщения и изиграват своите скечове пред публиката в залата. Интересно е, че в публиката винаги на специални места на първия ред има и специални гости. Те са публично известни хора – министри, депутати, журналисти, социолози, спортисти, певци, актьори и т.н. Актьорите влизат в диалог с тях и ги включват в част от скечовете, затова и техните реакции са интересни. Между някои от скечовете танцува балет или някой от гостите изпълнява музикално произведение.[1][2]

Екип[редактиране | редактиране на кода]

Продуцентите са Евтим Милошев – АФТП и Любомир Нейков – АФТП, креативният продуцент е Иван Спасов, изпълнителен продуцент е Мария Спасова, ръководител на проекта е Петър Пейчев, отговорни сценаристи: Румен Димитров, Георги Стайков, сценарий – Виктор Чулев, Георги Андонов, Христо Раянов, хореографът е Петя Христова, за грим отговарят Гена Живкова, Яна Додова, Юлия Генчева, за косата отговаря Йорданка Георгиева, графичен дизайн – Иван Саров, постпродукция – Максим Ангелов, Румен Митов, Алберто Йорданов, директорът на продукцията е Светослав Славков, и режисьор – Димитър Назаров.[3][4]

Актьори[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнителните продуценти Любо Нейков и Евтим Милошев, които създават шоуто малко след като Любо Нейков напуска Шоуто на Слави и Seven-Eight Production със Слави Трифонов и създава собствената си компания заедно с Евтим Милошев. Основните актьори в предаването са Любомир Нейков, Кръстьо Лафазанов, Христо Гърбов, които впоследствие си партнират и с Руслан Мъйнов, Иван Радоев, Петьо Петков – Шайбата, Васил Драганов, илюзиониста Ненчо Илчев, Анелия Луцинова, Ернестина Шинова и Албена Павлова. Петьо Петков – Шайбата и Васил Драганов се изявяват и като водещи в предаването.[1][2][3][4][5]

Балет[редактиране | редактиране на кода]

Балетът на Комиците се състои от 7 момичета по време на запис. Екипът представя разнообразие от стилове танци и хореографии. Дългогодишен хореограф е Петя Христова. Част от екипа с дългогодишен опит на сцената на „Комиците“ са и момичетата Елица Павликенова, Габриела Илиева, Лилия Сураджиева, Петя Пашинова, Лора Иванова.[3][4]

Студио и визия[редактиране | редактиране на кода]

Началото[редактиране | редактиране на кода]

Българският актьор Христо Гърбов, по време на запис на „Комиците“

В началото Комиците се излъчва всеки понеделник и петък от 21:00. В рамките на 30 мин. сте в компанията на Любо Нейков, Кръстю Лафазанов, Христо Гърбов и Вежен Велчовски. Предаването се снима на живо пред специално избрана публика в столичен клуб. Малко преди да се преместят в зала „Люмиер“ в НДК, към екипа се присъединяват Руслан Мъйнов, Петьо Петков – Шайбата и Ненчо Илчев.

2007 – 2008[редактиране | редактиране на кода]

От октомври 2007 година, Комиците вече са с адрес зала „Люмиер“ в НДК. Шоуто отново се излъчва в 21:00 часа, но само в петък и вече с 45 минутно времетраене на епизод (без рекламите). Сцената описва междублоково пространство с нощни лампи, кофи за боклук, тераса от ляво на зрителите и врата отдясно, която не се знае къде води. На сцената актьорите излизат отзад блоковете, съответно ляво и дясно. Има 4 маси пред сцената, предназначени за специални гости (музикални изпълнители, актьори, политици и т.н.) На заден фон се вижда планетата Земя, отгоре червения надпис на Комиците, над него Комик и неговата сянка и вдясно от него червен блок.

2008 – 2012[редактиране | редактиране на кода]

Визията не е променена много. Червения под е заменен със сив такъв, а фона отзад е сменен със тъмно-син фон и бели светещи точки, изобразяващи нощта и звездите, а отпред е вече бялото лого на шоуто.

2012 – 2014[редактиране | редактиране на кода]

Единствената по-съществена промяна е това че вече сцената е с по-слабо осветление, придавайки усет за нощна обстановка. От 2012 до 2014 година, сцената се осветява по-малко с времето. С края на шести сезон на шоуто, идва края и на тази визия.

2014 – 2016[редактиране | редактиране на кода]

С идването на сезон 7 на 28 март 2014 година, идва и новата визия на шоуто. Нищо общо с миналия сет. Виждаме сиво-синьо-бяла сцена. Отзад виждаме големия син надпис на Комиците и микрофон зад него. На сцената актьорите влизат отзад. Отляво и отдясно има по един вентилатор, който се върти бавно и е чисто сложен за фон. Стените, прикриващи кулисите са сиво-бели. Подът е сив, но има един огромен кръг в средата на сцената, редуващ бяло и сиво. Няма как да не се види и чисто новото попълнение на Комиците – бенда, отдясно на сцената. С времето мястото за бенда става по-малко. В някои предавания синия цвят се заменя със светло-лилав. През 2015 година шоуто започва да се излъчва в 22:00 часа. Тази визия стои до края на сезон 9.

2016 – 2021[редактиране | редактиране на кода]

С идването на сезон 10 на 30 септември 2016 г. шоуто си променя името на „Комиците и приятели“. Бендът е премахнат. Шоуто е отново с нов адрес – Дом на културата „Искър, бул. „Кръстю Пастухов“ 23, 1592 ж. к. „Дружба“. Отново сетът е много различен. Този път сцената няма някакви по-специални декори, както преди. Залага се на една доста голяма сцена, осветена отстрани с лампи. Влиза се по обичай отстрани през едно синьо перде. Нещо ново е огромният екран на заден фон, играещ роля в повечето скечове. През сезон 12 шоуто е отново с нов час – 21:30 ч., с времетраене от 30 минути. Предаването се излъчва в понеделник, вторник и сряда. На 21, 22 и 23 декември 2020 г. са излъчени 3 специални нови епизода.

След година пауза на 26 февруари 2021 г. стартира шестнадесетият сезон, излъчва се всеки петък от 22:00 часа.[6] От 31 май 2021 г. се излъчва всеки делничен ден от 22:00 до 22:30 ч.

Турне[редактиране | редактиране на кода]

Когато предаването излиза в лятна ваканция след края на сезона му през годините се провежда и турне, което се провежда в по-големите градове от страната. Освен актьорите от предаването присъстват и редица известни изпълнители от музикалната сцена. През годините са се провеждали съответно:

 • Технополис „Турнето на Комиците“ (15 – 29 август 2007 г.)
 • Национално турне на „Комиците“ (14 – 29 август 2008 г.)
 • Лятно турне „Ударно с Комиците“ (15 – 30 август 2010 г.)
 • Национално турне „Сладки избори“ (13 – 27 август 2011 г.)
 • Патриотично турне „Кръвта вода не става“ (11 – 25 август 2012 г.)
 • Национално турне „Смях народен“ (18 – 31 август 2014 г.)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б в За предаването – bTV // Архивиран от оригинала на 2021-04-17.
 2. а б в Комиците – Предаването
 3. а б в Екип – bTV // Архивиран от оригинала на 2021-04-16. Посетен на 2021-04-16.
 4. а б в Комиците – Екипът
 5. Комиците – Актьорите // Архивиран от оригинала на 2019-10-02.
 6. „Комиците“ се завръщат // Plovdiv24.bg. Архивиран от оригинала на 2021-02-16.