Албена Павлова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Албена Павлова
Албена Павлова
Родена
7 август 1966 г. (57 г.)
Активност1987 –
Брачен партньорЕмил Марков
ДецаЗдравко Марков
Мина Маркова
МестожителствоСофия, България
Значими ролиГълъбина Чеканова в „Столичани в повече
Награди„Икар“ за Поддържаща женска роля: 2007 – „Отделената глава“
Уебсайт

Албена Маринова Павлова-Маркова е българска актриса.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 7 август 1966 г. в Русе. През 1984 г. завършва със златен медал Руска езикова гимназия „Максим Горки“ в Русе.

През 1988 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професорите Сашо и Цветана Стоянови.[1]

Актьорска кариера[редактиране | редактиране на кода]

Още по време на следването си се снима във филмите „Сляпа събота“, „По здрач“ и „Време разделно“, като в първите два играе главна роля.

Започва театралната си кариера в Сливенския драматичен театър в „Опакометаморфози“ по поемите на Валери Петров, „Добрият човек от Сечуан“ на Бертолт Брехт и „Илюзията“ на Пиер Корней. Има около петнадесет други роли в продължение на четири сезона.[2]

От 1992 г. е актриса в Сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи с режисьори като Гриша Островски, Теди Москов, Галин Стоев, Иржи Менцел, Маргарита Младенова, Андрей Аврамов, Елена Цикова, Борислав Чакринов, Иван Добчев и други.

Павлова играе ролята на Гълъбина Чеканова в сериала „Столичани в повече“, който се снима от 2011 г. Също така участва в някои епизоди на „Комиците“.

Кариера в дублажа[редактиране | редактиране на кода]

Павлова започва да се занимава с дублажи през 1992 г., когато Кирил Варийски, тогава неин колега в Сатиричния театър, я води на проби в БНТ. Едни от по-известните филми, за които дава гласа си, са „Отнесени от вихъра“ и „Английският пациент“, а някои от по-известните сериали с нейно участие са „Само за снимка“ и „Двама мъже и половина“ (в първи сезон).

Актрисата е участвала и в изготовка на няколко учебни записа от Учтехпром.

  • „Щрихи от образа на Антигона“ (1989 г.) (Учтехпром)

Награди[редактиране | редактиране на кода]

През 2007 г. получава наградата „Икар“ на Съюз на артистите в България за поддържаща женска роля в постановката „Отделената глава“ на Десислава Шпатова.[3][4]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Омъжена е за актьора Емил Марков, който е и главен сценарист и режисьор на вечерното комедийно предаване „Комиците“. Те имат две деца – син на име Здравко и по-малка дъщеря на име Мина.

Филмови и телевизионни участия[редактиране | редактиране на кода]

Година Филм Роля
1987 По здрач Ралица
1988 Време разделно Обесеното момиче
1988 Сляпа събота Малката гълъбица
2011 – 2019 Столичани в повече Гълъбина Чеканова
2021 – Татковци Ивана
2022 Петя на моята Петя Бончева

Източници[редактиране | редактиране на кода]