Комиците и приятели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Комиците)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Комиците и приятели
Жанр комедийно шоу
Създател(и) Любо Нейков
Евтим Милошев
Актьори Любомир Нейков
Кръстю Лафазанов
Христо Гърбов
Руслан Мъйнов
Ненчо Илчев
Петьо Петков
Васил Драганов
Албена Павлова
Страна Флаг на България България
Език Български
Сезони 16
Продукция
Времетраене 60 минути (сезони 1 – 11)
30 минути (сезони 12 –) (без рекламите)
Разпространение
ТВ Канал bTV
Формат на картината SD 4:3 (1 – 6)
HD 16:9 (7 – )
Излъчване 26 януари 2007 г. –
Външни препратки
Официален уебсайт

Комиците е българско седмично комедийно телевизионно шоу.

Предаването е едно от най-гледаните в българския телевизионен ефир. Според класациите на ТОП 50 ТВ предавания за определен месец то винаги е измежду първите 5 най-гледани телевизионни програми като привлича средно от около 1 милион до 1,5-милионна аудитория.

Концепция[редактиране | редактиране на кода]

В рамките на по-малко от 1 час актьорите влизат в своите превъплъщения и изиграват своите скечове пред публиката в залата. Интересно е, че в публиката винаги на специални места на първия ред има и специални гости. Те са публично известни хора – министри, депутати, журналисти, социолози, спортисти, певци, актьори и т.н. Актьорите влизат в диалог с тях и ги включват в част от скечовете, затова и техните реакции са интересни. Между някои от скечовете танцува балет или някой от гостите изпълнява музикално произведение.

Екип[редактиране | редактиране на кода]

Актьори[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнителните продуценти Любо Нейков и Евтим Милошев, които създават шоуто малко след като Любо Нейков напуска Шоуто на Слави и Seven-Eight Production със Слави Трифонов и създава собствената си компания заедно с Евтим Милошев. Основните актьори в предаването са Любомир Нейков, Кръстьо Лафазанов, Христо Гърбов, които впоследствие си партнират и с Руслан Мъйнов, Иван Радоев, Петьо Петков – Шайбата, Васил Драганов, илюзиониста Ненчо Илчев, Анелия Луцинова и Ернестина Шинова. Петьо Петков – Шайбата и Васил Драганов се изявяват и като водещи в предаването.

Балет[редактиране | редактиране на кода]

Балетът на Комиците се състои от 7 момичета по време на запис. Екипът представя разнообразие от стилове танци и хореографии. Дългогодишен хореограф е Петя Христова. Част от екипа с дългогодишен опит на сцената на „Комиците“ са и момичетата Елица Павликенова, Габриела Илиева, Лилия Сураджиева, Петя Пашинова, Лора Иванова.

Студио и Визия[редактиране | редактиране на кода]

Началото[редактиране | редактиране на кода]

В началото Комиците се излъчва всеки Понеделник и Петък от 21:00. В рамките на 30 мин. сте в компанията на Любо Нейков, Кръстю Лафазанов, Христо Гърбов и Вежен Велчовски. Предаването се снима на живо пред специално избрана публика в столичен клуб. Малко преди да се преместят към зала "Люмиер" в НДК към екипа се присъединяват Руслан Мъйнов, Петьо Петков – Шайбата и Ненчо Илчев.

2007-2008[редактиране | редактиране на кода]

От октомври 2007 Комиците вече са с адрес зала "Люмиер" в НДК. Шоуто отново се излъчва в 21:00 часа, но само Петък и вече с 45 минутно времетраене на епизод(без рекламите). Сцената описва междублоково пространство с нощни лампи, кофи за боклук, тераса от ляво на зрителите и врата отдясно, която не се знае къде води. На сцената актьорите излизат отзад блоковете, съответно ляво и дясно. Има 4 маси пред сцената, предназначени за специални гости(музикални изпълнители, актьори, политици и т.н.) На заден фон се вижда планетата Земя, отгоре червения надпис на Комиците, над него Комик и неговата сянка и вдясно от него червен блок.

2008-2012[редактиране | редактиране на кода]

Визията не е променена много. Червения под е заменен със сив такъв, а фона отзад е сменен със тъмно-син фон и бели светещи точки, изобразяващи нощта и звездите, а отпред е вече бялото лого на шоуто.

2012-2014[редактиране | редактиране на кода]

Единствената по-съществена промяна е това че вече сцената е с по-слабо осветление, придавайки усет за нощна обстановка. От 2012 до 2014 сцената се осветява по-малко с времето. С края на шести сезон на шоуто, идва края и на тази визия.

2014-2016[редактиране | редактиране на кода]

С идването на сезон 7 през 28 март 2014 година идва и новата визия на шоуто. Нищо общо с миналия сет. Виждаме сиво-синьо-бяла сцена. Отзад виждаме големия син надпис на Комиците и микрофон зад него. На сцената актьорите влизат отзад. Отляво и отдясно има по един вентилатор, който се върти бавно и е чисто сложен за фон. Стените, прикриващи кулисите са сиво-бели. Подът е сив, но има един огромен кръг в средата на сцената, редуващ бяло и сиво. Няма как да не се види и чисто новото попълнение на Комиците - бенда, отдясно на сцената. С времето мястото за бенда става по-малко. В някои предавания синия цвят се заменя със светло-лилав. През 2015 година шоуто започва да се излъчва в 22:00 часа. Тази визия стой до края на сезон 9.

2016-[редактиране | редактиране на кода]

С идването на сезон 10 през 30 септември 2016 година шоуто си променя името на Комиците и Приятели. Бенда е премахнат. Шоуто е отново с нов адрес - Дом на културата "Искър" бул. „Кръстю Пастухов“ 23, 1592 ж.к. Дружба. Отново сета е много различен.Този път сцената няма някакви по-специални декори, както преди. Залага се на една доста голяма сцена, осветена отстрани с лампи. Влиза се по обичай отстрани през едно синьо перде. Нещо ново е огромния екран на заден фон, играещ роля във повечето скечове. През сезон 12 шоуто е отново с нов час - 21:30 с времетраене от 30 минути. Предаването вече се излъчва в понеделник, вторник и сряда. На 21, 22 и 23 декември 2020 г. са излъчени 3 специални нови епизода.

След година пауза на 26 февруари 2021 г. стартира шестнадесетия сезон, излъчва се всеки петък от 22:00 часа.

Турне[редактиране | редактиране на кода]

Когато предаването излиза в лятна ваканция след края на сезона му през годините се провежда и турне, което се провежда в по-големите градове от страната. Освен актьорите от предаването присъстват и редица известни изпълнители от музикалната сцена. През годините са се провеждали съответно:

  • Технополис „Турнето на Комиците“ (15 – 29 август 2007 г.)
  • Национално турне на „Комиците“ (14 – 29 август 2008 г.)
  • Лятно турне „Ударно с Комиците“ (15 – 30 август 2010 г.)
  • Национално турне „Сладки избори“ (13 – 27 август 2011 г.)
  • Патриотично турне „Кръвта вода не става“ (11 – 25 август 2012 г.)
  • Национално турне „Смях народен“ (18 – 31 август 2014 г.)

Източници[редактиране | редактиране на кода]