Комиците

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Комиците
Жанр комедийно шоу
Създател(и) Любо Нейков
Евтим Милошев
Актьори Любомир Нейков
Кръстю Лафазанов
Христо Гърбов
Руслан Мъйнов и др.
Страна Флаг на България България
Език Български
Сезони 13
Продукция
Времетраене 60 минути (сезони 1-11)
30 минути (сезон 12-) (без рекламите)
Разпространение
ТВ Канал bTV
Формат на картината SD 4:3 (1-6)
HD 16:9 (7-)
Излъчване 26 януари 2007 г. – 2 юни 2017 г.[1]
Външни препратки
Официален уебсайт

Комиците е българско седмично комедийно телевизионно шоу. Предаването се излъчва от 26 януари 2007 г., всеки петък от 21:00 часа, като се снима в зала 11 на НДК (позната като Кино „Люмиер“) предварително и записите се провеждат във вторник от 18:00 и от 20:00 часа. Точните дати се обявяват допълнително. На 24 юни 2011 година е излъчено предаване номер 200.

Предаването е едно от най-гледаните в българския телевизионен ефир. Според класациите на ТОП 50 ТВ предавания за определен месец то винаги е измежду първите 5 най-гледани телевизионни програми като привлича средно от около 1 милион до 1,5-милионна удитория.

От 12 октомври 2012 г. се излъчва във формат 16:9, с HD качество на картината.

На 30 септември 2016 г. предаването е преименувано на „Комиците и приятели“.

Концепция[редактиране | редактиране на кода]

В рамките на по-малко от 1 час актьорите влизат в своите превъплъщения и изиграват своите скечове пред публиката в залата. Интересно е, че в публиката винаги на специални места на първия ред има и специални гости. Те са публично известни хора – министри, депутати, журналисти, социолози, спортисти, певци, актьори и т.н. Актьорите влизат в диалог с тях и ги включват в част от скечовете, затова и техните реакции са интересни. Между някои от скечовете танцува балет или някой от гостите изпълнява музикално произведение.

Екип[редактиране | редактиране на кода]

Актьори[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнителните продуценти Любо Нейков и Евтим Милошев, които създават шоуто малко след като Любо Нейков напуска Шоуто на Слави и Seven-Eight Production със Слави Трифонов и създава собствената си компания заедно с Евтим Милошев. Основните актьори в предаването са Любомир Нейков, Кръстьо Лафазанов, Христо Гърбов, които впоследствие си партнират и с Руслан Мъйнов, Иван Радоев, Петьо Петков – Шайбата, Васил Драганов, илюзиониста Ненчо Илчев, Анелия Луцинова и Ернестина Шинова. Петьо Петков – Шайбата и Васил Драганов се изявяват и като водещи в предаването.

Балет[редактиране | редактиране на кода]

Между някои скечове танцува балет, състоящ се от 5 момичета – Аделина Господинова, Елица Павликенова, Габриела Илиева, Лилия Сураджиева и Петя Пашинова.

Турне[редактиране | редактиране на кода]

Когато предаването излиза в лятна ваканция след края на сезона му през годините се провежда и турне, което се провежда в по-големите градове от страната. Освен актьорите от предаването присъстват и редица известни изпълнители от музикалната сцена. През годините са се провеждали съответно:

  • Технополис „Турнето на Комиците“ (15 – 29 август 2007 г.)
  • Национално турне на „Комиците“ (14 – 29 август 2008 г.)
  • Лятно турне „Ударно с Комиците“ (15 – 30 август 2010 г.)
  • Национално турне „Сладки избори“ (13 – 27 август 2011 г.)
  • Патриотично турне „Кръвта вода не става“ (11 – 25 август 2012 г.)
  • Национално турне „Смях народен“ (18 – 31 август 2014 г.)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!. // komicite.com. Посетен на 1 март 2013 г.