Стани богат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стани богат
Who Wants to be a Millionaire?
Stani Bogat Logo.jpg
Лого на „Стани богат“
Жанр телевизионна игра
Създател(и) компанията Celador
Водещ(и) Ники Кънчев (2001 – 2014)
Михаил Билалов (2018 – 2020)
Страна Флаг на България България
Език Български
Продукция
Изпълнителен продуцент SIA Advertising, Old School Productions
Разпространение
ТВ Канал Нова ТВ (2001 – 2014)
БНТ 1
БНТ 2 (повторения) (2018 – 2020)
Формат на картината SD 4:3 (2001 – 2014)
HD 16:9 (2018 – 2020)
Излъчване 12 май 2001 г. – 30 май 2014 г.
1 април 2018 г. – 2020 г.
Страните, в които се излъчва „Стани богат“

„Стани богат“ е телевизионна игра с оригинално заглавие „Кой иска да бъде милионер?“ (на английски: Who Wants to be a Millionaire?), създадена от британската компания Celador.

История[редактиране | редактиране на кода]

Шоуто започва излъчването си на 4 септември 1998 г. в Англия и бързо се превръща в едно от най-гледаните телевизионни предавания. Малко по-късно форматът е закупен и в редица други страни, сред които САЩ, Русия, Германия, Австралия, Гърция. Навсякъде по света шоуто „Кой иска да бъде милионер?“ добива широка популярност.

Играта „Стани богат“ е показана във филма на режисьора Дани Бойл „Беднякът милионер“, където на стола на богатството сяда сиракът Джамал Малик от Мумбай, който успява да отговори на всички въпроси в играта.

Правила[редактиране | редактиране на кода]

Продуцентите на играта са я създали така, че навсякъде тя да бъде еднаква. Запазване на дизайна на студиото и музиката към шоуто са задължителни. Правилата също за еднакви: в началото на всяко предаване, в студиото са поканени 10 души от цялата страна, които се състезават помежду си в предварителен кръг, наречен „Най-бързият печели“ – за 20 секунди участниците трябва да подредят четирите отговора по ред, зададен в самия въпрос. Най-бързият от тях сяда на стола и водещият започва да му задава 15 въпроса. При верен отговор на всичките, играчът печели голяма сума пари. След 5 и 10 въпрос участникът печели т.нар. „сигурни суми“ – т.е. дори при грешен отговор по-нататък, той прибира тази сума. При затруднения играчът може да ползва някой от трите жокера – „50:50“ (два грешни от общо четирите отговора отпадат), „Обади се на приятел“ (участникът има на разположение 30 секунди разговор по телефона със свой близък или приятел), „Помощ от публиката“ (публиката в студиото гласува чрез специални устройства кой от отговорите е верен). В САЩ има и пети жокер: „X2“ (по две) – играчът има право да посочи два отговора и ако един от тях е верен, продължава напред. Много често този жокер се използва след „50:50“, което гарантира на участника, че ще продължи напред, макар и с цената на два жокера.

Ако играчът прецени, че не може да отговори на въпроса, той може да прекрати участието си, вземайки сумата, която съответства на последния вярно отговорен въпрос.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България „Стани богат“ се излъчва по Нова телевизия с водещ Ники Кънчев в периода 2001 – 2008 г. От 7 януари 2008 г., за този нов сезон предаването се снима в ново студио и с нови декори. На предварителния кръг „Най-бързият печели“ вече се състезават по 10 участници, както е и в оригиналната версия на шоуто. Има промяна и в сумите, които се печелят, като голямата награда вече е 200 000 лева. Вкаран е и четвърти жокер – „Смяна на въпроса“, който е достъпен след преминаването на първата сигурна сума. От 2009 г. този жокер е премахнат, а първата сигурна сума е вече след два, а не пет въпроса. „Стани богат“ има и нов уебсайт, а последното издание се излъчва през 2014 г.

След 4-годишна пауза шоуто се завръща през 2018 г. в ефира на БНТ 1, като се излъчва от 1 април в 19:00 часа, всеки делничен ден с водещ Михаил Билалов[1]. В тази версия на предаването предварителният подбор в „Най-бързият печели“ отпада и всички участници преминават директно към основната игра. Голямата награда отново е 100 000 лв., а нивата на сумите са свалени, като двете сигурни суми са 500 и 2500 лв. От есента на 2019 г. се излъчва всяка събота и неделя от 19:00 ч.

Източници[редактиране | редактиране на кода]