Стани богат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Стани богат
Who Wants to be a Millionaire?
Wwtbam bg.jpg
Студиото на „Стани богат“
Жанр телевизионна игра
Създател(и) компанията Celador
Водещ(и) Ники Кънчев
Страна Флаг на България България
Език Български
Продукция
Изпълнителен продуцент SIA Advertising, Old School Productions
Разпространение
ТВ Канал Нова ТВ
Формат на картината SD 4:3
Излъчване 12 май 2001 г. - 30 май 2014 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страните, в които се излъчва „Стани богат“

„Стани богат“ е телевизионна игра с оригинално заглавие „Кой иска да бъде милионер?“ (на английски: Who Wants to be a Millionaire?), създадена от британската компания Celador.

История[редактиране | редактиране на кода]

Шоуто започва излъчването си на 4 септември 1998 г. в Англия и бързо се превръща в едно от най-гледаните телевизионни предавания. Малко по-късно, форматът е закупен и в редица други страни, сред които САЩ, Русия, Германия, Австралия, Гърция. Навсякъде по света шоуто „Кой иска да бъде милионер?“ добива широка популярност.

Играта "Стани богат" е показана във филма на режисьора Дани Бойл "Беднякът Милионер", където на столът на богатството сяда сиракът Джамал Малик от Момбай който успява да отговори на всички въпроси в играта.

Правила[редактиране | редактиране на кода]

Продуцентите на играта са я създали така, че навсякъде тя да бъде еднаква. Запазване на дизайна на студиото и музиката към шоуто са задължителни. Правилата също за еднакви: в началото на всяко предаване, в студиото са поканени 10 души от цялата страна, които се състезават помежду си в предварителен кръг, наречен „Най-бързият печели“ - за 20 секунди участниците трябва да подредят четирите отговора по ред, зададен в самия въпрос. Най-бързият от тях сяда на стола и водещият започва му задава 15 въпроса. При верен отговор на всичките, играчът печели голяма сума пари. След 5 и 10 въпрос участникът печели т.нар. "сигурни суми" - т.е. дори при грешен отговор по-нататък, той прибира тази сума. При затруднения играчът може да ползва някой от трите жокера - „50:50“ (два грешни от общо четирите отговора отпадат), „Обади се на приятел“ (участникът има на разположение 30 секунди разговор по телефона със свой близък или приятел), „Помощ от публиката“ (публиката в студиото гласува чрез специални устройства кой от отговорите е верен). В България е въведен и нов жокер, при който въпросът се заменя с друг за същата сума. Този жокер се появява веднага след спечелване на първата сигурна сума. В САЩ има и пети жокер: „X2“ (по две) - играчът има право да посочи два отговора и ако един от тях е верен, продължава напред. Много често този жокер се използва след „50:50“, което гарантира на участника, че ще продължи напред, макар и с цената на два жокера. Ако играча прецени, че не може да отговори на въпроса, той може да прекрати участието си, вземайки сумата, която съответства на последния вярно отговорен въпрос.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България „Стани богат“ се излъчва по Нова телевизия с водещ Ники Кънчев в периода 2001 - 2008 г. От 7 януари 2008 г., за този нов сезон предаването се снима в ново студио и с нови декори. На предварителния кръг „Най-бързият печели“ вече се състезават по 10 участници, както е и в оригиналната версия на шоуто. Има промяна и в сумите, които ще се печелят, като голямата награда вече е 200 000 лева. Вкаран е и четвърти жокер - „Смяна на въпроса“, който е достъпен след преминаването на първата сигурна сума. От 2009 г. този жокер е премахнат, а първата сигурна сума е вече след два, а не пет въпроса. „Стани богат“ има и нов уебсайт.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]