Стани богат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стани богат
Who Wants to be a Millionaire?
Wwtbam bg.jpg
Студиото на „Стани богат“
Жанр телевизионна игра
Създател(и) компанията Celador
Водещ(и) Ники Кънчев (2001 – 2014)
Михаил Билалов (2018 – 2019)
Страна Флаг на България България
Език Български
Продукция
Изпълнителен продуцент SIA Advertising, Old School Productions
Разпространение
ТВ Канал Нова ТВ (2001 – 2014)
БНТ 1
БНТ 2 (повторения) (2018 – 2019)
Формат на картината SD 4:3 (2001 – 2014)
HD 16:9 (2018 – 2019)
Излъчване 12 май 2001 г. – 30 май 2014 г.
1 април 2018 г. – 14 юни 2019 г.
Страните, в които се излъчва „Стани богат“

„Стани богат“ е телевизионна игра с оригинално заглавие „Кой иска да бъде милионер?“ (на английски: Who Wants to be a Millionaire?), създадена от британската компания Celador.

История[редактиране | редактиране на кода]

Шоуто започва излъчването си на 4 септември 1998 г. в Англия и бързо се превръща в едно от най-гледаните телевизионни предавания. Малко по-късно форматът е закупен и в редица други страни, сред които САЩ, Русия, Германия, Австралия, Гърция. Навсякъде по света шоуто „Кой иска да бъде милионер?“ добива широка популярност.

Играта „Стани богат“ е показана във филма на режисьора Дани Бойл „Беднякът Милионер“, където на стола на богатството сяда сиракът Джамал Малик от Мумбай, който успява да отговори на всички въпроси в играта.

Правила[редактиране | редактиране на кода]

Продуцентите на играта са я създали така, че навсякъде тя да бъде еднаква. Запазване на дизайна на студиото и музиката към шоуто са задължителни. Правилата също за еднакви: в началото на всяко предаване, в студиото са поканени 10 души от цялата страна, които се състезават помежду си в предварителен кръг, наречен „Най-бързият печели“ – за 20 секунди участниците трябва да подредят четирите отговора по ред, зададен в самия въпрос. Най-бързият от тях сяда на стола и водещият започва да му задава 15 въпроса. При верен отговор на всичките, играчът печели голяма сума пари. След 5 и 10 въпрос участникът печели т.нар. „сигурни суми“ – т.е. дори при грешен отговор по-нататък, той прибира тази сума. При затруднения играчът може да ползва някой от трите жокера – „50:50“ (два грешни от общо четирите отговора отпадат), „Обади се на приятел“ (участникът има на разположение 30 секунди разговор по телефона със свой близък или приятел), „Помощ от публиката“ (публиката в студиото гласува чрез специални устройства кой от отговорите е верен). В САЩ има и пети жокер: „X2“ (по две) – играчът има право да посочи два отговора и ако един от тях е верен, продължава напред. Много често този жокер се използва след „50:50“, което гарантира на участника, че ще продължи напред, макар и с цената на два жокера.

Ако играчът прецени, че не може да отговори на въпроса, той може да прекрати участието си, вземайки сумата, която съответства на последния вярно отговорен въпрос.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България „Стани богат“ се излъчва по Нова телевизия с водещ Ники Кънчев в периода 2001 – 2008 г. От 7 януари 2008 г., за този нов сезон предаването се снима в ново студио и с нови декори. На предварителния кръг „Най-бързият печели“ вече се състезават по 10 участници, както е и в оригиналната версия на шоуто. Има промяна и в сумите, които се печелят, като голямата награда вече е 200 000 лева. Вкаран е и четвърти жокер – „Смяна на въпроса“, който е достъпен след преминаването на първата сигурна сума. От 2009 г. този жокер е премахнат, а първата сигурна сума е вече след два, а не пет въпроса. „Стани богат“ има и нов уебсайт, а последното издание се излъчва през 2014 г.

След 4-годишна пауза шоуто се завръща през 2018 г. в ефира на БНТ 1, като се излъчва от 1 април в 19:00 часа, всеки делничен ден с водещ Михаил Билалов[1]. В тази версия на предаването предварителният подбор в „Най-бързият печели“ отпада и всички участници преминават директно към основната игра. Голямата награда отново е 100 000 лв, а нивата на сумите са свалени, като двете сигурни суми са 500 и 2500 лв. През юни 2019 г. БНТ го сваля заради високата му цена като външна продукция. Според генералния директор на БНТ Емил Кошлуков „Стани богат” струва 4,4 млн. лв. или по 22 000 лв. на предаване.

Източници[редактиране | редактиране на кода]