Фермата (предаване)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фермата
F2110806932.jpg
Жанр приключенско риалити
Водещ(и) Иван Христов и Андрей Арнаудов
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Език Български
Сезони 6
Епизоди 482 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителни продуценти bTV Studios (1)
Междинна станция (2-)
Продуцент(и) bTV Media Group
Времетраене Понеделник – петък: 75 минути;
Събота: 100 минути
Разпространение
ТВ Канал bTV
Формат на картината HD 16:9
Излъчване 13 септември 2015 –
Понеделник – петък: 21:00 ч.
Събота: 20:00 ч.
Външни препратки
Официален уебсайт

Фермата е българската версия на риалити шоуто „The Farm“. Българската версия започва да се излъчва на 13 септември 2015 г. по bTV. Водещи и продуценти са Иван Христов и Андрей Арнаудов.[1][2]

За фермата[редактиране | редактиране на кода]

Фермата е състезателно телевизионно риалити, излъчвано с грандиозен успех в над 50 държави по света. След пет успешни сезона в България „Фермата“ се наложи като най-позитивно ТВ риалити в българския ефир [3] и единственият подобен формат, който експлоатира темата за земята и природата, за изконните български ценности, традиции и занаяти.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

„Фермата“ по bTV е предаване, което мотивира зрителите да се завърнат към корените си и си припомнят какви са истински ценните неща в живота – семейството, родната памет, живот по-близък до природата.

„Фермата“ залага на градивното, на българската история и традиции, както и на любовта към земята и занаятите. Позитивният и опознаващият българското дух на предаването превърна шоуто в хит сред зрителите и го открои като единствения ТВ риалити формат с позитивно послание и мисия. Независимо изследване на „Маркет линкс“, проведено през пролетта на 2018, посочи „Фермата“ като най-запомнящото се телевизионно събитие за 2017 година. Състезателният елемент и позитивен имидж на шоуто, както и наградата от 100 000 лв. мотивира рекордните 13 000 души [4] да се запишат на кастинг за четвърти сезон.

Първото издание на „Фермата“ върна 16 българи „100 години назад“ във времето, за да живеят 3 месеца далеч от съвременната цивилизация и нейните удобства – ток, течаща вода и комуникации. Вторият сезон заложи на патриотизма, където „Земята дава сила“, а третият, който беше по темата „Ново начало“, постави участниците пред сурови условия за живот и екстремни физически изпитания, като акцентира на българската история, занаяти и фолклор. Четвърти сезон на „Фермата“ премина по темата „Съединение“. Мисията на „Фермата: Съединение“ беше да покаже какво би се случило, ако всички българи по света заживеят заедно под един покрив и се обединени около една кауза – просперитета на България. Пети сезон премина по темата „Нов свят“. Тя постави на фокус социалното разделение в обществото ни.

На 1 ноември 2019 година, Денят на народните будители, на пазара излиза „Алманаха“ на „Фермата“. Това е част от мисията на предаването, а именно по един разбираем начин да се опитаме да опознаем отново нашата култура, история и въобще всичко, което ни прави българи. В „Алманах. История на българщината“ са включени и запазени през вековете истории, които единствено „Фермата“ предлага на българския зрител, а вече и читател.

През есента на 2020 г. на българския книжен пазар ще излезе и втори том на емблематичния за продукцията „Алманах“.

Водещи[редактиране | редактиране на кода]

Всеки сезон „Фермата“ има своите водещи. Емблематичните телевизионни лица Иван Христов и Андрей Арнаудов ще водят риалити шоуто „Фермата“ за шести път подред от стартирането му през 2015 г., а от втори сезон са и продуценти на формата. Популярните водещи ще предават на зрителите най-интересното от живота на участниците във „Фермата“ 6.

Стопанин на Фермата[редактиране | редактиране на кода]

По време на престоя си във „Фермата“ участниците ще получават задачи и напътствия от своя стопанин. Той ще се стреми да предаде ценности като трудолюбие и уважение към земята и традициите. Това е опитния фермер Андрей Иванов. Наставникът ще напътстват участниците как да изградят стопанството си сами, като отглеждат зеленчуци и се грижат за животните. Както обикновено, всяка седмица той ще дава и специалните задачи на играчите, а в края ѝ ще проверява и оценява труда им.

Фермер на седмицата[редактиране | редактиране на кода]

Всяка седмица един от участниците ще бъде избиран за Фермер на седмицата, което му дава специален статут и привилегии пред останалите участници. Той/Тя ще се ползва със сериозни привилегии – ще живее в самостоятелна постройка, в която ще намери повече удобства от основната къща; ще получава мигновен имунитет от елиминиране за конкретната седмица, ще посочва свой съветник, ще има право да избира двама ратаи – един мъж и една жена, ще определя първия дуелист, ще седи на централно място на масата за хранене, ще разпределя отговорностите по изпълнението на седмичните задачи и цялата останала работата във „Фермата“ между останалите участници; ще управлява наличните пари в чорбаджийската и народната каса

Фермерът на седмицата ще се избира от двама кандидати. Първият кандидат е победителят от елиминационния дуел в събота вечер. Вторият кандидат ще е посочен в писмото на отпадналия участник от състезанието. Двамата претенденти, ще се изправят пред гласуване на групата. Претендентът събрал най-много от гласовете на участниците става Фермер на седмицата в шестия сезон на „Фермата“.

Ратаи[редактиране | редактиране на кода]

След специална церемония по избирането на ратаите двамата определени участника /мъж и жена/ ще бъдат отделени от останалите и ще живеят в много по-примитивни условия от групата. Те ще живеят близо до животните и ще трябва да осигуряват препитанието на останалите, както и да вършат голяма част от мръсната работа.

Елиминации[редактиране | редактиране на кода]

Освен предизвикателството за участниците да се справят с тежките условия на живот във „Фермата“, всяка седмица един от тях ще отпада. В края на всяка седмица двама участници ще се изправят на елиминационен дуел един срещу друг.

Имунитети[редактиране | редактиране на кода]

 • Имунитет от ратайство: Всяка седмица във „Фермата“ ще се провежда тест по българска история за имунитет от ратайство на принципа мъже срещу мъже и жени срещу жени. Спечелилите образователната игра – един мъж и една жена, ще получават имунитет от ратайство с това право, те няма да бъдат избирани за ратаи от Фермера на седмицата.
 • Имунитет от дуел: Във „Фермата“ участниците могат да спечелят имунитет от попадане на елиминационен дуел за конкретната седмица. След избора на първи дуелист се провежда битка между мъже или жени за имунитет от дуел, победителят от нея участник не може да бъде избиран за втори дуелист.

Как се определят двамата дуелисти?

Фермерът на седмицата посочва първия дуелист, като това трябва да бъде един от всички участници във „Фермата“. Първият дуелист сам избира своя опонент от същия пол. Посоченият втори дуелист има правото да разпредели точките на игрите за дуела.

Елиминационен дуел[редактиране | редактиране на кода]

Дуелите ще тестват силата, сръчността и фермерските знания на двамата дуелисти. Преди да се изправят един срещу друг, те ще прекарват последната нощ в горското стопанство. В деня на дуела чрез видео връзка дуелистите ще получават подкрепа от своите близки или приятели.

Сезони[редактиране | редактиране на кода]

Сезон ТВ канал Година Дни Епизоди Старт Финал Победител Награда
1 bTV 2015 99 дни 71 13 септември 2015 20 декември 2015 Райно Узунов 100 000 лв.
2 bTV 2016 99 дни 71 11 септември 2016 18 декември 2016 Стоян Спасов 100 000 лв.
3 bTV 2017 99 дни 85 10 септември 2017 17 декември 2017 Яни Андреев 100 000 лв.
4 bTV 2018 101 дни 85 7 септември 2018 16 декември 2018 Деян Каменов 100 000 лв.
5 bTV 2019 100 дни 85 6 септември 2019 14 декември 2019 Веселка Маринова 100 000 лв.
6 bTV 2020 99 дни 85 5 септември 2020 12 декември 2020 100 000 лв.

Първи сезон[редактиране | редактиране на кода]

Водещи: Иван Христов и Андрей Арнаудов
Стопанин на Фермата: Георги Михайлов
Изп. продуценти: bTV Studios
Консултанти: Междинна станция
Име на сезона: „Фермата: 100 години назад“
Местоположение: с. Своде до гр. Правец

Приключенското риалити „Фермата“ върна 16 авантюристи „100 години назад“ във времето, за да попаднат в изоставена ферма без ток, вода и канализация, те трябва сами да построят всичко от нулата. Освен на помощта на Бай Георги – стопанинът на „Фермата“, участниците трябва да разчитат най-вече на собствените си качества и на уменията да работят в екип. Всеки един от претендентите за наградата от 100 000 лв. освен с индивидуалните си умения ще провокира зрителите на bTV и с личната си история.

Схема на сезона[редактиране | редактиране на кода]

Фермата: 100 години назад

Фермер на седмицата Ратаи Елиминационен дуел Победител Отпаднал Върнат участник Напуснал участник
1 Веселин Асен и Моника Асен 🆚 Александър Александър Асен
2 Димитър Райно и Альона Альона 🆚 Моника Альона Моника
3 Дони Георги Цанов и Мария Мария 🆚 Янина Мария Янина
4 Мустафа Веселин и Дони Веселин 🆚 Александър Веселин Александър
5 Асен Мустафа и Альона Альона 🆚 Дони Альона Дони Асен
6 Димитър Георги Варсамов и Рая Георги Варсамов 🆚 Райно Райно Георги Варсамов
7 Рая Димитър и Мария Димитър 🆚 Георги Цанов Димитър Георги Цанов
8 Мустафа Асен и Рая Асен 🆚 Веселин Веселин Асен
9 Димитър Веселин и Мария Мария 🆚 Рая Рая Мария
10 Альона Димитър и Нора Нора 🆚 Рая Нора Рая
11 Райно Симеон и Альона Симеон 🆚 Веселин Симеон Веселин
12 Симеон Мустафа и Нора Мустафа 🆚 Райно Райно Мустафа
13 Райно Симеон и Альона Симеон 🆚 Димитър Симеон Димитър

Последна седмица

Елиминационен дуел Победител Отпаднал
Альона 🆚 Нора Нора Альона

Отпадналите участници от „Фермата“ 1, избраха чрез тайно гласуване първите двама, които отиват директно на финала – Райно Узунов и Симеон Найденов. Към тях се присъединява Нора Димитрова като победител от елиминационния дуел.

Финал[редактиране | редактиране на кода]

Райно като победител на финала на „Фермата“ 1, 20 декември 2015 г.
Участник Финал
Райно Узунов 🥇 Първо място
Нора Димитрова 🥈 Второ място
Симеон Найденов 🥉 Трето място

Победителят от първи сезон е Райно Узунов, който печели зрителският вот с 84% следван от Нора Димитрова с 12% и Симеон Найденов с 4%.[5]

Участници[редактиране | редактиране на кода]

 • Финално класиране:
 • 1. Райно Узунов (50) (победител)
 • 2. Нора Димитрова (24)
 • 3. Симеон Найденов (33)
 • 4. Альона Михайлова (32)
 • 5. Димитър Господинов (33)
 • 6. Мустафа Ликов (44)
 • 7. Веселин Василев (54)
 • 8. Рая Агонцева (19)
 • 9. Мария Уайт (41)
 • 10. Асен Митев (23)
 • 11. Георги Цанов (30)
 • 12. Георги Варсамов (36)
 • 13. Дони Василева (44)
 • 14. Александър Илиев (24)
 • 15. Янина Драгиева (25)
 • 16. Моника Мънкова (24)

Втори сезон[редактиране | редактиране на кода]

Водещи: Иван Христов и Андрей Арнаудов
Стопани на Фермата: Благовеста и Николай Василеви
Изп. продуценти: Междинна станция
Име на сезона: „Фермата: Земята дава сила“
Местоположение: с. Боснек, обл. Перник

19 участници, сред които и известни личности прекрачиха прага на „Фермата“ 2, за да възродят българските традиции и занаяти.

Схема на сезона[редактиране | редактиране на кода]

Фермата: Земята дава сила

Фермер на седмицата Ратаи Елиминационен дуел Победител Отпаднал Върнат участник Напуснал участник
1 Михо 🆚 Стоян Стоян Михо
2 Стоян Николай и Ася Николай 🆚 Крум Николай Крум
3 Dee Тодор и Ева Ева 🆚 Елен Ева Елен
4 Ася Стоян и Юлиана Юлиана 🆚 Гери Юлиана Гери
5 Стоян Серафим и Надежда Надежда 🆚 Мария Мария Надежда Михо
6 Серафим Dee и Галина Галина 🆚 Ева Галина Ева
7 Красимир Тодор и Мария Тодор 🆚 Серафим Серафим Тодор
8 Десислава Николай и Силвия Силвия 🆚 Ася Силвия Ася Калин Терзийски
9 Мария Dee и Галина Dee 🆚 Стоян Стоян Dee
10 Юлиана Михо и Десислава Михо 🆚 Красимир Красимир Михо
11 Мария Красимир и Юлиана Юлиана 🆚 Десислава Юлиана Десислава
12 Николай Стоян и Галина Стоян 🆚 Красимир Стоян Красимир
13 Серафим Николай и Мария Мария 🆚 Юлиана Юлиана Мария

Последна седмица

Елиминационен дуел Победител Отпаднал
Силвия 🆚 Юлиана Силвия Юлиана
Николай 🆚 Стоян Стоян Николай

Отпадналите и напусналия участник от „Фермата“ 2, избраха чрез тайно гласуване първите двама, които отиват директно на финала – Галина Генова и Серафим Василев. Към тях се присъединяват Силвия Сергеева и Стоян Спасов като победители от елиминационните дуели.

Финал[редактиране | редактиране на кода]

Стоян като победител на финала на „Фермата“ 2, 18 декември 2016 г.
Участник Финал
Стоян Спасов 🥇 Първо място
Серафим Василев 🥈 Второ място
Силвия Сергеева 🥉 Трето място
Галина Генова Четвърто място

Победителят от втори сезон е Стоян Спасов, който печели зрителският вот с 51%, втори е Серафим Василев с 31% следван от Силвия Сергеева с 10% и Галина Генова с 8%.[6]

Участници[редактиране | редактиране на кода]

 • Финално класиране:
 • 1. Стоян Спасов (38) (победител)
 • 2. Серафим Василев „Финци“ (41)
 • 3. Силвия Сергеева (29)
 • 4. Галина Генова (48)
 • 5. Николай Давидов (32)
 • 6. Юлиана Попдимитрова (25)
 • 7. Мария Гечева (41)
 • 8. Красимир Колев (26)
 • 9. Десислава Тричкова (29)
 • 10. Михо Футеков (24)
 • 11. Радомир Юнаков „Dee“ (32, рап изпълнител)
 • 12. Ася Капчикова (25, модел)
 • 13. Калин Терзийски (46, писател)
 • 14. Тодор Маринов (39)
 • 15. Ева Димитрова (48)
 • 16. Надежда Георгиева (27)
 • 17. Гери Дончева (31, модел)
 • 18. Елен Колева (32, актриса)
 • 19. Крум Савов (56, спортен журналист)

Трети сезон[редактиране | редактиране на кода]

Водещи: Иван Христов и Андрей Арнаудов
Стопани на Фермата: Благовеста и Николай Василеви
Изп. продуценти: Междинна станция
Име на сезона: „Фермата: Ново начало“
Местоположение: до яз. Студена, обл. Перник

22 участници, сред които известни личности, чужденци и емигранти, влязоха в най-екстремния сезон на шоуто по темата „Ново начало“, който стартира на 10 септември 2017 г. по bTV. В трети сезон шоуто ги посреща с предизвикателството да изградят живота си отначало. Ферма на практика няма, а първата мисия на героите е да построят сами мястото си за живеене. Те няма да разполагат с никакви удобства на цивилизацията – вода, ток и комуникации и ще трябва със знанията и уменията си да градят всичко от нулата. Темата „Ново начало“ е в унисон със световната тенденция, която набира все по-голяма популярност – завръщането към природата, устойчивия начин на живот и намаляване на консумацията и замърсяването

Схема на сезона[редактиране | редактиране на кода]

Фермата: Ново начало

Фермер на седмицата Ратаи Елиминационен дуел Победител Отпаднал Върнат участник Напуснал участник
1 Владо Каролев Яни и Франческа Яни 🆚 Тома Яни Тома Иван Ласкин
2 Марина Калоян и Диана Диана 🆚 Ивона Ивона Диана
3 Алек Михаил и Марина Михаил 🆚 Иван Гинчев Иван Гинчев Михаил Владо Каролев
4 Божидара Владо Николов и Елена Владо Николов 🆚 Яни Владо Николов Яни Яни Владо Николов
5 Гечо Иван Сапунджиев и Божидара Божидара 🆚 Анита Божидара Анита
6 Станислав Иван Гинчев и Дарина Иван Гинчев 🆚 Иван Сапунджиев Иван Гинчев Иван Сапунджиев
7 Яни Гечо и Божидара Божидара 🆚 Дарина Дарина Божидара
8 Дарина Гечо и Ивона Ивона 🆚 Виолета Виолета Ивона
9 Елена Марина и Дарина [7] Дарина 🆚 Франческа Дарина Франческа
10 Калоян Алек и Виолета Алек 🆚 Иван Гинчев Алек Иван Гинчев
11 Алек Калоян и Елена Елена 🆚 Дарина Елена Дарина
12 Калоян Станислав и Валерия Станислав 🆚 Гечо Станислав Гечо
13 Алек Калоян и Виолета Виолета 🆚 Марина Виолета Марина

Последна седмица

Елиминационен дуел Победител Отпаднал
Станислав 🆚 Яни Яни Станислав
Валерия 🆚 Елена Валерия Елена
Алек 🆚 Виолета Виолета Алек

Отпадналите и напусналите участници от „Фермата“ 3, избраха чрез тайно гласуване първите двама, които отиват директно на финала – Яни Андреев и Калоян Димитров. Към тях се присъединяват Валерия Дочева и Виолета Тодорова като победители от елиминационните дуели.

Финал[редактиране | редактиране на кода]

Яни като победител на финала на „Фермата“ 3, 17 декември 2017 г.
Участник Финал
Яни Андреев 🥇 Първо място
Валерия Дочева 🥈 Второ място
Калоян Димитров 🥉 Трето място
Виолета Тодорова Четвърто място

Зрителският вот печели Калоян Димитров с 41% следван от Яни Андреев с 39% и Валерия Дочева с 20%. Виолета Тодорова отпадна първа, като спечели само 9% подкрепа и напусна състезанието още преди същинските битки.[8]

Участници[редактиране | редактиране на кода]

 • Финално класиране:
 • 1. Яни Андреев (29) (победител)
 • 2. Валерия Дочева (23)
 • 3. Калоян Димитров (24)
 • 4. Виолета Тодорова (28)
 • 5. Алек Манолов (31)
 • 6. Елена Андреева (30)
 • 7. Станислав Ласкин (29)
 • 8. Марина Сучкова (46)
 • 9. Гечо Гечев (52)
 • 10. Дарина Василева (51)
 • 11. Иван Гинчев (33)
 • 12. Франческа Саита (28)
 • 13. Ивона Пенчовска (25)
 • 14. Божидара Бакалова (36, моден дизайнер)
 • 15. Иван Сапунджиев (42)
 • 16. Анита Гъркова (20)
 • 17. Владимир Николов (40, бивш волейболист)
 • 18. Михаил Михайлов (37)
 • 19. Владимир Каролев (56, политик) (специален гост)
 • 20. Диана Миличевич (26)
 • 21. Тома Талепов „Айляка“ (45)
 • 22. Иван Ласкин (47, актьор)

Четвърти сезон[редактиране | редактиране на кода]

Водещи: Иван Христов и Андрей Арнаудов
Стопани на Фермата: Благовеста и Николай Василеви
Изп. продуценти: Междинна станция
Име на сезона: „Фермата: Съединение“
Местоположение: с. Горна Диканя, обл. Перник

Четвърти сезон на „Фермата“ стартира на 7 септември 2018 г. и ще премине по темата „Съединение“, за да събере две групи българи: тези, избрали да градят живота си в чужбина, и българи, останали да живеят в България. Мисията на „Фермата“ 4 е да покаже какво би се случило, ако всички българи по света заживеят заедно под един покрив и се обединени около една кауза – просперитета на България. „Фермата“ ще изследва важни за обществото ни теми като емиграцията, демографската криза, съхранението на ценностите и националното самосъзнание, и ще отговори на въпросите кой е българинът на бъдещето, кои българи са по-способни и т.н.

21 ще прекрачат прага на „Фермата: Съединение“, участници, които са избрани сред хиляди кандидати, благодарение на вълнуващите си лични истории, каузи и силно изразена индивидуалност. Сред тях ще бъдат и три известни личности, които не са обичайните звезди от риалити форматите. Йордан Йовчев влиза в ролята на вдъхновител като участник със специален статут във „Фермата“. Популярните лица ще живеят рамо до рамо с другите участници, няма да имат специални привилегии и наравно с останалите ще влизат в битки и елиминации и ще се състезават за голямата награда от 100 000 лв.

Специално внимание и в четвърти сезон: „Съединение“, ще бъде отделено на уроците и куизовете по история, които ще бъдат подбрани според тематиката на сезона.

Схема на сезона[редактиране | редактиране на кода]

Фермата: Съединение

Фермер на седмицата Ратаи Елиминационен дуел Победител Отпаднал Върнат участник Напуснал участник
1 Георги Александър и Росица Росица 🆚 Гергана Росица Гергана
2 Милена Нури и Радилена Радилена 🆚 Ива Радилена Ива и Йоана Йордан Йовчев [9]
3 Радилена Дидо и Нина Нина 🆚 Ваня Ваня Нина
4 Нури Роман и Христина Роман 🆚 Цветан Роман Цветан
5 Александра Георги и Христина Христина 🆚 Лилия Лилия Христина
6 Ваня Нури и Росица Росица 🆚 Радилена Росица Радилена Ивайло Караньотов [10]
7 Александър Калоян и Симеон [11] Симеон 🆚 Калоян Симеон Калоян
8 Митко Симеон и Росица Христина [12]
9 Христина Александър и Милена Александър 🆚 Дидо Дидо Александър
10 Роман Митко и Христина Митко 🆚 Симеон Симеон Митко
11 Росица Роман и Александра Александра 🆚 Лилия Александра Лилия
12 Георги Симеон и Ваня Симеон 🆚 Дидо Дидо Симеон
13 Дидо Георги и Милена Милена 🆚 Ваня Ваня Милена Христина

Последна седмица

Елиминационен дуел Победител Отпаднал
Георги 🆚 Нури Нури Георги
Александра 🆚 Росица Росица Александра
Дидо 🆚 Нури Дидо Нури

Отпадналите и напусналите участници от „Фермата“ 4, избраха чрез тайно гласуване първите двама, които отиват директно на финала – Ваня Стамболова и Роман Банев. Към тях се присъединяват Росица Йончева и Деян Каменов като победители от елиминационните дуели.

Финал[редактиране | редактиране на кода]

Дидо като победител на финала на „Фермата“ 4, 16 декември 2018 г.
Участник Финал
Деян Каменов 🥇 Първо място
Ваня Стамболова 🥈 Второ място
Росица Йончева 🥉 Трето място
Роман Банев Четвърто място

Победителят от четвърти сезон е Деян Каменов, който печели зрителският вот със 73%, втора е Ваня Стамболова с 27%. Росица Йончева завършва на трето място, като събира 78 точки при жени от битки и зрителски вот, четвърти остава Роман Банев, който събира при мъже съответно 76 точки и двамата финалисти отпадат преди втората част на финала.[13]

Участници[редактиране | редактиране на кода]

 • Финално класиране:
 • 1. Деян Каменов „Дидо“ (34, поп рок певец) (победител)
 • 2. Ваня Стамболова (34, състезателка по лека атлетика)
 • 3. Росица Йончева (35)
 • 4. Роман Банев (26)
 • 5. Нури Семерджиев (46)
 • 6. Александра Пенова (25)
 • 7. Георги Янков (29)
 • 8. Милена Зарева (43)
 • 9. Христина Харалампиева (29)
 • 10. Симеон Томов (28)
 • 11. Лилия Семкова (24)
 • 12. Митко Тимчев (50)
 • 13. Александър Масларов (38)
 • 14. Калоян Златилов (21)
 • 15. Радилена Миткова (25)
 • 16. Ивайло Караньотов (60, бивш лекоатлет)
 • 17. Цветан Ангелов (38)
 • 18. Нина Гъдева (28)
 • 19. Ива и Йоана Георгиеви (27)
 • 20. Йордан Йовчев (45, бивш гимнастик) (специален гост)
 • 21. Гергана Илиева (31)

Пети сезон[редактиране | редактиране на кода]

Водещи: Иван Христов и Андрей Арнаудов
Стопани на Фермата: Марин Петров и Росен Николаев
Изп. продуценти: Междинна станция
Име на сезона: „Фермата: Нов свят“
Местоположение: с. Горна Диканя, обл. Перник

Снимките на „Фермата“ 5 започнаха през месец август, а тематиката му отново е близка до българското общество, има широк световен отзвук и е в синхрон с пулса на времето. Тази есен, тези, които имат всичко, и тези, които го искат, ще се сблъскат, за да открият заедно богатствата на един Нов свят.

Участие в петия сезон на „Фермата“ ще вземат както популярни личности, така и обикновени хора. По пътя към голямата награда от 100 000 лева те ще преминат през редица изпитания, нови битки, исторически куизове и елиминационни дуели.

Орлин Горанов влиза в ролята на вдъхновител със специална мисия във „Фермата“. Той няма да се състезава за наградата.

Тази година ще има две отделни ферми. Участниците ще бъдат разделени на два отбора – чорбаджии и сиромаси. Всеки един от отборите ще живее в своя собствена ферма. А всяка ферма ще има свой собствен фермер на седмицата, ратаи, стопанин и т.н. Чорбаджиите ще живеят в богата ферма, а сиромасите в бедна ферма. Преди двете групи участници да се съберат в една обединена ферма.

Пети сезон ще премине по темата „Нов свят“. Темата е актуалното предизвикателство за зрители и участници в предстоящия сезон, която ще постави на фокус социалното разделение в обществото ни. Тя е в унисон със световните тенденции и проблеми и тяхното измерение в България. По bTV стартира ТВ излъчване на 6 септември 2019 г.

Схема на сезона[редактиране | редактиране на кода]

Чорбаджийска ферма

Фермер на седмицата Имунитет от ратайство Ратаи Имунитет от дуел
1 Иван Д. Караиванов Ивайло и Кристияна Ивайло и Кристияна
2 Д. Караиванов Ивайло Сами и Саня
3 Мариана Ивайло и Кристияна Д. Караиванов и Елизабет Д. Караиванов и Елизабет
4 Сами Ивайло Красимир и Паулина Красимир и Паулина
5 Д. Калайджиев Д. Караиванов и Елизабет Ивайло и Мариана

Отбор Чорбаджии: Д. Калайджиев, Д. Караиванов, Елизабет, Иван, Ивайло, Красимир (№3), Кристияна, Мариана, Паулина, Саня, Сами, Таня
Стопанин: Росен Николаев

Сиромашка ферма

Фермер на седмицата Имунитет от ратайство Ратаи Имунитет от дуел
1 Красимир Маргарита Станислав, Дана и Велислава
2 Станислав Веселка Тихомир и Силвия Тихомир и Силвия
3 Маргарита Тихомир и Веселка
4 Венцислав Силвия Александър и Красимира
5 Красимира Венцислав и Маргарита Венцислав и Маргарита

Отбор Сиромаси: Александър, Веселка, Венцислав, Дана и Велислава, Красимира, Маргарита, Силвия, Станислав, Тихомир
Стопанин: Марин Петров

Елиминации между двата отбора

Елиминационен дуел Победител Отпаднал Върнат участник Напуснал участник
0 Иван 🆚 Тихомир Иван Тихомир Тихомир Таня
1 Станислав 🆚 Д. Калайджиев Станислав Д. Калайджиев
2 Саня 🆚 Маргарита Маргарита Саня Д. Калайджиев Иван
3 Тихомир 🆚 Сами Сами Тихомир
4 Красимира 🆚 Кристияна Красимира Кристияна Орлин Горанов
5 Ивайло 🆚 Александър Ивайло Александър

Фермата: Нов свят (Обединена ферма)

Фермер на седмицата Имунитет от ратайство Ратаи Имунитет от дуел Елиминационен дуел Победител Отпаднал Напуснал участник
6 Ивайло Станислав и Елизабет Д. Караиванов и Силвия Станислав Д. Караиванов 🆚 Ивайло [14] Д. Караиванов Ивайло
7 Д. Караиванов Венцислав и Елизабет Станислав и Паулина Дана и Велислава Паулина 🆚 Елизабет Елизабет Паулина
8 Красимир Д. Калайджиев, Дана и Велислава Сами и Силвия Дана и Велислава Силвия 🆚 Мариана Силвия Мариана
9 Силвия Венцислав, Дана и Велислава Д. Калайджиев и Маргарита Станислав Д. Калайджиев 🆚 Венцислав Д. Калайджиев Венцислав
10 Станислав Д. Караиванов и Елизабет Красимир, Дана и Велислава Маргарита Велислава 🆚 Силвия Велислава Силвия
11 Дана и Велислава Станислав и Елизабет Д. Караиванов и Красимира Веселка Красимира 🆚 Елизабет Елизабет Красимира
12 Д. Калайджиев Сами, Дана и Велислава Станислав и Веселка Дана и Велислава Веселка 🆚 Елизабет Веселка Елизабет
13 Д. Караиванов Д. Калайджиев Красимир и Сами[15] Сами Красимир 🆚 Д. Калайджиев Красимир Д. Калайджиев

Последна седмица

Елиминационен дуел Победител Отпаднал
Веселка 🆚 Дана Веселка Дана и Велислава
Красимир 🆚 Д. Караиванов Красимир Д. Караиванов
Сами 🆚 Станислав Сами Станислав

Две жени и двама мъже се класираха за финала на „Фермата: Нов свят“ – Маргарита Христова, Веселка Маринова, Красимир Джунов, Сами Хоссни.

Финал[редактиране | редактиране на кода]

Веселка като победител на финала на „Фермата“ 5, 14 декември 2019 г.
Участник Финал
Веселка Маринова 🥇 Първо място
Красимир Джунов 🥈 Второ място
Сами Хоссни 🥉 Трето място
Маргарита Христова Четвърто място

Победителят от пети сезон е Веселка Маринова, която печели зрителският вот със 79%, втори е Красимир Джунов с 21%. Сами Хоссни завършва на трето място, като събира 87 точки при мъже от битки и зрителски вот, четвърта остава Маргарита Христова, която събира при жени съответно 24 точки и двамата финалисти отпадат преди втората част на финала.[16]

Участници[редактиране | редактиране на кода]

 • Финално класиране:
 • 1. Веселка Маринова (22) (победител)
 • 2. Красимир Джунов (37)
 • 3. Сами Хоссни (27)
 • 4. Маргарита Христова (36)
 • 5. Станислав Борисов (32)
 • 6. Димитър Караиванов (35)
 • 7. Дана Виткова и Велислава Димитрова (47 и 25)
 • 8. Димитър Калайджиев (25)
 • 9. Елизабет Илчева (28)
 • 10. Красимира Цочева (30)
 • 11. Силвия Митева (32)
 • 12. Венцислав Димитров (47)
 • 13. Мариана Маринова (37, модел)
 • 14. Паулина Ванегас (29)
 • 15. Ивайло Шопски (36)
 • 16. Александър Тодоров (40)
 • 17. Кристияна Брънзалова (25)
 • 18. Орлин Горанов (62, поп певец) (специален гост)
 • 19. Тихомир Рангелов (32)
 • 20. Саня Борисова (36, актриса)
 • 21. Иван Милин (30) (елиминиран след нарушения на правилата)
 • 22. Таня Василева (41) (не взема участие поради здравословни причини)

Шести сезон[редактиране | редактиране на кода]

Водещи: Иван Христов и Андрей Арнаудов
Стопанин на Фермата: Андрей Иванов
Изп. продуценти: Междинна станция
Име на сезона: „Фермата: Пътят на една мечта“
Местоположение: с. Железница, обл. София

Шести сезон, който се очаква от зрителите на шоуто, ще бъде посветен на тема, силно актуална за нашето време. Сезонът ще изненада зрителите с нови елементи, нови правила и впечатляващ кастинг от участници, който ще се състезават за голямата награда от 100 000 лв. На 5 септември 2020 г. стартира новия сезон на „Фермата“ 6 по bTV.

Схема на сезона[редактиране | редактиране на кода]

Фермата: Пътят на една мечта

Фермер на седмицата Имунитет от ратайство Ратаи Имунитет от дуел Елиминационен дуел Победител Отпаднал Върнат участник Напуснал участник
1 Илиан К. Митко и Надежда Асен и Антония Илиян С. Асен 🆚 Митко Митко [17] Габриела
2 Милена 3 мъже и 3 жени [18] Ангел и Дана Йордан Илиян С. 🆚 Борислав Борислав Илиян С.
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13

Последна седмица

Елиминационен дуел Победител Отпаднал

Финал[редактиране | редактиране на кода]

Участник Финал
🥇 Първо място
🥈 Второ място
🥉 Трето място
Четвърто място

Участници[редактиране | редактиране на кода]

 • Ангел Тенев (41)
 • Антония Сандова (28)
 • Асен Илиев (39)
 • Борислав Стефанов (35)
 • Ваня Илиева (36)
 • Дана Русева (26)
 • Даяна Ханджиева (27, актриса)
 • Жанета Осипова (27, модел)
 • Илиан Кустев (43, главен готвач)
 • Йордан Белев (40, илюзионист)
 • Калоян Донков (28)
 • Мария Георгиева (39)
 • Милена Станджикова (41)
 • Мирослав Трайчевски (28)
 • Митко Манолев (48)
 • Надежда Дочева (41)
 • Петър Петров (29, пилот)
 • Полина Хубавенска (29, певица)
 • Стоян Маджаров (34)
 • Финално класиране:
 • 20. Илиян Стефанов (30)
 • 21. Габриела Мартинова (31) (напуснала участие поради контузия)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Водещите на „Фермата“ Иван и Андрей: Всички сме фермери, без да го осъзнаваме
 2. Иван и Андрей пак в ефир, ще водят „Фермата“
 3. В българския ефир „Фермата“ се налага като най-българското и позитивно риалити.
 4. Рекордните 13 000 души се записаха за четвърти сезон на „Фермата“ по bTV
 5. Райно Узунов е победителят в първия сезон на най-българското риалити „Фермата“
 6. Стоян Спасов е победителят във втория сезон на „Фермата: Земята дава сила“
 7. Женски дуел след осуетен заговор във „Фермата: Ново начало“
 8. Яни Андреев е победителят в третия сезон на „Фермата: Ново начало“
 9. Вдъхновителят Йордан Йовчев завърши мисията си във „Фермата: Съединение“
 10. Ивайло Караньотов напусна изненадващо „Фермата: Съединение“
 11. Продукцията направи тази седмица да се проведе мъжки дуел във „Фермата: Съединение“
 12. Безпрецедентен троен дуел във „Фермата: Съединение“. Победителят се завръща в играта като Фермер на седмицата.
 13. Деян Каменов е победителят в четвъртия сезон на „Фермата: Съединение“
 14. Фермерът на седмицата сваля своя имунитет и отива на елиминационен дуел във „Фермата: Нов свят“
 15. Продукцията направи тази седмица да се проведе мъжки дуел във „Фермата: Нов свят“
 16. Веселка Маринова е победителят в петия сезон на „Фермата: Нов свят“
 17. Въпреки че, Асен губи дуела, той не отпада, но ако спечели „Фермата“ 6, ще дължи полoвината от наградата на Митко.
 18. Борислав, Калоян, Митко, Даяна, Жанета и Надежда спечелиха имунитети от ратайство във „Фермата: Пътят на една мечта“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]