Георги Милков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георги Милков
български журналист
Роден

Националност Флаг на България България
Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Професия журналист

Георги Милков Георгиев[1], известен като Георги Милков, е български журналист, включително международен репортер, военен кореспондент, телевизионен водещ, главен редактор на списание.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в крайдунавския град Видин на 8 март 1973 г. Завършва основно образование в град Брегово[1]. По-късно колоритно разказва (по повод смъртта му) за родения в Брегово виден български дипломат Борис Джибров – дългогодишен началник на Управление „Държавен протокол“ в МВнР, и за откриването на граничния пункт в града през 1987 г.[2]

Средното си образование получава в Математическата гимназия във Видин, след което завършва Школата за запасни офицери „Христо Ботев“ в Плевен. Владее английски и арабски език.

Завършва „Журналистика“ в Софийския университет „Климент Охридски“ през 1997 г. Още докато е студент, започва (1994) да работи като репортер за вестник „24 часа“ – най-тиражирния тогава ежедневник в страната. След 3 години вестникът вече има международен репортер в лицето на Милков, който в продължение на 15 и повече години пътува по целия свят, като отразява работата на българските външни министри отблизо.

Георги Милков е кореспондент от 2000 г. в Триполи по делото, което е заведено срещу българските медицински сестри. Част от работата му, свързана със СПИН делото, са и неформални разговори, както с високопоставени представители на режима в Либия, така и със семейство Кадафи.

През 2000 и 2003 г. Георги Милков е военен кореспондент в Афганистан и Ирак, а по-късно работата му отново го насочва към разни аспекти от конфликта в Близкия изток. Няколко години по-късно професионалният му път го отвежда към Корейския полуостров и неговите проблеми (2007 – 2008), след което се посвещава на Западна Сахара и конфликта там (2009 – 2010).

Георги Милков и до днес е журналист във в. „24 часа“. Заедно с това е и главен редактор и автор в списание „GEO“. Води също телевизионното предаване „Плюс това“ по БНТ1 (2015 – 2018).

Той е сред най-атрактивните и силни участници в първия сезон на телевизионно риалити шоу „Африка: Звездите сигурно са полудели“ и влиза в историята му като неговия първи победител.

От 2020 г. е водещ в предаването „Религията днес“ по БНТ 1.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]