Георги Милков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георги Милков
български журналист
Роден
8 март 1973 г. (45 г.)
Националност Флаг на България България
Професия журналист

Георги Милков е български журналист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Георги Милков е роден в крайдунавския град Видин на 8 март 1973 г.

Средното си образование завършва в своя роден град, с Математическа гимназия, след което постъпва в Школата за запасни офицери „Христо Ботев“ в Плевен.

Завършва Журналистика в Софийския университет „Климент Охридски“ през 1997 г. Още докато е студент, през 1994 г., започва работа като репортер за един от най-популярните ежедневници в страната – вестник „24 часа“. Три години по-късно вестникът вече има дипломатически кореспондент в лицето на Георги Милков, който в продължение на 15 и повече години пътува по целия свят, докато отразява работата на българските външни министри отблизо.

Георги Милков е кореспондент от 2000 г. в Триполи по делото, което е заведено срещу българските медицински сестри. Част от работата му, свързана със СПИН делото, са били и неформални разговори, както с високопоставени представители на режима в Либия, така и със семейство Кадафи.

През 2000 и 2003 г. Георги Милков е военен кореспондент в Афганистан и Ирак, а по-късно работата му отново го насочва към разни аспекти от конфликта в Близкия изток. Няколко години по-късно професионалният му път го отвежда към Корейския полуостров и неговите проблеми, след което се посвещава на Западна Сахара и конфликта там.

В периода 2007 – 2008 година се посвещава на конфликта на Корейския полуостров, а през 2009 – 2010 – на този в Западна Сахара.

Георги Милков и до днес е журналист във в. „24 часа“. Заедно с това, той е и главен редактор и автор в списание „GEO“.

Георги Милков е сред най-атрактивните и силни участници в първия сезон на телевизионно риалити шоу „Африка: Звездите сигурно са полудели“ и вече влезе в историята като неговия първи победител.

Водещ на телевизионното предаване „Плюс това“ по БНТ1. (2015 – 2018 г.)

Георги Милков е сред най-утвърдените имена в публицистиката – има над 20-годишен опит като външнополитически репортер и специален кореспондент на вестник „24 часа“, също така е признат експерт по международна политика.[източник? (Поискан преди 23 дни)]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]