Кръстю Лафазанов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кръстьо Лафазанов)
Направо към: навигация, търсене
Кръстю Лафазанов
български актьор
Кръстю Лафазанов 
Роден: 18 юли 1961 г. (55 г.)

Кръстю Василев Лафазанов е български театрален и филмов актьор, играл в известни български телевизионни предавания като „Улицата“ (по БНТ) и „Смях в залата“ (излъчвано по BTV). В момента играе в телевизионното комедийно шоу „Комиците“.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Той е роден на 18 юли 1961 година във Варна в семейство на потомци на бежанци от Въмбел, Костурско. Майка му е работила като медицинска сестра и е желала един ден и синът ѝ да облече бялата престилка.

Лафазан означава бърборко, обяснявал е неведнъж в интервютата си Кръстьо. Проверка в справочниците показва, че думата идва от турски.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

След гимназията кандидатства стоматология и е приет. Пробва се и във ВИТИЗ. Първият път претърпява фиаско. Вторият му опит се оказва успешен. През 1985 г. завършва актьорство специалност майсторство за куклен театър във ВИТИЗ в класа на Елена Владова.

Ранна кариерата[редактиране | редактиране на кода]

Участвал е в ДЮТ „Златното ключе“ Варна, при Катя Папазова, сестра на сегашния ръководител – Сия Папазова.

Звездата му изгрява в театъра на Теди Москов. В „ЛаСтрада“ Лафазанов изиграва първите си големи роли и става партньор на Мая Новоселска.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Той се запознава с бъдещата си съпругата Елена Начева във ВИТИЗ. Забелязва я още на кандидатстудентските изпити, където тя е облечена в бяла рокля. Елена и Къци се женят в трети курс. От брака си двамата имат дъщеря и син.

Малко известен факт е, че Елена Начева е била добра приятелка на Петя Дубарова, която в писмата си до нея се обръща с „Мила Льони“.

Кариера на озвучаващ актьор[редактиране | редактиране на кода]

Лафазанов се занимава с дублаж. Известен е с ролята на Шрек в „Шрек“, но през 2010 г. го замества Йордан Господинов-Дачко. През 2003 г. озвучава Туп в „Братът на мечката“.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Други дейности[редактиране | редактиране на кода]

Актьорът е рекламно лице на „Шуменско пиво“. Заедно с жена си Елена, Лафазанов е автор на няколко книги, сред които „Пълнолудие или две кофи смях“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за