Мая Новоселска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мая Новоселска-Москова
българска актриса
Родена: 6 май 1963 г. (56 г.)

Мая Първанова Новоселска-Москова е българска актриса, родена на 6 май 1963 г. в София.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Завършва актьорско майсторство за куклен театър при Юлия Огнянова и Елена Владова във ВИТИЗ "Кр. Сарафов" (1985).

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Дебютира в ролята на Мисличка за летене в "Някои могат, други не" – композиция Теди Москов по Е. Шварц и М. Минков в ДКТ – Добрич (1986). Работила е в ДКТ – Добрич (1986-88), РДТ – Смолян (1988-89), Общински театър "Сириус" (1989-90), Народен театър за младежта (1990-91), в Първи частен театър "Ла Страда" (от 1991). Работила е още в театри в Дюселдорф, Бохум, Хамбург. С Театъра на армията е играла в много театрални центрове по света - Москва, Авиньон, Ерусалим, Цюрих, Лайпциг, Дрезден. Участва в постановките "Майстора и Маргарита", "Комедия на слугите", "Фантасмагории" в Театъра на армията и "Мармалад" в "Сълза и смях", който се играе 11-ти сезон.

Характерни за нейната игра са клоунадно стилизираните жестове, мимики, движения и умението и да използва различни говорни регистри. Нейните герои са малко смешни и малко тъжни, изглеждат невинни, раними и гротескни, без актрисата да ги лишава от одухотвореното им човешко излъчване.

Широко известна на публиката с телевизионното шоу "Улицата".

Роли: Уродът във "Фантасмагории" – по Е. Т. А. Хофман, Водният дух в "Приказка за скитник" – по К. Чапек, Жулиета в "Ромео и Жулиета", Стената в "Сън в лятна нощ" – У. Шекспир, Йозеф К. в "Процесът" – по Фр. Кафка, поредица персонажи в "Гоца и Пантагюрел" – по Фр. Рабле и Й. Радичков; "Улицата" – композиция Теди Москов; "Мармалад" – композиция Теди Москов; Клоун в "Бивалици-небивалици" – по П. Р. Славейков и др.

Участва във филма "Рапсодия в бяло".

Лауреат на "Аскеер' 95" г. за спектакъла "Мармалад". Награда на името на Ив Монтан за най-добра актриса – 2002 г. за филма "Рапсодия в бяло". Носител на национални и международни награди. Носител на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за главна женска роля“, за ролята ѝ в моноспектакъла „Едно малко радио” от Мая Новоселска, Теди Москов и Борислав Стоилов, режисьор Теди Москов, Продуцентска къща „Артишок” и Сатиричен театър „Алеко Константинов“, 2012.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Съпруга на режисьора Теди Москов, имат син Иван.