Карел Чапек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карел Чапек
чешки писател
Karel-capek.jpg
Роден
Починал
Националност Флаг на Чехия Чехия

Подпис PodpisKarlaČapka.jpg
Уебсайт Страница в IMDb
Карел Чапек в Общомедия

Карел Чапек (на чешки: Karel Čapek) е сред най-известните чешки писатели и драматурзи.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Мале Сватоньовице, тогава в Австро-Унгария (днес Чехия), роден на 9 януари 1890 г. в семейството на селски лекар. Учи философия в Прага, Берлин и Париж. След 1917 г. се занимава с журналистика няколко месеца, след като се заселва за постоянно в Прага.

Започва да публикува през 1907 г. Голяма част от ранните му разкази (1908-1913), влезли в сборника „Градината на Краконош“ (1918) и „Сияйни дълбини“ (1916), са написани в съавторство с брат му Йозеф Чапек.

Размислите му върху философските проблеми на епохата и стремежът да открие противоречията в света са отразени в сборника с разкази „Разпятие“ (1917) и „Музикални разкази“ (1921), които са близки до стила на експресионизма. Търсенията на Чапек съвпадат с влиянието, което оказват прагматизмът и релативизмът върху философските възгледи на писателя – представата за „множественост“ на истините.

Много от произведенията му, между които и лиричната комедия „Разбойник“ (1920), са изградени като съпоставка на няколко „правди“. Световна известност му носят социално-фантастичните произведения: драмите „R.U.R.“ (1920) – въвела в употреба думата „робот“, „Средството Макропулос“ (1922), романите „Фабрика за Абсолют“ (1922), „Кракатит“ (1924).

Световната известност на Карел Чапек се дължи и на превода на пиесата му „R.U.R.“ на англйиски език малко след написването ѝ. Бърнард Шоу е сред първите почитатели на пиесата след появата на английския ѝ превод. В началото на 1920-те години издава пътните очерци „Писма от Италия“ (1923), „Писма от Англия“ (1924) и др.

В края на 1920-те и началото на 1930-те години пише главно хумористични произведения от късите жанрове: сборник „Разкази от единия джоб“, „Разкази от другия джоб“ (1929), книгата „Апокрифи“ (1932), детската книга „Дашенка, или животът на едно кученце“ (1933). Философското преодоляване на релативизма в мисленето на Чапек намира отражение в трилогията „Хордубал“ (1933), „Метеор“ (1934), „Обикновен живот“ (1934).

Връх в творчеството му е романът „Война със саламандрите“ (1936). С антифашистка и антивоенна насоченост са драмите „Бялата болест“ (1937), „Майка“ (1938) и др.

Умира на 25 декември 1938 г. в Прага. Причините за смъртта му до днес остават неизяснени. Тя предизвиква сериозен обществен шок в Чехословакия, тъй като близо 20 години писателят е колумнист в най-популярния ежедневник „Лидове новини“ и неговите колонки са четени с изключителен интерес. В кратките си текстове публицистът Чапек е изразявал позицията си по най-различни и доста често наболели проблеми. Смъртта му се приема като загуба на един от най-високо ценените обществени корективи.

Бюст на Чапек в замъка Chyše, Карлови Вари

Карел Чапек е погребан в известното гробище Славин в крепостта Вишехрад в Прага.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Христина Балабанова, Иван Павлов, Величко Тодоров, История на чешката литература. Част втора. София, Наука и изкуство, 1989
  • Величко Тодоров, Световният чех. Книга за Карел Чапек. София, 1991
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]