Карел Чапек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карел Чапек
чешки писател
Карел Чапек 
Роден: 9 януари 1890 г.
Починал: 25 декември 1938 г. (48 г.)

Карел Чапек (на чешки: Karel Čapek) е един от най-известните чешки писатели и драматурзи. Той е роден в Мале Сватоньовице, която тогава се намира на територията на Австро-Унгария, а днес е в границите на Чешката република. Карел Чапек е роден на 9 януари 1890 г. в семейството на селски лекар. Учи философия в Прага, Берлин и Париж. След 1917 г. се занимава с журналистика, няколко месеца, след като се заселва за постоянно в Прага.

Започва да публикува през 1907 г. Голяма част от ранните му разкази (1908-1913 г.), влезли в сборника „Градината на Краконош“ (1918 г.) и „Сияйни дълбини“ (1916 г.), са написани в с авторство с брат му Йозеф Чапек.

Размислите му върху философските проблеми на епохата и стремежът да открие противоречията в света са отразени в сборника с разкази „Разпятие“ (1917 г.) и „Музикални разкази“ (1921 г.), които са близки до стила на експресионизма. Търсенията на Чапек съвпадат с влиянието, което оказват прагматизмът и релативизмът върху философските възгледи на писателя — представата за „множественост“ на истините.

Бюст на Карел Чапек в замъка Chyše, Карлови Вари

Много от произведенията му, между които и лиричната комедия „Разбойник“ (1920 г.), са изградени като съпоставка на няколко „правди“. Световна известност му носят социално-фантастичните произведения: драмите „R.U.R.“ (1920 г.),(въвела в употреба думата "робот") „Средството Макропулос“ (1922 г.), романите „Фабрика за Абсолют“ (1922 г.), „Кракатит“ (1924 г.).

Световната известност на Карел Чапек се дължи и на превода на пиесата му „R.U.R.“ на англйиски език малко след написването й. Бърнард Шоу е един от първите почитатели на пиесата след появата на английския ѝ превод.

В началото на 20-те години на 20 век издава пътните очерци „Писма от Италия“ (1923 г.), „Писма от Англия“ (1924 г.) и др.

В края на 1920-те и началото на 1930-те години пише главно хумористични произведения от малките жанрове: сборник „Разкази от единия джоб“, „Разкази от другия джоб“ (1929 г.), книгата „Апокрифи“ (1932 г.), детската книга „Дашенка, или животът на едно кученце“ (1933 г.). Философското преодоляване на релативизма в мисленето на Чапек намира отражение в трилогията „Хордубал“ (1933 г.), „Метеор“ (1934 г.), „Обикновен живот“ (1934 г.).

Връх в творчеството му е романът „Война със саламандрите“ (1936 г.). С антифашистка и антивоенна насоченост са драмите „Бялата болест“ (1937 г.), „Майка“ (1938 г.) и др.

Карел Чапек умира на 25 декември 1938 г. в Прага. Причините за смъртта му до днес остават неизяснени. Тя предизвиква сериозен обществен шок в Чехословакия, тъй като близо двайсет години писателят е колумнист в най-популярния ежедневник „Лидове новини“ и неговите колонки са четени с изключителен интерес. В кратките си текстове публицистът Чапек е изразявал позицията си по най-различни и доста често наболели проблеми. Смъртта му се приема като загуба на един от най-високо ценените обществени корективи. Карел Чапек е погребан в известното гробище Славин в крепостта Вишехрад в Прага.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Христина Балабанова, Иван Павлов, Величко Тодоров, История на чешката литература. Част втора. София, Наука и изкуство, 1989
  • Величко Тодоров, Световният чех. Книга за Карел Чапек. София, 1991.
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

- Карел Чапек за нравствените основания да не бъде комунист

- Мисли и афоризми на Карел Чапек