Франсоа Рабле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Франсоа Рабле
François Rabelais
Francois Rabelais - Portrait.jpg
Роден
Починал
Париж, Франция
Погребан Париж, Франция

Етнос Французи
Религия Католическа църква
Националност Флаг на Франция Франция
Образование Университет на Монпелие
Университет на Поатие
Професия писател
Литература
Известни творби Телемско абатство, Гаргантюа и Пантагрюел
Съпруга няма
Франсоа Рабле в Общомедия

Франсоа Рабле (на френски: François Rabelais) е френски ренесансов писател, автор на Гаргантюа и Пантагрюел.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Франсоа Рабле е роден в семейството на адвокат, практикуващ в град Шинон, който се намира на около 5 км до родното му село Ла Дьовиниер (днес Сьойи). Учи медицина и юридически науки, след което практикува лекарска професия. Отличавал се с енциклопедични за времето си познания.

Трънлив и неравен е жизненият и творчески път на Рабле в родината му. Реакционните сили, особено богословите от Сорбоната, са гледали на него като на враг, който разрушава вековната сграда на католическата църква, нерядко е бил изправян пред опасността да бъде изгорен на клада като други хуманисти. Спасявал се е благодарение на своята тактична предпазливост или поради застъпничеството на влиятелни покровители. Голяма подкрепа срещу враговете му е оказал кардинал Жак дю Беле, един църковник, който, макар че е носел кардиналски сан, бил приятел на хуманистите.

Рабле умира през 1553 г. на 59-годишна възраст в Париж. Последната, пета книга от романа му „Гаргантюа и Пантагрюел“ излиза единадасет години след смъртта му (1564 г.), в написването на която, изглежда, е взел малко участие.

Творчество и възгледи[редактиране | редактиране на кода]

В сатиричния си роман Гаргантюа и Пантагрюел Рабле противопоставя хуманистичните възгледи срещу тези на схоластиката, а именно механичното усвояване на знания, запълването на деня с безсмислени занимания и игри, формално учение за религията и др. В огромен фокус Рабле събира и изразява всички противоречия, конфликти и проблеми на своята съвременност. В изострената социално-историческа и политическа обстановка, като работи тактично и разумно, той успява да избегне съдбата на редица хуманисти, които загиват от преследванията на тъмните сили, и да доизкара докрай своето епохално произведение.

Коренно различно е учението на учителя хуманист. Знанията се придобиват посредством книги, изпълнени с вековни мъдрости – изучават се астрономия, математика, медицина, естествознание и др. Като методи на обучение се използват наблюдението и беседата с цел ученикът да бъде активен през цялото време. Освен това се прилага и методът на занимателното обучение, като например геометрията, която се използва в игрите и по този начин се продобиват умения за практическото ѝ приложение. Не е пренебрегнато и физическото възпитание на човека. За неговото развитие се използват храненето, създаването на хигиенни навици, спорт и др. Франсоа Рабле обръща сериозно внимание и на труда като метод за физическо развитие.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]