Двама мъже и половина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Двама мъже и половина
Two-and-a-half-men.svg
Жанр Ситком
Създател(и) Чък Лори
Лий Арънсън
Актьори Чарли Шийн (сезони 1-8)
Джон Крайър
Ангъс Джоунс
Холанд Тейлър
Кончата Феръл
Мерин Хинкъл
Ащън Къчър (сезони 9-12)
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език Английски
Сезони 12
Епизоди 262 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене около 23 минути
Разпространение
ТВ Канал CBS
Излъчване 22 септември 2003 г. – 19 февруари 2015 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Двама мъже и половина в Общомедия

„Двама мъже и половина“ (на английски: Two and a Half Men) е американски комедиен сериал с участието на Чарли Шийн, започнал излъчване през 2003 г. Базиран е на отношенията между композитора-женкар Чарли и неговия брат Алън, който след развода с жена си се премества да живее при него. Голямото текучество на жени през къщата, както и неспособността на разведения брат да комуникира с тях създават доста весели ситуации. Действието се разнообразява и от сина на Алън – Джейк, който е чест гост в дома на чичо си, както и от периодичното присъствие на майката на двамата братя. На 7 март 2011 г. Шийн е уволнен от шоуто, заради обидните си коментари по адрес на Чък Лори. От девети сезон Ащън Къчър замества Чарли Шийн. Първият епизод на новия сезон е излъчен в Щатите на 19 септември 2011 година и е гледан от 28.74 милиона американци, в сравнение с първия епизод на миналия сезон, който е гледан от 14.6 милиона американци. Рейтингът на първия епизод от новия сезон е най-големият в историята на сериала. Дотогава най-гледан е бил епизод от втория сезон от 16 май 2005 година, който е събрал 24 милиона души.

На 13 март 2014 г. CBS официално подновява сериала за 12 сезон[1] и в последствие е обявяно, че той ще е последен.[2] Той започва на 30 октомври 2014 г.[3] и приключва на 19 февруари 2015 г. с 60-минутен финал.[4]

Главни герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Чарли Шийн в ролята на Чарлс Франсис „Чарли“ Харпър (сезони 1-8) (озвучава се от Стефан Димитриев в първи сезон, а от Владимир Пенев от втори до осми), женкар, който никога не е бил женен (макар че веднъж за малко да се ожени за Мия (Емануел Вогиър)), композитор на рекламни песнички и песнички за деца. Той обича да се подиграва на брат си Алън, но в крайна сметка го обича. Той е точната противоположност на по-малкия си брат: спокоен и богат. Той обича племеника си Джейк и често му дава съвети (повечето от които неподходящи за неговата възраст), но двамата често си обменят и остри изречения. Тъй като Шийн е уволнен от сериала, Чарли Харпър бива убит в началото на девети сезон.
  • Джон Крайър в ролята на Алън Джером Харпър (озвучава се от Илиян Пенев), разведеният брат на Чарли. Той е по професия физиотерапевт и е много по-съвестен от брат си, но няма никакъв късмет и Чарли често се шегува с него. След като жена му, Джудит, получава къщата след развода, той за постоянно остава при Чарли. Той по принцип е добра и учтива личност, но има слабост към жени, които се отнасят зле с него, което може би произлиза от лошите отношения между него и майка им. Той е най-практичният герой в шоуто, неговите скрупули и пестеливост са често в основата на много от шегите. Джон Крайър играе ролята на по-малкия с две години брат, но в действителност той е с няколко месеца по-голям от Чарли Шийн.
  • Ангъс Джоунс в ролята на Джейкъб Дейвид „Джейк“ Харпър (озвучава се от Албена Павлова в първи сезон, от Петя Миладинова от втори до шести, от Илиян Пенев в седми и от Мартин Герасков от осми досега), е синът на Алън и Джудит. Той прекарва по-голямата част от свободното си време да играе видео игри, да яде, да гледа телевизия и да спи. Обича баща си и чичо си, но често е невъзпитан спрямо тях. Въпреки обичайно приетото вярване, Шийн, Крайър и Джоунс не пеят мелодийката от интрото на предаването; гласът на Джоунс всъщност е на певицата и актриса зад кадър Елизабет Дейли.
  • Кончата Феръл (от сезон 2 нататък; периодичен герой в сезон 1) в ролята на тяхната саркастична домашна помощница Бърта (озвучава се от Йорданка Илова в 4, 14, 18 и 20 епизод на първи сезон, от Албена Павлова в 10, 12, 23 и 24 епизод, а от Петя Миладинова от втори досега). Въпреки че маниерите на Бърта може да изглеждат груби, Алън и Чарли се отнасят към нея с много уважение. Тя има сестра на име Дейзи, изиграна от Камрин Манхайм, с която не се разбира добре. Има и много дъщери и внучки, за които твърди, че са "прости и лесни" и понякога ги води с нея на работа. Например Прюдънс, която е изиграна от Мегън Фокс. Тя флиртува с Теди Леополд и няколко други мъже, които влизат в къщата. Присъства на много от семейните събирания на Харпър.
  • Мерин Хинкъл в ролята на Джудит Харпър (озвучава се от Йорданка Илова), отмъстителната първа съпруга на Алън. Тя изглежда ненавижда Алън и използва всяка възможност да го унижи. Тя е първата жена, с която той някога е спал, но бракът им е бил студен и тя твърди, че единствените моменти, в които е била щастлива да прави секс са били по време на бременността ѝ с Джейк. Алън често предизвиква лицемерното ѝ поведение (най-често насочено към това, че тя не одобрява той да води приятелките си около Джейк, докато самата тя се среща с друга жена и различни мъже), но освен това, той изглежда все още има чувства към нея, които стигат дотам, че той има видения с нея и новия ѝ съпруг, когато се среща с тяхна обща позната. Тя не крие, че живее охолно с издръжката от Алън, като стига дотам, че си слага силикон в гърдите. Омъжва се повторно за д-р Хърб Мелник (Райън Стайлс), педиатърът на Джейк. Алън е безкрайно щастлив, защото повече не се налага да плаща издръжка. Тя продължава да го кара да плаща детска издръжка за дейности, с които не иска да натоварва Хърб. В шести сезон тя изхвърля Хърб от къщата си и за кратко се събира с Алън, преди да изхвърли и него и да се събере отново с Хърб. По-късно става ясно, че е бременна. Тя ядосано заявява, че детето е на Хърб и заплашва да убие Алън, ако той разкрие аферата им, оставяйки Алън да се чуди как да се справи със ситуацията.
  • Ащън Къчър в ролята на Уолдън Шмид (сезони 9-12) (озвучава се от Даниел Цочев), милиардер, който купува къщата след смъртта на Чарли.

„Двама мъже и половина“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България започва излъчване по bTV на 1 август 2004 г. Четвърти сезон започва през лятото на 2008 г. На 3 юли 2009 г. започва пети сезон, всеки петък от 20:00 ч. За последно е излъчен епизодът на 4 септември и сезонът е временно спрян, като продължава на 15 ноември, всяка неделя от 14:40 или 14:50 ч. През 2010 г. започва шести сезон с разписание всяка неделя от 12:30 и 16:00 ч. На 2 октомври 2011 г. започва седми сезон, всяка неделя от 12:30, събота от 16:00 и всеки делник от 16:30 и повторение от 23:30 ч. Сезонът завършва на 4 май 2012 г. На 7 май 2012 г. започва осми сезон с разписание всеки делник от 23:30 и завършва на 30 май. На 14 юни 2013 г. започва девети сезон, всеки петък от 20:00 ч. На 6 септември тринайесети епизод от сезона е излъчен по изключение от 22:30 ч. На 13 септември за последно е излъчен четиринадесети епизод, след което девети сезон е временно спрян. На 16 декември започва отново девети сезон с разписание всеки делник от 23:30, като на 27 декември се излъчва за последно десети епизод, след което сезонът е отново спрян. На 17 февруари 2014 г. девети сезон продължава да се излъчва от единайсети епизод отново с разписание всеки делник от 23:30, като за последно се излъчи двадесети епизод на 28 февруари, след което сезонът отново е спрян. През 2015 се доизлъчва девети сезон до края с разписание всяка събота от 07:30 до 08:30.

Повторенията на сериала се излъчват по Fox Life. На 5 октомври 2009 г. започва пети сезон, всеки понеделник от 21:00 ч. по два епизода един след друг. На 5 април 2010 г. започват премиерите на шести сезон, всеки понеделник от 21:55 ч. по два епизода наведнъж. На 12 септември 2011 г. започва премиерно седми сезон, всеки понеделник от 21:55 ч. по два епизода и завършва на 21 ноември. На 22 октомври започват повторения на седми сезон, който все още не се е излъчил докрай, всяка събота и неделя от 11:55 по шест епизода и завършва на 30 октомври, изпреварвайки премиерите в понеделник.

На 4 декември 2008 г. започват и повторенията по bTV Comedy с разписание всеки делничен ден от 19:30 ч. по два епизода и с повторение от 12:30 ч. На 31 август 2009 г. започва повторно излъчване на първи сезон, всеки делник от 19:00 ч. с повторение от 15:00 ч., след което на 16 септември започва и втори сезон. На 25 септември се излъчват три епизода, а на 30 септември сезонът завършва също с три епизода.

На 15 октомври 2012 г. започвa излъчване на седми сезон по Fox, всеки понеделник от 21:00 ч. по два епизода. На 7 януари 2013 г. започва осми сезон. На 1 октомври 2013 започва девети сезон с разписание от понеделник до четвъртък от 22:40 ч., като от 5 ноември започват да се излъчват премиерни епизоди от девети сезон. На 26 август 2014 г. започва премиерно десети сезон, всеки делник от 22:50.

От шести, седми и от десети сезон досега дублажът е на студио Доли. Ролите се озвучават от артистите Албена Павлова в първи сезон, Петя Миладинова от втори досега, Йорданка Илова, Стефан Димитриев в първи сезон, Владимир Пенев от втори до осми, Мартин Герасков от осми досега, Даниел Цочев от девети досега и Илиян Пенев.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за