BiT

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
BiT
Би Ай Ти

Стартиране 31 май 2013
Закриване 2019 г.
Притежател Мирослав Янев
Слоган Телевизията на десет милиона българи
Формат на картината 16:9
Език български
Статут частна
Седалище София и Чикаго
Разпространение
Аналогово ефирно Red XN
Цифрово ефирно Red XN
Сателит Red XN
Кабел Red XN
IPTV Red XN
Web Red XN

Bulgarian International Television (съкратено BiT, произнася се Би-Ай-Ти) е бивш български телевизионен канал.

BiT е национална телевизия с политематичен профил, който съдържа предавания с информационна, образователна, културна и развлекателна насоченост. До 2015 г. главен редактор на канала е Ясен Дараков. През същата година към екипа се присъединяват известните журналисти Ралица Василева, Нери Терзиева и Петко Георгиев.

Телевизията е насочена към българските общности в Чикаго, Америка и по света. Излъчва от 31 май 2013 г. от чикагското предградие Бенсънвил. Основатели на телевизията са Павел и Румен Вълневи, притежаващи известната транспортна компания „AmeriFreight Systems“.

Мотото на медията е „Телевизията на десет милиона българи“. Освен в Чикаго, телевизията има кореспонденти още в Ню Йорк, Вашингтон, Западното крайбрежие, Торонто, Канада, а има и включвания и от други градове с големи български общности като Мадрид, Лондон и Атина.

През септември 2015 г. телевизията открива студио в София и започва излъчване в България и Европа по сателит чрез платформата Виваком ТВ. [1]

През февруари 2018 г. телевизията е продадена на продуцента Мирослав Янев.[2]След продажбата на телевизията новият собственик спира всички предавания с презумпцията, че предстоят промени и нова програмна схема. Много от служителите са освободени. До август 2018 г. в ефира на телевизията се излъчват единствено новини.

Месеци наред служителите не получават заплатите си. Следват писма и протести от тяхна страна.[3]

Телевизията спира излъчване в началото на 2019 г. Със свое решение от 15 май Софийският градски съд обявява фирмата-собственик в несъстоятелност.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]