Disney Junior

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disney Junior
Дисни Джуниър
Дата на стартиране 1 септември, 2010 г.
Собственост на Disney-ABC Television Group
Формат на картината 16:9 576i (DVB/PAL)
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Свързани канали Disney Channel България

Disney Junior е детски телевизионен канал, със занимателно-образователна цел, който започва излъчване на 1 септември 2010 г. като Playhouse Disney Официалното име на версията на канала е Disney Junior EMEA (Europe, Middle East & Africa).

Някои от анимационните сериали на детския канал започват излъчване на 21 септември, 2009 г. като специализиран блок по Disney Channel България. Първите излъчени анимационни филмчета са В клуба на Мики Маус, Майстор Мани и Моите приятели Тигъра и Мечо Пух. В началото анимационните сериали са се излъчвали с обикновен дублаж, закупен от БНТ или без такъв, но от месец ноември 2009 г. започват излъчване със синхронни дублажи от Доли медия студио и Александра аудио. На 5 октомври започва излъчване и анимационният сериал Айнщайнчета. През 2010 г. в детския блок се добавят още Кръстовище в джунглата, Майстор Мани. Училище за инструменти и Специален агент Осо. Показват се и кратките серии към анимацията В клуба на Мики Маус, където кучето Плуто търси разни предмети.

Анимационният блок се излъчваше от 08:00 до 10:10 ч. през делничните дни и от 06:00 до 07:30 ч. през почивните, като през няколко месеца часа на излъчване беше променян няколко пъти. Блока върви напълно озвучен, изцяло със синхронен дублаж на студио Доли и Александра Аудио, като единствено рекламните заставки не са на български.

На 1 септември 2010 г. канала вече си има и собствен ефир за страните от централна и източна Европа. Предлага се озвучен на 2 езика – полски и турски. Програмата му е 24-часова и в нея се излъчват освен познатите от канал Дисни продукции на Playhouse, така и нови като Усмихнати умници и Джейк и пиратите.

На 1 юни 2011 г. Playhouse Disney беше преименуван на Disney Junior.

Каналът премина в 16:9 формат на картината на 25 август 2015.

История[редактиране | редактиране на кода]

Списък със заглавията по Playhouse Disney
Година Заглавие
2010 Анимационни сериали: Айнщайнчета; В клуба на Мики Маус; Джейк и пиратите; Кръстовище в джунглата; Майстор Мани; Моите приятели Тигъра и Мечо Пух.

Игрални сериали: Усмихнати умници.

Игрални филми: Играта на играчките 2; Мулан 2; Тарзан 2

Анимации и сериали[редактиране | редактиране на кода]

Текущи предавания:

Пълнометражни филми: