Disney Junior

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disney Junior

Стартиране 1 септември 2010 г.
Притежател Disney Channels Worldwide
Формат на картината 720p (HDTV)
Език английски
Страна България
Седалище Бърбанк, Калифорния
Свързани канали Disney Channel
Disney XD
Уебсайт disneyjunior.disney.com
Хронология
заменил тв канал Playhouse Disney
Disney Junior в Общомедия

Disney Junior е детски телевизионен канал, със занимателно-образователна цел, собственост на отдела Walt Disney Television на компанията Walt Disney чрез Disney Channels Worldwide.[1] Започва излъчване на 1 септември 2010 г. като Playhouse Disney. Официалното име на версията на канала е Disney Junior EMEA (Europe, Middle East & Africa).

Някои от анимационните сериали на детския канал започват излъчване на 21 септември, 2009 г. като специализиран блок по Disney Channel България. Първите излъчени анимационни филмчета са В клуба на Мики Маус, Майстор Мани и Моите приятели Тигъра и Мечо Пух. В началото анимационните сериали са се излъчвали с обикновен дублаж, закупен от БНТ или без такъв, но от месец ноември 2009 г. започват излъчване със синхронни дублажи от Доли медия студио и Александра аудио. На 5 октомври започва излъчване и анимационният сериал Айнщайнчета. През 2010 г. в детския блок се добавят още Кръстовище в джунглата, Майстор Мани. Училище за инструменти и Специален агент Осо. Показват се и кратките серии към анимацията В клуба на Мики Маус, където кучето Плуто търси разни предмети.

Анимационният блок се излъчваше от 08:00 до 10:10 ч. през делничните дни и от 06:00 до 07:30 ч. през почивните, като през няколко месеца часа на излъчване беше променян няколко пъти. Блока върви напълно озвучен, изцяло със синхронен дублаж на студио Доли и Александра Аудио, като единствено рекламните заставки не са на български.

На 1 септември 2010 г. канала вече си има и собствен ефир за страните от централна и източна Европа. Предлага се озвучен на 2 езика – полски и турски. Програмата му е 24-часова и в нея се излъчват освен познатите от канал Дисни продукции на Playhouse, така и нови като Усмихнати умници и Джейк и пиратите.

На 1 юни 2011 г. Playhouse Disney беше преименуван на Disney Junior.

Каналът премина в 16:9 формат на картината на 25 август 2015.

История[редактиране | редактиране на кода]

Списък със заглавията по Playhouse Disney
Година Заглавие
2010 Анимационни сериали: Айнщайнчета; В клуба на Мики Маус; Джейк и пиратите; Кръстовище в джунглата; Майстор Мани; Моите приятели Тигъра и Мечо Пух.

Игрални сериали: Усмихнати умници.

Игрални филми: Играта на играчките 2; Мулан 2; Тарзан 2

Анимации и сериали[редактиране | редактиране на кода]

Текущи предавания:

Пълнометражни филми:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Disney Channels – About Us. // Посетен на 4 октомври 2019.