БНТ Свят

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
БНТ Свят
Лого на БНТ Свят
Стартиране 2 май 1999
Закриване 10 септември 2018
Притежател Българска национална телевизия
Слоган Винаги у дома
Картина 16:9 HD (предимно)
Език български
Страна Флаг на България България
Статут обществена
Предишни имена ТВ България (1999 – 2008)
БНТ Сат (2008 – 2010)
Седалище София,
ул. Сан Стефано 29
Свързани канали БНТ 1
БНТ 2
БНТ 3
Разпространение
Аналогово Red XN
Цифрово Red XN
Сателит Red XN
Кабел Red XN
IPTV Red XN
Web Red XN
Хронология
заменил тв канал ТВ България
БНТ Сат
БНТ 4 заменен от тв канал

БНТ Свят (изписван и като BNT World) е бивш международен сателитен телевизионен канал на Българската национална телевизия, предназначен основно за българите, живеещи в чужбина.

Първото излъчване на програмата е на 2 май 1999 г. под името „ТВ България“, което не бива да се бърка с кабелния канал „България ТВ“. Първият програмен директор на „ТВ България“ е Агнеса Василева. В началото програмата стартира с повторения на най-доброто от фонда на БНТ, на български игрални филми и на музикални програми. Музикалният сигнал на канала „Я кажи ми, облаче ле бяло“ е записан специално от Теодосий Спасов. „ТВ България“ реализира и много успешни собствени продукции – „Посланици на България“, и „Полет над нощта“. Каналът също излъчва баскетбол и волейбол. На 14 септември 2008 г. каналът е преименуван на „БНТ Сат“. На 20 декември 2010 каналът е преименуван на „БНТ Свят“.

„БНТ Свят“ се излъчва от спътник за цяла Европа, а част от програмите (след 20:40 ч.) се ретранслират от регионалните телевизионни канали на БНТ. От средата на юни 2005 г. сателитния канал излъчва обновена целодневна програма, с нови предавания и нова визия. От началото на 2005 година директор на медията е Екатерина Генова.

На 10 септември 2018 г. каналът е преименуван на „БНТ 4“.