Даниел Ортега

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Даниел Ортега
José Daniel Ortega Saavedra
никарагуански политик
Роден
11 ноември 1945 г. (78 г.)
Ла Либертад, Никарагуа

Учил вРуски университет на дружбата на народите
Политика
ПартияСандинистки фронт за национално освобождение
26-и президент на Никарагуа
18 юли 1979 – 25 април 1990
10 януари 2007 –
Семейство
СъпругаРосарио Мурильо
Подпис
Даниел Ортега в Общомедия

Хосе Даниел Ортега Сааведра (на испански: José Daniel Ortega Saavedra) е никарагуански политик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 11 ноември 1945 г. в градчето Ла Либертад, Никарагуа, в семейство от средната класа. Семейството му са противници на режима на Сомоса, а майка му е лежала в затвора по политически причини. Самият Даниел Ортега е арестуван за първи път на 15 години за революционна дейност. Записва се да учи право в университета в Манагуа, където през 1962 г. се присъединява към Сандинисткия фронт за освобождение на Никарагуа. През 1966 г. става началник на партизанското движение на Фронта и участва в множество акции и нападения. Арестуван е при терористичен акт през 1967 г., при който е убит един от шефовете на тайната полиция. Прекарва в строго охранявания затвор „Типитапа“ 7 години, преди да бъде освободен в резултат на въоръжено нападение на свои другари и да избяга в Куба.

След победата на Сандинистката революция през 1979 г. става президент на Никарагуа и управлява до 1990 г. По време на управлението си Ортега е подкрепян от СССР и другите социалистически страни, от които получава милиони долари под формата на помощи и военна техника, с помощта на които да се бори против „контрите“ – военни отряди, противници на народното управление на страната, финансирани и обучавани от ЦРУ. След спиране на помощите през 1989 г., поради разпадането на СССР, е принуден да търси мирно разрешаване на конфликта и да разреши демократични избори, които губи катастрофално.

На 10 януари 2007 г. става за втори път президент на Никарагуа, след като печели президентските избори през ноември 2006 г. с 38 % от гласовете. Във външната си политика поддържа близки контакти с лидери като президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад и на Венецуела Уго Чавес. На 2 септември 2008 г. по време на празненствата на никарагуанската армия обявява че признава независимостта на Абхазия и Южна Осетия, с което Никарагуа става едва втората страна в света след Русия, която признава тези политически формирования. В същото време, за разлика от Чавес, той поддържа добри отношения с Международния валутен фонд и стопанската му политика включва и пропазарни мерки. По време на мандата си заема и по-социалноконсервативни позиции, въвеждайки строга забрана на абортите.

Макар конституцията на Никарагуа да забранява заемането на президентския пост от един човек в два последователни мандата, контролираният от сандинистите Върховен съд разрешава на Ортега да се кандидатира за нов мандат и на изборите през ноември 2011 г. той е преизбран с 63 % от гласовете.

През ноември 2021 г. Даниел Ортега беше преизбран за четвърти петгодишен мандат със 75% от гласовете, според първите частични официални резултати, публикувани от Висшия избирателен съвет.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Енрике Боланьос президент на Никарагуа (10 януари 2007 – …) настоящ